Ρευστοποιήσεις κυρίως σε τραπεζικές μετοχές έχουν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε υποχώρηση προς τις 995 μονάδες. Νωρλιτερα στην έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες, επίπεδα που είχε στις αρχές Δεκεμβρίου 2014 (1,035,08 μονάδες). Η προσδοκία για την είσοδο δεικτοβαρών μετοχών στον δείκτη MSCI Standard σε συνδυασμό με την βελτίωση των μεγεθών των κλαδικών leaders συντηρεί τις σημερινές αποτιμήσεις ακόμη και εάν υπάρξουν μικρές διορθώσεις.
Η αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας εξουδετερώνει -προς το παρόν- το πολιτικό ρίσκο μίας πιθανής ακυβερνησίας μέσα στο 2023. Πάντως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν στο προσκήνιο με μεγαλύτερο πρόβλημα του πληθωρισμού. Η ακρίβεια εξουδετερώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και ο πληθωρισμός αυξάνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τιμολογεί με θετικό πρίσμα τις εξελίξεις αυτή την περίοδο. Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες (1002).
Τι σηματοδοτεί η πρόσφατη άνοδος από τις 929 μονάδες της αρχής του χρόνου
Η ουσία είναι ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προεξοφλεί θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και για την επιχειρηματική κερδοφορία. Η επί τω βελτιω αναθεώρηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών ήταν μία βασική ένδειξη ότι οι 5 ελληνικές τράπεζες (οι 4 συστημικές και η Attica Bank) βρίσκονται σε φάση διαρκούς βελτίωσης μεγεθών ακόμη και μέσα στην νέα κρίση.
Επίσης η νέα ανοδική κίνηση προς τις 1.000 μονάδες προήλθε από το αγοραστικό ενδιαφέρον και για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που καταγράφουν ιστορικά υψηλά κερδοφορίας και μεγεθών. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα διυλιστήρια (Motor Oil και ΕΛΠΕ), ο Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή, οι βιομηχανικές ΕΛΧΑ και η Cenergy, εταιρείες με θεαματική βελτίωση όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Ελλάκτωρ και από την ανάκαμψη υπερπιεσμένων μετοχών όπως η ΔΕΗ, η ΕΧΑΕ, ενώ το growth story συνεχίζει η Jumbo που μοιάζει αλώβητη από την πρόσφατη πληθωριστική κρίση. Τα δύο μεγάλα στηρίγματα της αγοράς, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ κινήθηκαν σχετικά υποτονικά αυτή την περίοδο (ιδιαίτερα ο ΟΤΕ) αλλά έχουν δυνάμεις για κάποιο μελλοντικό ράλι. Ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει αποτελέσματα δ' τριμήνου (και χρήσης) στο τέλος Φεβρουαρίου και θα φανεί εάν δικαιολογείται ή όχι η υποτονική αντίδραση.
Μαζί με την πλειονότητα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης που δέχθηκαν τις περισσότερες εισροές κεφαλαίων το πρόσφατο ράλι μετοχών οδήγησε και σε μικρότερες εισροές κεφαλαίων σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιποίησης όπως η Frigoglass, η Ιντρακατ, η Ιντραλοτ, τα Πλαστικά Θράκης, η Lavipharm κά.
Έναρξη με ήπια άνοδο στις ευρωπαικές αγορές
Ανοδικά κινούνται τις τελευταίες συνεδριάσεις και οι ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες φαίνεται ότι έχουν μπει στη φάση του Τ+2 , δηλαδή 3 συνεδριάσεις ανοδικές και μετά μία διόρθωση. Προς το παρόν, σήμερα έχουν ξεκινήσει ήπια ανοδικά με τον γερμανικό DAX να καταγράφει άνοδο 0,10%,τον CAC άνοδο 0,26% , τον Eurostoxx 0,2% και τον ιταλικό MIB άνοδο 0,2%. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν προσεγγίσει πάλι σε μονοψήφια μεταβολή τα ιστορικά υψηλά τους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!