Νέα
  • ΓΔ: 1524.67 +1.17%
  • Τζίρος: 171,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Διεθνείς αγορές: Πώς κλονίσθηκαν το 2022 μετοχές, ομόλογα και crypto

Πηγή: Eurokinissi

Το 2022 ήταν ίσως η πιο ταραγμένη χρονιά για τις παγκόσμιες αγορές που έχουν δει ποτέ οι επενδυτές.

Τρισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν εκρηκτικά και οι τιμές τους μειώθηκαν, οι ισοτιμίες των νομισμάτων και οι τιμές των εμπορευμάτων γνώρισαν μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ κάποιες «αυτοκρατορίες» στον χώρο των crypto χρεοκόπησαν και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων κατέρρευσαν.

Μείωση της κεφαλαιοποίησης 14 τρισ. δολάρια

Η αξία των μετοχών μειώθηκε  κατά 14 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με το 2022 να είναι η δεύτερη χειρότερη χρονιά καθώς οι κεντρικές τράπεζες  έκαναν σχεδόν 300 αυξήσεις επιτοκίων, αλλά υπήρξαν και τρία ράλι 10% και πλέον στο ίδιο διάστημα, αυξάνοντας την ούτως ή άλλως υψηλή μεταβλητότητα.

Οι κύριοι λόγοι για τις εξελίξεις αυτές ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τον επίμονο πληθωρισμό, καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες, με εξαίρεση αυτή της Κίνας,  ξέφυγαν από τα δεσμά της πανδημίας.

Απώλειες 16%-24% για τα γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα

Τα αμερικανικά και τα γερμανικά ομόλογα – οι δείκτες αναφοράς των παγκόσμιων αγορών χρέους και παραδοσιακά καταφύγια σε ταραγμένους καιρούς, είχαν απώλειες 16% και 24%, αντίστοιχα, σε όρους δολαρίου.

Ο Jeffery Gundlach της DoubleLine Capital, που αποκαλείται «Βασιλιάς των Ομολόγων» στις αγορές, λέει ότι οι συνθήκες ήταν τόσο άσχημες κατά διαστήματα που η ομάδα του δεν μπορούσε να κάνει συναλλαγές για μέρες. «Υπήρξε στάση των αγοραστών», είπε. «Και δικαιολογημένα καθώς οι τιμές μειώνονταν μέχρι πρόσφατα».

Το δράμα φάνηκε από την αρχή του 2022

Το δράμα ξεκίνησε  από την αρχή του έτους, όταν έγινε σαφές ότι η COVID δεν επρόκειτο να κλείσει ξανά την παγκόσμια οικονομία και ότι η Fed θα προχωρούσε σε μία επιθετική αύξηση των επιτοκίων. Οι αποδόσεις του δεκαετούς Treasury εκτινάχθηκαν στο 1,8% από λιγότερο από 1,5%, μειώνοντας  5% τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών της MSCI μόνο τον Ιανουάριο.

Η απόδοση είναι τώρα στο 3,68%, ενώ  οι μετοχές υποχωρούν 20% και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν 80% πριν χάσουν πρόσφατα όλα τ κέρδη τους. Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης (μ.β.) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 250 μ.β.

Το δολάριο έχει αυξηθεί σχεδόν 9% έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων και 12,5% έναντι του ιαπωνικού ιεν ακόμη και μετά την έκπληξη της Τράπεζας της Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα που έδωσε ώθηση στο γεν.

Νέα βουτιά της τουρκικής λίρας

Στις αναδυόμενες αγορές, τα προβλήματα πληθωρισμού και νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας έχουν κοστίσει μία επιπλέον πτώση 28% στη λίρα, αλλά το χρηματιστήριο της χώρας έχει τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ κάτω από τα υψηλά του Ιουνίου, το ρούβλι της Ρωσίας εξακολουθεί να είναι το δεύτερο νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο και υποστηρίζεται από τα capital controls της Μόσχας. Αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το ρούβλι είχε καταποντιστεί.

«Αν με ρωτάτε τι θα συμβεί το επόμενο έτος, πραγματικά δεν θα μπορούσα να σας πω», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Close Brothers Asset Management, Ρόμπερτ Άλστερ, ο οποίος, όπως πολλοί, επεσήμανε επίσης την πτώση που υπέστησαν η λίρα και οι βρετανικές αγορές ομολόγων όταν η βραχύβια κυβέρνηση της Λιζ Τρας προανήγγειλε μία μεγάλη αύξηση των δημόσιων δαπανών. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από 100 μ.β. και η στερλίνα έχασε 9% μέσα σε λίγες μέρες.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχασαν 3,6 τρισ. δολάρια

Η αύξηση των επιτοκίων έχει αφαιρέσει 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των τεχνολογικών κολοσσών.

Οι μετοχές του Facebook και της Tesla έχουν χάσει πάνω από 60%, ενώ της Google και της Amazon, της μητρικής εταιρείας της Alphabet, έχουν μειωθεί κατά 40% και 50%, αντίστοιχα.

Οι κινεζικές μετοχές έκαναν τελευταία ράλι χάρη στις ενδείξεις ότι  είναι μετρημένες οι ημέρες της πολιτικής μηδενικής στην COVID, αλλά εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά 25%.

Πετρέλαιο και σιτάρι έχασαν όλα τα κέρδη τους

Τα εμπορεύματα ήταν τα assets με τις καλύτερες επιδόσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 50% είναι η μεγαλύτερη συνολικά στον χώρο των commodities, αν και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος εκτίναξε τις τιμές κατά 140% το καλοκαίρι.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για ύφεση της, σε συνδυασμό με το εμπάργκο της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο, οδήγησαν την τιμή του μπρεντ  να χάσει ολόκληρο το 80% της  αύξησης που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο, όπως και οι τιμές για το σιτάρι και το καλαμπόκι επανήλθαν στα προ του πολέμου επίπεδα.

Η κατάρρευση των crypto

Η αγορά των crypto ήταν ακόμη πιο χαοτική. Το Bitcoin κλείνει το 2022 με μείωση της τιμής του κατά 60%, ενώ η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων είδε την κεφαλαιοποίησή της να έχει συρρικνωθεί κατά 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, πιεζόμενη από την αύξηση των επιτοκίων και από την κατάρρευση της αυτοκρατορίας FTX  του Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ, της Celsius και των υποτιθέμενων «stablecoins» terraUSD και Luna.

«Αυτό που έγινε στις παγκόσμιες αγορές φέτος ήταν τραυματικό», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της EFG Bank και πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Stefan Gerlach.

«Αλλά αν οι κεντρικές τράπεζες δεν είχαν υποτιμήσει τόσο δραματικά την αύξηση του πληθωρισμού και αύξαναν έγκαιρα τα επιτόκια, δεν θα ήταν τόσο καταστροφικό», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ