Οι χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς προσπαθούν να συνέλθουν από την χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 2 ετών για τα αμερικανικά χρηματιστήρια.
Σήμερα και στις 17.30 ώρα Ελλάδος, οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται υποτονικά και οριακά πτωτικά, όπως μικρή πτωση καταγράφουν και οι ευρωπαικές αγορές. Οι λόγοι είναι γνωστοί και μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουν οι επενδυτές στο γνωστό σενάριο της παλινδρόμησης, δηλαδή μερικές συνεδριάσεις έντονα ανοδικές ακολουθούνται από συνεδριάσεις έντονα πτωτικές.
Οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα σενάρια (ενεργειακή κρίση, ύφεση με υψηλό πληθωρισμό) και περιμένουν τα καλύτερα προκειμένου να έχουν επιστροφή των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα.
Στις 17.30 ώρα Ελλάδος ο Dow Jones ήταν στις 31.090 μονάδες, ο S&P 500 στις 3.940 μονάδες και ο Nasdaq στις 11.680 μονάδες. Στις ευρωπαικές αγορές, ο γερμανικός DAX διαμορφώνονταν πάνω από τις 13.000 μονάδες, ο CAC στις 6.210 μονάδες και ο ιταλικός MIB στις 22.330 μονάδες με άνοδο.
Στήριξη στις 836,63 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ήπια πτωτικά και κύλησε η συνεδρίαση σε εξαιρετικά υποτονικούς ρυθμούς, κλείνοντας στις 836,63 μονάδες με υποχώρηση 0,5%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα στα 58,4 εκατ. Ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 0,71% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,69%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι πρώτες ύλες (3,97%), οι κατασκευές (0,43%), οι πετρελαικές που αντέδρασαν (0,18%), οι χρηματοοικονομικές (0,17%).
Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι του Εμπορίου (-1,81%), των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,5%), τα Τρόφιμα-Ποτά (-1,39%), η Τεχνολογία (-1,2%) και οι Τράπεζες (-0,99%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΕΤΕ, η Jumbo, ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, η Eurobank, ο Μυτιληναίος. Γενικότερα η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από επιλεκτικές αγορές και διακριτικές πωλήσεις σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ανήσυχο και σοκαρισμένο από την αμερικανική πτώση της προηγούμενης ημέρας. Οι εξελίξεις στην Ευρώπη (Ε.Ε) σήμερα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αγορών για να δουν πως θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση.
Πάντως για την Ελλάδα, τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται (α' εξαμήνου) δείχνουν ότι αρκετές εισηγμένες έχουν ορθοποδήσει το 2022 και το δ' τρίμηνο θα κρίνει πόσο έχουν επηρεαστεί από την κρίση.