Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Εισηγμένες: Θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ λειτουργικά κέρδη το 2022 - Τα hot «χαρτιά» του 2023

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Σε υψηλό πολυετίας θα κινηθούν τα λειτουργικά αποτελέσματα των εισηγμένων που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ ενώ τα αποτελέσματα χρήσης προ και μετά φόρων θα κυμανθούν στα επίπεδα 10-20% υψηλότερα του 2019 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών και χρηματιστών. Το πιο σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 80% των εισηγμένων θα είναι κερδοφόρες το 2022, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά με πόλεμο και εκτίναξη ενεργειακού κόστους και πληθωρισμού.

Αρνητικές εκπλήξεις;

Οι εκπλήξεις - κάποιες αρνητικές - που θα υπάρξουν θα αφορούν κυρίως τις λογιστικές εγγραφές της τελευταίας στιγμής σε ότι αφορά προβλέψεις για αποθεματικά, πολυετείς αποσβέσεις και έκτακτες ζημιές και πιθανότατα θα επηρεάσουν προς τα κάτω τα αποτελέσματα χρήσης σε κάποιες εταιρείες.

Έτσι, μην εκπλαγείτε - λένε οι αναλυτές- εάν δείτε επιχειρήσεις με μεγάλες αυξήσεις λειτουργικών κερδών και πολύ χαμηλά αποτελέσματα χρήσης (κέρδη προ και μετά φόρων). Η αισιοδοξία των διαχειριστών κεφαλαίων για τα εταιρικά αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων αντανακλάται στην άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου (Γενικού Δείκτη) κατά 20% περίπου στο α' δίμηνο 2023.

Τα αποτελέσματα στους δεικτοβαρείς κλάδους

Αναλύοντας κλαδικά τα αποτελέσματα χρήσης, βλέπουμε ότι οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες (ανακοίνωσε προχθές η Τράπεζα Πειραιώς ικανοποιητικά αποτελέσματα) θα παρουσιάσουν τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων 12 ετών και με ενδεχόμενο (εάν βεβαίως το εγκρίνει ο SSM) να μοιράσουν μερίσματα για την χρήση μέσα στο 2023. 

Τα διυλιστήρια, όπως έχουμε γράψει πολλάκις, παρουσιάζουν ιστορικά υψηλά κερδοφορίας (φάνηκε και στα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ προχθές), εταιρείες ενέργειας όπως ο Μυτιληναίος , η Τέρνα Ενεργειακή θα έχουν και αυτές ιστορικά υψηλά κερδοφορίας, η ΔΕΗ δείχνει ότι μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα του 2021 που είναι ο στόχος για τα λειτουργικά αποτελέσματα παρά το αυξημένο λειτουργικό κόστος λόγω ενέργειας που θα επηρεάσει τα αποτελέσματα χρήσης (ζημιές).

Tα αποτελέσματα του ΟΤΕ που ανακοινώθηκαν προχθές, μπορεί να μην ικανοποίησαν κάποιους ξένους (γι' αυτό υποχωρούσε και η μετοχή) αλλά ουσιαστικά ο ΟΤΕ «έσπειρε» τις μεγαλύτερες ιστορικά επενδύσεις τα δύο τελευταία χρόνια για να θερίσει τα υψηλότερα κέρδη στην επόμενη διετία. Για τον ΟΠΑΠ, στην κερδοφορία του 9μηνου θα προστεθούν τα έκτακτα κέρδη που παρουσίασε τον Νοέμβριο από το Παγκόσμιο Κύπελο.

Oι κατασκευαστικές θα παρουσιάσουν τις μεγαλύτερες κερδοφορίες των τελευταίων 15 ετών με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε ιστορικά υψηλά, την Ελλάκτωρ να επιστρέφει σε κέρδη (από πολυετείς ζημιές), την AVAX να έχει την καλύτερη εικόνα εδώ και πολλά χρόνια, την ΕΚΤΕΡ σημαντικά ενισχυμένη.

Ο Τιτάνας έδειξε ότι κινείται για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έντονα ανοδικά σε όλους τους τομείς του σε διεθνές επίπεδο (Αμερική, Ευρώπη και Ασία) και το 2022 ήταν μία ενθαρρυντική χρονιά. 

Η Jumbo αναμένεται και αυτή να παρουσιάσει πολύ υψηλή κερδοφορία (πολλών ετών) ενώ σε ανοδικό κανάλι θα βρεθεί η κερδοφορία της Φουρλής παρά το γεγονός ότι επηρεάζεται από τον πληθωρισμό που μειώνει την κατανάλωση. 

Στις εταιρείες Real Estate έχουμε μία πρωτοφανή επιχειρηματική κινητικότητα με εξαγορές και συγχωνεύσεις που ουσιαστικά θα μεταφραστεί και σε αύξηση κερδών ενώ και οι εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας έχουν εκτινάξει τα κέρδη τους σε τριψήφια ποσοστά οι περισσότερες ή στα καλύτερα κέρδη των τελευταίων ετών (πχ Quest).

Τουριστικές και μεταφορικές εταιρίες καταγράφουν και αυτές υψηλά πολλών ετών (πιθανότατα καλύτερα του 2018-2019) αφού το δ' τρίμηνο είχαμε μία πρωτοφανή εκτίναξη του τουριστικού ρεύματος που ουσιαστικά πιάσαμε την σεζόν των 9μηνών. Η αγορά περιμένει πολύ καλά αποτελέσματα από Autohellas και θετικά αποτελέσματα από  Aegean με την υποσημείωση του ενεργειακού κόστους που αύξησε το λειτουργικό κόστος στις μεταφορές.

Τέλος στα τρόφιμα-ποτά, η Coca Cola HBC ξεπέρασε τα προβλήματα που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και  αντιστάθμισε τις όποιες απώλειες λόγω ανόδου του τουρισμού και διεύρυνση των προϊόντων της.

Τι έκαναν στο 9μηνο 2022 οι εισηγμένες

Τα δείγματα γραφής του 9μηνου 2022 ήταν άκρως ενθαρρυντικά, εμφανίζοντας αύξηση κερδοφορίας 68,42% (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) σε σχέση με το 2021, φτάνοντας τα 6,4 δισ. ευρώ. Κι αυτό σε μία περίοδο ενεργειακής κρίσης, αύξησης του κόστους πρώτων υλών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και αύξησης των επιτοκίων.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα 127 εισηγμένων (πλην τραπεζών), η κερδοφορία στο 9μηνο του 2022 εκτοξεύεται στα 4,1 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας ισχυρή αύξηση 77,89%.

Τα EBITDA εμφανίζουν αύξηση 55,40% στα 8,3 δισ. ευρώ από 5,35 δισ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών αγγίζει τα 65,5 δισ. ευρώ από 39,5 δισ. ευρώ πέρυσι, που σημαίνει αύξηση σχεδόν 66%.

Τα μεγέθη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι άκρως εντυπωσιακά. Η αύξηση του τουρισμού φέτος, σε συνδυασμό με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας άνω του 7% μέχρι το πρώτο εξάμηνο και 2,8% στο εννιάμηνο, υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,8%), δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό το εκρηκτικό αυτό μείγμα αύξησης των οικονομικών μεγεθών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ