Μετά τις συντριπτικές απώλειες των 18 τρισ. δολαρίων που είχαν φέτος τα χρηματιστήρια μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, θα βρεθούν και το 2023 αντιμέτωπα με μία σειρά από εμπόδια, από τις αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών έως τους κινδύνους από την έξαρση της Covid στην Κίνα.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI έχει υποχωρήσει πάνω από 20% το 2022, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από την κρίση του 2008, καθώς οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων της Fed οδήγησαν σε υπερδιπλάσιες αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.
Οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές μπορεί να βρίσκουν παρηγοριά στο ότι ιστορικά είναι σπάνιο να κλείσουν τα χρηματιστήρια δύο συνεχόμενα έτη με πτώση. Για παράδειγμα, ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει δύο συνεχόμενα χρόνια μόνο τέσσερις φορές από το 1928.
Το επίφοβο, ωστόσο, είναι όταν υπήρξαν οι περιπτώσεις αυτές, οι απώλειες στο δεύτερο έτος ήταν μεγαλύτερες από το πρώτο.
Οι παράγοντες που αναμένεται, μεταξύ άλλων, να διαμορφώσουν την πορεία των χρηματιστηρίων το 2023 είναι οι εξής:
Η πολιτική επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών
Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι είναι ορατή στον ορίζοντα η ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, πιθανόν ακόμη και τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, με τις αγορές να αναμένουν ότι η Fed θα κινηθεί προς τη μείωσή τους έως το τέλος του 2023.
Αυτοί φαίνεται να είναι η πλειοψηφία καθώς το 71% των κορυφαίων παγκόσμιων επενδυτών αναμένουν ότι οι μετοχές θα ανακάμψουν το 2023, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
O Vincent Mortier, επικεφαλής επενδύσεων της Amundi, του μεγαλύτερου διαχειριστή χρημάτων της Ευρώπης, συνιστά αμυντικές θέσεις στο νέο έτος. Αναμένει μία πορεία με αναταράξεις το 2023 αλλά αναγνωρίζει ότι μία στροφή της Fed (αναφορικά με τα επιτόκια) στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους μπορεί να προκαλέσει την είσοδο αγοραστών.
Πολλοί είναι, ωστόσο, οι επενδυτές που μετά τον φετινό όλεθρο προετοιμάζονται για νέες δυσκολίες.
Ενας βασικός κίνδυνος είναι να κινηθεί ο πληθωρισμός σε πολύ υψηλά επίπεδα, οπότε οι κεντρικές τράπεζες δεν θα έχουν τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων, ακόμη και αν οι οικονομίες εισέλθουν σε ύφεση.
«Οι κεντρικοί τραπεζίτες, τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εμφανίζονται τώρα να έχουν προεξοφλήσει τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη το 2023», τόνισε ο επικεφαλής επενδύσεων της Deutsche Bank Private, Christian Nolting. «Οι υφέσεις μπορεί να είναι σύντομες αλλά δεν θα είναι χωρίς πόνο», πρόσθεσε.
Τα προβλήματα των τεχνολογικών κολοσσών
Ενας μεγάλος άγνωστος είναι ποια θα είναι η πορεία των τεχνολογικών κολοσσών μετά τη βουτιά 35% του Nasdaq 100 το 2022.
Εταιρείες, όπως η Meta Platforms και η Tesla έχουν χάσει τα δύο τρίτα της αξίας τους, ενώ οι απώλειες της Amazon και της Netflix πλησιάζουν ή υπερβαίνουν το 50%.
Οι ακριβές τεχνολογικές μετοχές υφίστανται μεγαλύτερα πλήγματα όταν αυξάνονται τα επιτόκια, ενώ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να τις επηρεάσουν αρνητικά, όπως για παράδειγμα μία ύφεση που θα έπληττε τις πωλήσεις iPhone ή μία σημαντική πτώση της διαφημιστικής δαπάνης που θα μείωνε τα έσοδα για τη Meta και την Alphabet (τη μητρική εταιρεία της Google).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ετήσια έρευνα του Bloomberg μόνο περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα αγόραζαν τεχνολογικές μετοχές επιλεκτικά.
Μείωση των κερδών
Τα εταιρικά κέρδη έδειξαν ανθεκτικότητα έως τώρα αλλά αναμένεται να μειωθούν το 2023 καθώς αυξάνεται η πίεση στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων και περιορίζεται η καταναλωτική ζήτηση.
«Το τελικό κεφάλαιο σε αυτή την πτωτική αγορά αφορά στις εκτιμήσεις για την πορεία των κερδών, οι οποίες είναι πολύ υψηλές», σύμφωνα με τον Mike Wilson της Morgan Stanley, έναν απαισιόδοξο της Wall Street ο οποίος προβλέπει κέρδη 180 δολαρίων ανά μετοχή για τις εταιρείες του S&P 500 έναντι 231 δολαρίων που είναι η μέση προσδοκία των αναλυτών.
Η επικείμενη μείωση των κερδών μπορεί να είναι αντίστοιχη με αυτή του 2008 και οι αγορές δεν την έχουν προεξοφλήσει ακόμη, πρόσθεσε.
Η πορεία της Κίνας
Η απόφαση του Πεκίνου στις αρχές Δεκεμβρίου για την εξάλειψη των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό φάνηκε ως ένα σημείο καμπής για τον δείκτη κινεζικών μετοχών της MSCI, η πτώση του οποίου κατά 24% συνέβαλε σημαντικά στις παγκόσμιες απώλειες μετοχών το 2022.
Το μηνιαίο ράλι, ωστόσο, ανακόπηκε καθώς η εκτίναξη των κρουσμάτων της Covid-19 απειλεί την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας. Πολλές χώρες ζητούν τώρα τεστ κορονοϊού από τους ταξιδιώτες από την Κίνα, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών και των εταιρειών αναψυχής και πολυτελών ειδών.
Εκτίναξη των options
Τεχνικοί παράγοντες καθοδηγούν όλο και περισσότερο τις καθημερινές κινήσεις των μετοχών, με τον τζίρο στον S&P 500 να κινείται κάτω από τον μέσο όρο το 2022, αλλά τις συναλλαγές σε options να σημειώνουν εκρηκτική αύξηση.
Επαγγελματίες traders και ινστιτούτα που χρησιμοποιούν αλγόριθμους έχουν προστρέξει στη χρήση των δικαιωμάτων προαίρεσης, τα οποία έως τώρα χρησιμοποιούσαν κυρίως μικροί επενδυτές. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες αναταράξεις στις αγορές, προκαλώντας ξαφνική μεταβλητότητα.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!