Αν και η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να ανεβάσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης δεν έπιασε τις αγορές… στον ύπνο, το γεγονός πως τόσο το επίσημο ανακοινωθέν του συμβουλίου όσο και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ στις δηλώσεις της μίλησαν ανοιχτά για αρκετές ακόμη, όσο και σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων, που θα ανεβάσουν το τελικό «ταβάνι» πάνω από το μέχρι τώρα εκτιμώμενο 3%, προκάλεσαν αναπόφευκτους κλυδωνισμούς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων.
Υπό το φως της νέας κατεύθυνσης που έδωσε η ΕΚΤ, οι διεθνείς αναλυτές προχώρησαν άρον-άρον σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για την πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων και κυρίως το ανώτατο επίπεδο τους, που ανεβαίνει πλέον αρκετά ψηλότερα: στο 3,25% αντί του 2,5% η Morgan Stanley και η JPMorgan, στο 3,25% αντί του 3% η Goldman Sachs και η Deutsche Bank, στο 3.5% η Citigroup και στο 3,75% η πιο… σκληροπυρηνική Societe Generale, αντί του 3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη της.
Το ίδιο μήνυμα, εξάλλου, έστειλε και η αμερικανική Fed, προχθές, που ναι μεν χαλάρωσε το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, από τις 75 στις 50 μονάδες βάσης, αλλά ανακοίνωσε επισήμως πως το τελικό ταβάνι των αμερικανικών επιτοκίων θα διαμορφωθεί ψηλότερα, στο 5,1%, μέσα στο 2023.
Αυξάνονται οι πιθανότητες ύφεσης
Αυτό σημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες δεν εφησυχάζουν από τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων θέλοντας να αποφύγουν και την λανθασμένη εκτίμηση που είχαν κάνει ένα χρόνο πριν, όταν τότε υποτίμησαν την άνοδο και δη, την επίμονη αντίσταση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.
«Τα σχόλια από το συμβούλιο της ΕΚΤ δείχνουν πως είναι έντονα ανήσυχο με τον εκτιμώμενο ρυθμό πτώσης του πληθωρισμού, που προφανώς κρίνεται ως υπερβολικά αργός» αναφέρει σήμερα η Morgan Stanley. Πηγές του πρακτορείου Reuters, κάνουν λόγο για μίνιμουμ άλλες τρεις αυξήσεις των ευρωεπιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Συνεπώς και τα σενάρια υποχώρησης σε επίπεδα ύφεσης έρχονται πιο κοντά, κυρίως δε, για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η σφιχτή νομισματική πολιτική θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το 2024.
Οι οικονομολόγοι «βλέπουν» πλέον τις πιθανότητες ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας να ανεβαίνουν στο 60% και για την Ευρωζώνη να εκτινάσσονται στο 80%!
Δυσφορία στις αγορές
Το δυσάρεστο αυτό... χριστουγεννιάτικο δώρο από την ΕΚΤ δεν άφησε, όπως ήταν φυσικό, αλώβητο τις ευρωπαϊκές αγορές.
Τα χρηματιστήρια βρίσκονται από το πρωί στο «κόκκινο», με τον γερμανικό DAX να χάνει 0,73% και τον γαλλικό CAC να υποχωρεί κατά 1,13% ενώ το ράλι των ομολόγων, το προηγούμενο διάστημα, ανεστράφη με ένα άγριο... σφυροκόπημα κυρίως στα ομόλογα του πιο ευάλωτου ευρωπαϊκού νότου.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανέβηκε έως και κατά εννέα μονάδες βάσης, στο 2,18%, ενώ η απόδοση του γερμανικού διετούς ομολόγου έφτασε έως και το 2,5%, με αύξηση κατά 11 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.
Το sell off ήταν ακόμη πιο έντονο στις πιο αγορές της νότιας Ευρώπης. Οι αποδόσεις του ιταλικού 10ετούς «έπιασαν» έως και το 4,417%, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.
Αντιστοίχως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτοξεύτηκε έως και στο 4,37% (5,5%), ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Νοεμβρίου, αν και αυτή την ώρα κινείται λίγο πιο χαμηλά στο 4,266% (2,94%).
Από την αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές δεν ξέφυγε ούτε και η εκτός Ένωσης Βρετανία, με τον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE να υποχωρεί κατά 1,47% και τις αποδόσεις των βρετανικών 10ετών να καλπάζουν κατά 14 μονάδες βάσης, στο 3,38%.
«Η πλέον ανησυχητική προοπτική για τις αγορές είναι πως το τελικό εύρος των επιτοκίων παραμένει ακόμη άγνωστο και έχουμε ειδικά τις δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη (τη Fed και την ΕΚΤ) να ανεβαίνουν ακόμη το βουνό μιας άκρως περιοριστικής πολιτικής» τόνισε σε σημερινό σημείωμα του ο Στήβεν Ινες, της SPI Asset Management.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!