Στη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για τα crypto και ιδιαίτερα για τις μεγάλες πλατφόρμες συναλλαγών, οι οποίες έχουν παράλληλα και άλλες δραστηριότητες, θα εστιάσει το 2023 η παγκόσμια χρηματιστηριακή εποπτική Αρχή IOSCO (International Organization of Securities Commissions), μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.
O νέος πρόεδρος της IOSCO, Jean-Paul Servais, δήλωσε στο Reuters ότι η ρύθμιση για τις πλατφόρμες crypto μπορεί να βασισθεί σε όσα ισχύουν σε άλλους κλάδους, όπου υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων, όπως των εταιρειών πιστοληπτικής αξιολόγησης και των εταιρειών που καταρτίζουν τους δείκτες τιμών αναφοράς.
Μέχρι τώρα, οι εποπτικές Αρχές δεν ήθελαν νέους κανόνες για το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα, αλλά η κατάρρευση του FTX, το οποίο άφησε ένα εκατομμύριο πελάτες του να είναι αντιμέτωποι με ζημιές πολλών δισ. δολαρίων, θα αλλάξει το σκηνικό.
«Τα πράγματα αλλάζουν και λόγω της αλληλοσυσχέτισης που έχουν διάφορες δραστηριότητες, θεωρώ ότι τώρα είναι σημαντικό να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μία συζήτηση και προς τα εκεί πηγαίνουμε», είπε.
Η IOSCO έχει θέσει κανόνες για τα stablecoins
Η IOSCO, η οποία συντονίζει τους διεθνείς κανόνες στις χρηματιστηριακές αγορές, έχει θέσει ήδη κανόνες για τη ρύθμιση των stablecoins, αλλά τώρα το επίκεντρο της προσοχής στρέφεται στις πλατφόρμες συναλλαγών.
Τα μεγάλα ανταλλακτήρια crypto, όπως το FTX, έχουν πολλές δραστηριότητες, όπως την παροχή χρηματιστηριακών υπηρεσιών και υπηρεσιών θεματοφυλακής, ενώ παράλληλα πραγματοποιούν συναλλαγές για δικό τους λογαριασμό και εκδίδουν κρυπτονομίσματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων, είπε ο Servais.
«Για την προστασία των επενδυτών, είναι ανάγκη να υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για αυτές τις αγορές crypto με στοχευμένες οδηγίες για την εφαρμογή των αρχών της IOSCO στα crypto assets», τόνισε ο επικεφαλής της IOSCO.
Η IOSCΟ, που εδρεύει στη Μαδρίτη, είναι το συλλογικό όργανο των επιτροπών κεφαλαιαγοράς, όπως της SEC στις ΗΠΑ και της Bafin στη Γερμανία, οι οποίες εφαρμόζουν τις συστάσεις του.
Κανόνες και εποπτεία της αγοράς ζητά και η Binance
To αίτημα για ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο των crypto προβάλλεται πλέον και από παράγοντες του κλάδου, ο οποίος κλονίζεται λόγω της χρεοκοπίας μίας σειράς εταιρειών και ιδιαίτερα της FTX, η οποία κατέρρευσε σε διάστημα λίγων ημερών.
Για να προλάβει μία περαιτέρω απαξίωση του κλάδου, ο επικεφαλής του μεγάλου ανταλλακτηρίοτ Binance, Τσανγκπένγκ Τσάο, δήλωσε ότι σχεδιάζει να ηγηθεί μίας προσπάθειας μαζί με άλλους για να υπάρξουν παγκόσμιοι κανόνες στην αγορά των crypto. «Χρειάζεται να αυξήσουμε τη διαφάνεια του κλάδου. Πρέπει να συνεργασθούμε στενά με τις εποπτικές Αρχές σε όλο τον κόσμο για να κάνουμε τον κλάδο πιο ισχυρό», δήλωσε.
Το bitcoin και το ether, τα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, έχουν χάσει πάνω από το 75% της αξίας τους σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ η κεφαλαιοποίηση του κλάδου συρρικνώθηκε από τα 3 τρισ. δολάρια σε 900 δισ. δολάρια.
Οι εταιρείες που πτώχευσαν
Οι συνεχείς πτωχεύσεις εταιρειών από τα μέσα του έτους, με τελευταία αυτή της FTX, έχουν οδηγήσει στην απώλεια περιουσιών των πελατών τους, οι οποίοι συχνά παίρνουν ένα μικρό κλάσμα των επενδύσεων τους.
Τον Ιούνιο, η τράπεζα κρυπτονομισμάτων Celsius σταμάτησε τις αναλήψεις πελατών της λόγω των «ακραίων συνθηκών της αγοράς». Η Binance σταμάτησε επίσης τις αναλήψεις.
Τον Ιούλιο, το μεγάλο hedge fund κρυπτονομισμάτων, Three Arrows Capital (3AC), δεν αποπλήρωσε ένα δάνειο άνω των 670 εκατομμυρίων δολαρίων και υπέβαλε αίτηση για πτώχευση. Η επικίνδυνη στρατηγική της εταιρείας περιλάμβανε τον δανεισμό χρημάτων και την επένδυσή τους σε άλλα ριψοκίνδυνα crypto.
Μετά την πτώση του 3AC, στην ίδια τροχιά βρέθηκε η χρηματιστηριακή εταιρεία Voyager Digital καθώς ήταν δικό της δάνειο που αθέτησε η 3AC.
Επόμενο θύμα ήταν η Celsius, η οποία υπέβαλε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της στα μέσα Ιουλίου. Η εταιρεία πλήρωνε στους πελάτες της επιτόκια έως και 17% για να καταθέτουν τα κρυπτονομίσματά τους στην πλατφόρμα της. Στη συνέχεια τα δάνειζε σε άλλους που ήταν πρόθυμοι να πληρώνουν υπερβολικά επιτόκια. Το σχήμα αυτό κατέρρευσε καθώς ξέμεινε από ρευστότητα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!