Σκίζουν τα πτυχία τους οικονομολόγοι και αναλυτές με την εικόνα που παρουσιάζουν οι χρηματιστηριακές αγορές τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Οι Κεντρικές Τράπεζες προειδοποιούν για παρατεταμένο υψηλό πληθωρισμό και σκληρή επιτοκιακή πολιτική, οι επενδυτικοί οίκοι μιλούν για επικείμενη είσοδο σε περιόδους ύφεσης αλλά, κόντρα στη λογική, οι χρηματιστηριακές αγορές και οι μετοχές των μεγάλων ομίλων συνεχίζουν ανοδικά καλύπτοντας μεγάλό μέρος από τις απώλειες που έχουν καταγράψει από την αρχή του χρόνου.
Ταυτόχρονα ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές του παρενέργειες, έχει αρχίσει να αποτελεί μέρος του σκηνικού που φοβίζει λιγότερο τα χρηματιστήρια που έχουν δεχθεί και τις ενεργειακές επιπτώσεις αλλά τις απώλειες των μεγάλων ομίλων σε οικονομικά επίπεδα.
Ελλάδα και Βρετανία... συμμαχία
Πλέον οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη καταγράφουν ελεγχόμενες απώλειες της τάξης του 15% ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση αφού από την αρχή του χρόνου υπολείπεται μόλις 3% σε σχέση με την αρχή Ιανουαρίου και 10% από τα υψηλά έτους.
Σε πολύ κατάσταση βρίσκεται και το βρετανικό χρηματιστήριο (FTSE 100) το οποίο είναι μόλις 2% χαμηλότερα από την αρχή του 2022. Σε ότι αφορά μάλιστα την Βρετανία, βλέπουμε ότι η χρηματιστηριακή άνοδος πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Οκτωβρίου μέσα σε ένα έντονα αρνητικό πολιτικό κλίμα ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια και προειδοποιεί για την μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση.
Σε έξαρση το buy back
Tόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στο εγχώριο (ελληνικό χρηματιστήριο), οι εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα αγοράς ιδίων μετοχών (buy back) με στόχο την στήριξη των μετοχών τους.
Η τακτική αυτή εκπορεύεται από το γεγονός ότι πολλοί όμιλοι έχουν μεγάλη ρευστότητα και θεωρούν ότι στην παρούσα φάση είναι καλύτερο να στηρίξουν τις μετοχές τους και να διατηρήσουν τις χρηματιστηριακές κεφαλαιοποιήσεις από το να καταθέτουν την ρευστότητα αυτή σε τράπεζες ή να προχωρούν σε επενδύσεις παγίων ενόψει μάλιστα μία μειωμένης αποθεματοποίησης και παραγωγής που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.
Υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 400 δισ. δολάρια έχουν τοποθετηθεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις για την στήριξη των μετοχών τους.
Oι λόγοι για το ράλι
Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, οι βασικοί λόγοι που δημιουργούν το bear market rally είναι οι εξής:
- Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει έντονη ύφεση και ίσως τώρα βλέπουν ηπιότερες εξελίξεις
Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί. Αυτό σημαίνει ότι ενσωματώνουν αυτό που πιστεύουν ότι θα συμβεί είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Είχαν προετοιμαστεί για μεγάλη ύφεση (γι' αυτό είχαμε και τις βίαιες διορθώσεις) και πλέον βλέπουν ότι το ενδεχόμενο μεγάλης ύφεσης στην Αμερική ειδικά απομακρύνεται.
- Τα εταιρικά αποτελέσματα 9μηνου μεγάλων ομίλων σε Ευρώπη και Αμερική είναι καλά
Τα εταιρικά αποτελέσματα 9μηνου στην Ευρώπη παραμένουν σε καλό επίπεδο ενώ στην Ελλάδα όπως είδαμε σε αρκετές εταιρείες καταγράφουν διψήφια άνοδο σε σχέση με το περυσινό 9μηνο αλλά και έντονη μεταβολή από την αρχή του χρόνου.
- Υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα που πρέπει να επενδυθεί για να μην ‘απομειωθεί’ από τον πληθωρισμό
Οι εισηγμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αύξησαν σε πολλές περιπτώσεις τα διαθέσιμά τους κεφάλαια και είχαν αυξήσει τις καταθέσεις τους. Αυτά τα κεφάλαια πρέπει να επενδυθούν οπωσδήποτε προκειμένου να μην χασουν την αξία τους από τον πληθωρισμό. Έτσι οι επιχειρήσεις είτε προχωρούν σε αγορές ιδίων είτε διευρύνουν το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο σε μετοχές. Γίνεται το ίδιο ακριβώς πράγμα που έγινε με τα ομόλογα
- Υπάρχουν θετικές προβλέψεις από τις Κεντρικές Τράπεζες και τις κυβερνήσεις που δεν έχουν γίνει γνωστές
Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν πολύ περισσότερα στοιχεία για την πορεία των οικονομιών τους απ' ότι έχουν οι κυβερνήσεις και οι εμπορικές τράπεζες. Γνωρίζουν καλύτερα ποιοί κλάδοι θα επηρεαστούν περισσότερο από την κρίση και ποιές θα επηρεαστούν λιγότερο. Στην παρούσα φάση του υψηλού πληθωρισμού θεωρούν ότι είναι καλύτερο να κρατούν μία διστακτική στάση (“κρατάνε τα λουριά” όπως είπε κάποιος παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς) προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.
- Οι τιμές των μετοχών έχουν διορθώσει αρκετά και είναι δελεαστικές για αγορά
Mέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οι απώλειες των χρηματιστηριακών αγορών είχαν οδηγήσει δείκτες στα επίπεδα καλοκαιριού 2020. Βγήκαν και τα εταιρικά αποτελέσματα σε Αμερική και Ευρώπη και φάνηκε ότι πολλές μετοχές που παλαιότερα ήταν 'πανάκριβες' πλέον είχαν γίνει ελκυστικές. Έτσι οι διαχειριστές κεφαλαίων σταθμίζοντας τον λόγο απόδοσης / ρίσκου προχώρησαν σε αγορές μετοχών
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!