Νέα
  • ΓΔ: 1455.67 +0.20%
  • Τζίρος: 149,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Crypto: Πώς τα «κανόνια» αναδιαμορφώνουν τον κλάδο - Αίτημα για ισχυρή εποπτεία

Οι μεγάλες αυξήσεις και μειώσεις των τιμών είναι συνήθεις στη σύντομη ιστορία των κρυπτονομισμάτων, αλλά η φετινή κατρακύλα είναι η εντονότερη όλων, οδηγώντας τον Economist να αναρωτηθεί σε κύριο άρθρο του αν ήρθε το τέλος τους.

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαφανίστηκαν, σχεδόν μέσα σε μία νύχτα, καθώς μία σειρά μεγάλων εταιρειών του κλάδου κατέρρευσαν, με πιο χαρακτηριστικό το πρόσφατο «κανόνι» του ανταλλακτηρίου FTX.

Κάθε μία από αυτές προκάλεσε ένα κύμα χρεοκοπιών, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στον κλάδο, ο οποίος εμφανίστηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ως αντίδραση σε αυτή.

Ορισμένοι επενδυτές ζητούν να υπάρξει, ως απάντηση, ένα αυστηρό νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι για τις χρεοκοπίες ευθύνεται η αποτυχία των διαμεσολαβητών και τονίζουν ότι η αναταραχή πρέπει να επισπεύσει τη στροφή σε πιο αποκεντρωμένες πλατφόρμες.

1. Ποια ήταν η πορεία των τιμών;

Μετά τα υψηλά επίπεδα του Νοεμβρίου 2021, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς crypto μειώθηκε 73% το επόμενο 12μηνο, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.

Η μείωση είναι μικρότερη από τη βουτιά 88% στον προηγούμενο «χειμώνα των crypto» το 2018, αλλά έχει εξαφανίσει πολύ μεγαλύτερα ποσά και συγκεκριμένα πάνω από 2 τρισ. δολάρια.

Αν και οι προηγούμενες καθιζήσεις των crypto προκλήθηκαν από προβλήματα του ίδιου του κλάδου, η σημερινή ξεκίνησε εξωγενώς και συγκεκριμένα από τις αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. Η αύξηση των επιτοκίων περιόρισε τη διάθεση των επενδυτών για assets που έχουν υψηλό ρίσκο και υψηλές αποδόσεις, όπως τα crypto.

2. Ποια είναι η σημασία της σημερινής καθίζησης;

Η βουτιά της αγοράς ακύρωσε την άποψη ότι τα crypto έχουν αντίστοιχο στάτους με τον χρυσό ως καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Ηταν ένα σοκ για τους διαχειριστές συνταξιοδοτικών και κρατικών επενδυτικών ταμείων – καθώς και για εκατομμύρια μικροεπεπενδυτές – που είχαν αγκαλιάσει τα crypto τα τελευταία χρόνια με την πεποίθηση ότι αποτελούν μία κατηγορία assets που γίνεται κατεστημένη.

Φάνηκε, όμως, ότι οι αυξήσεις των τιμών τιμών τα τελευταία χρόνια βασίσθηκε σε σαθρές βάσεις, καθώς πολλοί επενδυτές δανείστηκαν πολύ για να στοιχηματίσουν σε ψηφιακά νομίσματα και projects, χρησιμοποιώντας συχνά τα crypto ως ενέχυρα. Αυτή η αλληλοσύνδεση διόγκωσε τον αντίκτυπο από τις χρεοκοπίες μεγάλων εταιρειών.

3. Τι δεν πήγε καλά;

Το πρώτο μπαμ αφορούσε το stablecoin, TerraUSD, το οποίο χρησιμοποιούσε περίπλοκες, αυτοματοποιημένες συναλλαγές, περιλαμβανομένου του «αδελφού» κρυπτονομίσματος Luna, για να διατηρεί την ισοτιμία του ένα προς ένα με το αμερικανικό δολάριο.

Το TerraUSD έγινε δημοφιλές, επειδή η πλατφόρμα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης Anchor προσέφερε επιτόκια έως 20% για καταθέσεις σε αυτό.

Οι ξαφνικές αναλήψεις από το Anchor οδήγησαν σε ένα «σπιράλ θανάτου» που εξαφάνισε περίπου 60 δις. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση του TerraUSD και του Luna.

Εταιρείες που είχαν επενδύσει στα σχετικά κρυπτονομίσματα και παράγωγα, όπως η Three Arrows Capital, χρεοκόπησαν, οδηγώντας με τη σειρά τους σε χρεοκοπίες και άλλων εταιρειών, όπως της Voyager Digital, η οποία είχε χορηγήσει μεγάλο δάνειο στη Three Arrows.

Τον Νοέμβριο υπήρξε ένα νέο σοκ: η κατάρρευση της αυτοκρατορίας crypto του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, με κορωνίδα το ανταλλακτήριο FTX.com. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο Μπάνκμαν είδε την περιουσία του ύψους 15,6 δις. δολαρίων να εξαυλώνεται.

4. Ποιες ήταν οι συνέπειες από τις χρεοκοπίες;

Επικριτές του Terra λένε ότι το σύστημα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει καθώς βασιζόταν εν μέρει στην προσέλκυση επενδυτών με το δέλεαρ πολύ υψηλών επιτοκίων. Ορισμένοι θεώρησαν το Terra ως μία νέα μορφή πυραμίδας τύπου Πόντσι.

Η κατάρρευση του FTX κατέδειξε πώς ακόμη και φαινομενικά ισχυρές επιχειρήσεις crypto  θα μπορούσαν να έχουν κρύψει τις αδυναμίες τους και υπογράμμισε τους κινδύνους ντόμινο.

Όλα αυτά πάγωσαν τις επενδύσεις στα crypto για κάποιο διάστημα.

5. Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των crypto;

Η αλυσίδα των σκανδάλων θέτει ένα υπαρξιακό ερώτημα για τα crypto, αν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη σε αυτά. Πολλοί ελπίζουν ότι ένα πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.

Η χρεοκοπία του FTX, όμως, φαίνεται να έχει εκτροχιάσει τη νομοθεσία για την οποία πίεζε ο Μπάνκμαν.

Ένα αυξημένο ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να κάνει τα crypto τελικά πιο σταθερά και σεβαστά. Αυτό που δεν είναι σαφές, είναι σε πιο βαθμό ο κλάδος μπορεί να αντέξει την αυξημένη εποπτεία.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ