Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο και οικονομία στα δίχτυα της πανδημίας

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Ο Ιανουάριος είθισται να είναι ο μήνας των ελπίδων και της ανόδου για τα χρηματιστήρια. Στην Ελλάδα, σε 18 από 25 τελευταία χρόνια (από το 1996 δηλαδή) ο πρώτος μήνας του χρόνου ήταν ανοδικός. Σε αντίστοιχους ρυθμούς κινούνταν και τα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια. Τον Ιανουάριο του 2021 το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε μηνιαία υποχώρηση κατά -7,3% και μάλιστα σε επίπεδα τιμών που θεωρούνταν υποτιμημένα. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά το Νοέμβριο 2020, καταγράφηκε ράλι 28% στον Γενικό Δείκτη από τα επίπεδα των 620 μονάδων προς τις 820 μονάδες περίπου, με μικρές στάσεις στις 720 και 750 μονάδες. Τα επίπεδα αυτά αποτελούν τώρα στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη.

O Φεβρουάριος εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 720-750 μονάδων και εάν υπάρχουν θετικές ειδήσεις (ιδιαίτερα για τις τράπεζες) μπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι η πορεία των ξένων αγορών, η οποία εάν είναι ανοδική ίσως επιτρέψει επιστροφή ξένων κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Εκροές ξένων κεφαλαίων από το ελληνικό χρηματιστήριο

Αυτό που έφταιξε για τον αρνητικό Ιανουάριο στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν ότι

  1.  Οι ξένες αγορές ήταν διορθωτικές και έτσι πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων θέλησαν να αποσύρουν κεφάλαια από την μικρή και ρηχή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και να διακρατήσουν ρευστότητα προκειμένου να τοποθετηθούν σε τοποθετήσεις με μικρότερη μεταβλητότητα.
  2. Βγήκαν στην επιφάνεια τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών (νέα NPL's) που πρέπει να τα αντιμετωπίσουν άμεσα. Τα stress tests που θα πραγματοποιηθούν θα δείξουν μέρος των αδυναμιών του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Επίσης οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είχαν πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο 2020 , ράλι της τάξης του 70% (ως κλαδικός δείκτης) και πλέον κάποιοι θέλησαν να πάρουν μέρος από τα κέρδη αυτά.
  3. Η ελληνική οικονομία έχει χάσει λόγω των lockdowns τον σημαντικότερο μήνα του α' τριμήνου (Ιανουάριο) και ενδεχομένως το α' τρίμηνο να γράψει σημαντική ύφεση που θα έρθει να προστεθεί στο ήδη εν υφέσει 2020. Αν οι απώλειες εσόδων του Ιανουαρίου είναι μεγάλες ενδεχομένως να επηρεαστεί ολόκληρο το α' εξάμηνο του 2021.
  4. Εχει καθυστερήσει το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο η ελληνική οικονομία βασίζει μεγάλο μέρος των προοπτικών της για τα επόμενα 2-3 χρονια.
  5. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των κρουσμάτων covid 19 τείνουν να πάρουν διαστάσεις. Οι χθεσινές προειδοποιήσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης περί ενδεχόμενου σκληρότερου lockdown , δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. 

Το χειρότερο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει βραχυπρόθεσμες οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις. Τα πάντα εξαρτώνται από τον κορονοϊό. Αν τα κρούσματα συνεχιστούν, η πολιτική επιδομάτων της κυβέρνησης η οποία κατάφερε να συγκρατήσει την ανεργία στο α' εξάμηνο 2020, ίσως δεν καταφέρει να περιορίσει την αύξηση της ανεργίας το α' εξάμηνο 2021.

Eπιλογές μετοχών και όχι κλάδων στο ελληνικό χρηματιστήριο

Σε ό,τι αφορά τους επενδυτές (εγχώριους και ξένους), ο Ιανουάριος 2021 έδειξε ότι πλέον όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν αφ'ενός τηρούν στάση αναμονής (εξ' ου και οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών) περιμένοντας να δουν τις μετοχές χαμηλότερα αφ' ετέρου όταν αποφασίσουν επιλέγουν συγκεκριμένες μετοχές με προοπτικές και όχι κλάδους.

Ενδεικτικά, μέσα στον Ιανουάριο μία ομάδα 10-15 μετοχών κυρίως από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση αλλά και από μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις πραγματοποίησαν περίπου το 80-90% των συναλλαγών. Ανατρέχοντας πίσω στον Ιανουάριο, βλέπουμε ότι εκτός από τις 4 τράπεζες, το συναλλακτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ (λόγω των μετοχικών εξελίξεων και της Γεν. Συνέλευσης) , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Intralot, Jumbo , από την μεσαία κεφαλαιοποίηση Ιατρικό Αθηνών και από την μικρή κεφαλαιοποίηση την ΣΑΤΟ και Mermeren και από την  Εναλλακτική Αγορά την Foodlink.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ