Διορθωτικά κινήθηκαν σήμερα όλες οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές. Βασική αιτία είναι η αποκόμιση κερδών από το πολυήμερο ανοδικό ράλι αλλά και οι φόβοι ότι η Ευρώπη και η Ευρωζώνη οδεύουν σε μία ύφεση που θα διαρκέσει καιρό.
Επίσης διαψεύθηκαν και οι προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει κάποιας μορφής επικοινωνία Ουκρανίας-Ρωσίας ενώ το πυραυλικό επεισόδιο στην Πολωνία έφερε πίσω τις γεωπολιτικές προσδοκίες.
Πτωτικά κινούνται από την έναρξη των συνεδριάσεων και οι αμερικανικοί δείκτες καθώς διορθώνουν μετά από μεγάλο διάστημα ανόδου και υψηλών προσδοκιών που διαμορφώθηκαν από τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και τον χαμηλότερο πληθωρισμό που ανακοινώθηκε. Ωστόσο οι φόβοι για πιθανή ύφεση (λιγότερο πιθανή απ' ότι στην Ευρώπη) είναι υπαρκτοί.
Στην πρώτη ώρα των συνεδριάσεων των αμερικανικών αγορών, ο Dow Jones κατέγραφε οριακή υποχώρηση 0,06%, ο S&P 500 -0,57% , ο Nasdaq (-1,49%). Στις ευρωπαικές αγορές, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 1,09%, ο γαλλικός CAC κατά (-0,62%), ο ιταλικός MIB (-0,48%) και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 (-0,87%). Προς το παρόν οι διορθώσεις αυτές θεωρούνται φυσιολογικές μετά την προηγούμενη άνοδο.
Το ζητούμενο είναι να παραμείνουν οι αγορές κοντά στα παρόντα επίπεδα αφού ουσιαστικά το τέλος Νοεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη κλεισίματος των βιβλίων των επιχειρήσεων για την χρονιά που τελειώνει και ο Δεκέμβριος παραδοσιακά είναι πτωτικός μήνας.
Kοντά στο χαμηλό ημέρας ο Γενικός Δείκτης, στις 887,09 (-1,86%), με αυξημένες συναλλαγές
Η διόρθωση στις ευρωπαικές αγορές και η ανάγκη αποκόμισης υπεραξιών από το πρόσφατο μίνι ράλι στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη να υποχωρήσει κάτω από τις 900 μονάδες και να φτάσει στις στηρίξεις πέριξ των 890 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 887,09 μονάδες (κοντά στο χαμηλό ημέρας) με υποχώρηση 1,86%. Η αξία συναλλαγών ήταν σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και διαμορφώθηκε στα 95 εκατ. Ευρώ. Η μεγάλη αξία συναλλαγών δείχνει ότι ουσιαστικά είχαμε 'επιθετικές' πωλήσεις και όχι απλή διολίσθηση. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 24 έκλεισαν ανοδικά και οι 88 πτωτικά, μία αρκετά δυσάρεστη αναλογία για το χρηματιστήριο που δείχνει τις προθέσεις κάποιων ξένων funds.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε 2% (με πιέσεις και από τα συμβόλαια παραγώγων) ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά 1,47%.
Στους επιμέρους κλαδους, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι δείκτες Εμπορίου (-2,99%), Τηλεπικοινωνιών (-2,81%) με την μετοχή του ΟΤΕ να συνεχίζει να βρίσκεται σε πίεση, οι Τράπεζες (-2,48%), Ταξίδια-Αναψυχή (-2,47%), Προσωπικά-Οικιακά Προιόντα (-2,46%).
Την μικρότερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προιόντων και Υπηρεσιών (-0,29%), Υγείας (-0,33%). Η πρώτη στήριξη της αγοράς είναι κοντά στις 880-890 μονάδες. Εάν σπάσει τα σημερινά επίπεδα , η επόμενη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη είναι στις 840-850 μονάδες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!