Το Λονδίνο έχασε ένα ακόμη σύμβολο της κυριαρχίας του ως ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κέντρο καθώς δεν έχει πλέον τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά.
Για την Αγγλία, αυτό είναι ένα ακόμη πλήγμα μετά το Brexit. Το γαλλικό χρηματιστήριο έχει κεφαλαιοποίηση 2,823 τρισ. δολαρίων, οριακά μεγαλύτερη από τα 2,821 τρις. δολάρια του βρετανικού, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
To 2016, η αξία των μετοχών που ήταν εισηγμένες στη Βρετανία ήταν κατά 1,5 τρις. δολάρια υψηλότερη σε σχέση με των γαλλικών.
Πλήγμα για τη βρετανική οικονομία από το Brexit
«Η βρετανική οικονομία συνολικά έχει ζημιωθεί μόνιμα από το Brexit», δήλωσε πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας στην τηλεόραση του Bloomberg. «Η ανάγκη για αύξηση των φόρων και μείωση των δημόσιων δαπανών δεν υπήρχε, αν το Brexit δεν είχε μειώσει τόσο πολύ το δυνητικό ΑΕΠ της οικονομίας.
Η βρετανική χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι ελκυστική εδώ και καιρό λόγω της υποτονικής οικονομίας. Φέτος, ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης, του διψήφιου πληθωρισμού και της οικονομικής αναταραχής που προκάλεσε το αμφιλεγόμενο σχέδιο φορολογικών ελαφρύνσεων της πρώην πρωθυπουργού, Λιζ Τρας.
Αν και πολλές βρετανικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης προστατεύτηκαν από την αναταραχή στη Βρετανία χάρη στην παγκόσμια παρουσία τους, οι μικρότερες εταιρείες επλήγησαν σκληρά.
Ο δείκτης FTSE 100 μειώθηκε 0,4% φέτος έναντι βουτιάς 17% του FTSE 250, στον οποίο περιλαμβάνονται οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.
Υπάρχει και μία νομισματική διάσταση στην απώλεια της πρώτης θέσης του βρετανικού χρηματιστηρίου από πλευράς κεφαλαιοποίησης, καθώς αυτή είναι σε δολάρια, με τη στερλίνα να έχει υποτιμηθεί περισσότερο απ’ ότι το ευρώ έναντι του δολαρίου φέτος (13% έναντι 9,2%).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!