H κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX και άλλων εταιρειών που λειτουργούν ως θεματοφύλακες των crypto είναι ένας λόγος που θα έκανε ακόμη και τους πιο καλόπιστους επενδυτές να πάρουν τα bitcoin και να τα χώσουν κάτω από το στρώμα τους.
Μεταφορά σε προσωπικά ψηφιακά πορτοφόλια
Πράγματι, μεγάλοι και μικροί επενδυτές αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη φύλαξη των κεφαλαίων τους, μεταφέροντας τα από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και πλατφόρμες συναλλαγών σε προσωπικά ψηφιακά πορτοφόλια.
Σε ό,τι αφορά τους μικροεπενδυτές, η στροφή φαίνεται από ένα σημαντικό στοιχείο – ο αριθμός των bitcoin που διατηρούνται σε μικρά πορτοφόλια είχε αυξηθεί 23% στα 3,35 εκατομμύρια στις 11 Ιανουαρίου σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της CoinMetrics.
Τα μικρά πορτοφόλια bitcoin αντιστοιχούν πλέον στο 17,4% της συνολικής προσφοράς, ποσοστό αυξημένο 14,4% σε ετήσια βάση.
«Σε μεγάλο βαθμό αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνές είναι οι συναλλαγές (σε crypto)», σύμφωνα με τον ιδρυτή του hedge fund, TrueCode Capital. «Αν απλά πρόκειται να αγοράσεις και να τα κρατήσεις για την επόμενη 10ετία, τότε μάλλον αξίζει να μάθεις πώς θα φυλάς καλά τα assets σου», πρόσθεσε.
Η μαζική στροφή πυροδοτήθηκε από το σκάνδαλο της FTX και την κατάρρευση άλλων εταιρειών crypto, με τους μεγάλους επενδυτές να ανοίγουν τον δρόμο.
Μαζική μεταφορά από μεγάλους επενδυτές
Ο μέσος όρος 7ήμερης κίνησης κεφαλαίων από τα κεντρικά ανταλλακτήρια σε προσωπικά πορτοφόλια εκτινάχθηκε σε υψηλό επίπεδο εξαμήνου, φθάνοντας στα 1,3 δισ. δολάρια στα μέσα Νοεμβρίου, την εποχή που κατέρρεε η FTX, σύμφωνα με στοιχεία της Chainanalysis.
Μεγάλοι επενδυτές, με μεταφορές κεφαλαίων άνω των 100.000 δολαρίων, βρίσκονταν πίσω από τις ροές αυτές.
Τα «καυτά» και τα «ψυχρά» πορτοφόλια
Η φύλαξη των crypto από τους επενδυτές, ωστόσο, δεν είναι απλή υπόθεση. Τα πορτοφόλια μπορεί να κυμαίνονται από τα λεγόμενα «καυτά» που συνδέονται με το internet ή τα «ψυχρά» σε μηχανήματα offline, αν και τα τελευταία δεν θέλγουν τους πρωτάρηδες επενδυτές, οι οποίοι συνήθως αγοράζουν crypto από μεγάλα ανταλλακτήρια.
Οι πολλές δικλείδες ασφαλείας μπορεί να είναι συχνά μία αργή και ακριβή διαδικασία για έναν επενδυτή που δεν έχει πολύ χρόνο και υπάρχει πάντα η δυσκολία της παρακολούθησης για την ύπαρξη του κρυπτογραφημένου «κλειδιού» - μίας αλυσίδας δεδομένων αντίστοιχων με το password - χωρίς να χαθεί αυτό ή να ξεχασθεί.
Τα μηχανήματα φύλαξης, ωστόσο, μπορεί να χαλάσουν ή να κλαπούν. «Είναι πολύ δύσκολο, επειδή πρέπει να παρακολουθείς τα κλειδιά σου και να έχεις back up για αυτά», δήλωσε ο ιδρυτής της TrueCode Capital, προσθέτοντας: « Θα πω ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνεις μόνος σου τη φύλαξη για ένα χαρτοφυλάκιο crypto αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων».
Οι ρυθμιζόμενοι θεματοφύλακες
Οι θεσμικοί επενδυτές στρέφονται επίσης σε ρυθμιζόμενους θεματοφύλακες – εξειδικευμένες εταιρείες που μπορούν να κρατούν κεφάλαια σε ψυχρή αποθήκευση – καθώς πολλές παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν νομικά να κάνουν οι ίδιες τους τη φύλαξη.
Μία τέτοια εταιρεία, η BitGo που παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής για θεσμικούς επενδυτές και traders, ανέφερε ότι κατέγραψε τον Δεκέμβριο μία αύξηση 25% των αιτήσεων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα από όσους σκόπευαν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από ανταλλακτήρια καθώς και ένα άλμα 20% στα υπό φύλαξη assets.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!