Η εκτίναξη των νέων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων αποδίδεται στα χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια που υπάρχουν και προτρέπουν τις εταιρείες να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να δανειστούν με πολύ χαμηλά επιτόκια. Επιπλέον, οι νέες εταιρικές εκδόσεις αποτελούν δέλεαρ για θεσμικούς επενδυτές που αναζητούν κάτι παραπάνω από τα πενιχρά επιτόκια των κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων τον Δεκέμβριο 2020 στην Ευρωζώνη ανήλθαν σε 543,6 δισ. Ευρώ και η αύξησή τους ήταν ιδιαίτερη στους μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς ενώ οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί είχαν καταγράψει υποχώρηση στις αντλήσεις νέων κεφαλαίων τον Δεκέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, οι μη χρηματοοικονομικοί οργανισμοί αύξησαν τα κεφάλαια που άντλησαν κατά 12,3% τον Δεκέμβριο έναντι της αρχής του χρόνου. Αντίθετα οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί μείωσαν τα κεφάλαια που άντλησαν στο 1,2% τον Δεκέμβριο.
Επίσης, τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 12% περίπου και οι αντλήσεις κεφαλαίων μέσω κρατικών ομολόγων σε σχέση με την αρχή του 2020. Σε επίπεδο νομίσματος, σημαντική ήταν η αύξηση των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων σε Ευρώ (κυρίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων) έναντι των εκδόσεων σε άλλο νόμισμα που κατέγραψαν μείωση τον Δεκέμβριο.
Στα 8,437 τρισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων
Εισηγμένες μετοχές
Οι νέες εισαγωγές στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο 2020 ανήλθαν σε 18,2 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 1,3% σε σχέση μ' αυτές της αρχής του χρόνου. Η κεφαλαιοποίηση των υπαρχόντων μετοχών στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης ανέρχεται σε 8,437 τρισ. ευρώ μειωμένη κατά -1,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019.
Ελλάδα: Υστερεί στην έκδοση εταιρικών ομολόγων
Για την Ελλάδα, (η ΕΚΤ δεν έδωσε στοιχεία χωριστά για κράτη μέλη) για τον Δεκέμβριο 2020 αυτό που γνωρίζουμε ήταν ότι δεν είχαμε κάποια έκδοση μεγάλου εταιρικού ομολόγου αλλά είχαμε πολλές δημοπρασίες Εντόκων Γραμματίων με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα αφού στο σύνολό τους είχαν αρνητικά επιτόκια. Με τις εκδόσεις αυτές το Ελληνικό Δημόσιο κάλυψε μεγάλο μέρος των δανειακών του αναγκών ειδικά σε ότι αφορούσε επιδόματα, συντάξεις και Ταμεία.
Σε ότι αφορά τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα, τον Δεκέμβριο 2020 δεν υπήρξε κάποια σημαντική έκδοση εταιρικού ομολόγου ενώ για το 2021 υπάρχουν αρκετές εισηγμένες που προσανατολίζονται είτε σε νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων με χαμηλά επιτόκια είτε σε αναχρηματοδοτήσεις παλαιότερων εκδόσεων και μείωσης των επιτοκίων τους. Η παρούσα συγκυρία ενδείκνυται για τις εκδόσεις νέων ομολόγων από τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων αλλά και της αναζήτησης καλύτερων αποδόσεων από θεσμικούς επενδυτές.
Από την στιγμή μάλιστα που η ΕΚΤ έχει βάλει ως μέρος της επαναγοράς αγοράς ομολόγων και την αγορά (ποσόστωσης) μεγάλων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων η ζήτηση τους ανεβαίνει θεαματικά.