Ο οργανισμός σημειώνει ότι η άνοδος των τιμών για τα βασικά είδη διατροφής επιμένει για όγδοο συνεχή μήνα καθώς ο μέσος δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, που αντικατοπτρίζει τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές για τους κύριους τύπους τροφίμων, έφτασε τις 113,3 μονάδες τον Ιανουάριο, 4,3% πάνω από το επίπεδο του Δεκεμβρίου.
Διαβάστε ακόμα: Φούρνοι Βενέτης: 4 νέοι κωδικοί στα σούπερ μάρκετ και 2 concept stores στο πλάνο του 2021
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του οργανισμού, αυτός είναι ο υψηλότερος δείκτης από τον Ιούλιο του 2014. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στα δημητριακά, τα φυτικά έλαια και τη ζάχαρη.
Ο δείκτης τιμών των δημητριακών ενός μηνός αυξήθηκε 7,1%, κάτι που ο FAO αποδίδει στην απότομη αύξηση του καλαμποκιού (κατά 11,2%). Αντίστοιχα, οι τιμές για το σιτάρι αυξήθηκαν κατά 6,8% λόγω της υψηλής παγκόσμιας ζήτησης και της αναμενόμενης μείωσης του όγκου των πωλήσεων από τη Ρωσία, όπου οι εξαγωγικοί δασμοί σίτου διπλασιάστηκαν από τον Μάρτιο του 2021.
Διαβάστε ακόμα: Σούπερ μάρκετ: Αύξηση πωλήσεων άνω του 1 δισ. ευρώ εν μέσω πανδημίας
Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων αυξήθηκε 5,8% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2012. Ο λόγος είναι ο μικρότερος από τον αναμενόμενο όγκος παραγωγής φοινικέλαιου στην Ινδονησία και τη Μαλαισία καθώς και των απεργιών στην Αργεντινή, σύμφωνα με τον FAO.
Τέλος, ο δείκτης τιμών ζάχαρης αυξήθηκε κατά 8,1% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά 1,6% και το κρέας κατά 1%.