Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Η μεταβλητότητα του δολαρίου έναντι του ευρώ και πώς επηρεάζει τις εισηγμένες

Οι ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους έχουν έμμεση επίπτωση από την ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό δολάριο. Η μεταβλητότητα της ισοτιμίας και η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ από την αρχή του χρόνου, και ιδιαίτερα τον Ιούλιο, επηρέασε συγκεκριμένους κλάδους που είτε δραστηριοποιούνται έντονα στις ΗΠΑ, είτε έχουν πελάτες αποτιμημένους σε δολάριο είτε προμηθευτές σε δολάριο.

Η πορεία της ισοτιμίας

Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ΗΠΑ ξεκίνησε τη χρονιά στο 1,13 και η επίσπευση της αύξησης επιτοκίων από τη FED οδήγησε το αμερικανικό νόμισμα στο ιστορικό υψηλό του έναντι του ευρώ (στα μέσα Ιουλίου), σπάζοντας και την ισοτιμία του 1/1. Από τη στιγμή που η ΕΚΤ ξεκίνησε και αυτή τις αυξήσεις επιτοκίων, η ισοτιμία του ευρώ / δολαρίου επέστρεψε προς τα επίπεδα του 1,04 τα οποία αντικατοπτρίζουν αυτή την περίοδο όχι μόνο τη συναλλαγματική ισορροπία των δύο νομισμάτων αλλά και την ισορροπία σε επίπεδο εμπορικού ισοζυγίου των ισχυρών κρατών της Ευρωζώνης (κυρίως Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας) ως προς τις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός Ιουλίου στις ΗΠΑ έδειξε μία τάση ήπιας υποχώρησης (μάλλον σταθεροποίησης) και αυτό ουσιαστικά απομακρύνει την αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο κατά 1% όπως φοβόντουσαν πολλοί.

Οι εισηγμένες, η παρουσία τους στις ΗΠΑ και η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου

Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, και ειδικά τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο Αθηνών, ελάχιστες ήταν αυτές που είτε κέρδισαν είτε έχασαν άμεσα. Η εισηγμένη με τη μεγαλύτερη παρουσία στις ΗΠΑ και η οποία έχει το μεγαλύτερο ταμείο σε δολάρια ΗΠΑ είναι βέβαια ο Τιτάνας. Με εργοστάσια στις ΗΠΑ και παραγωγή του 60% του τσιμέντου του εκεί ο Τιτάνας θεωρείται στην παρούσα φάση ως η εισηγμένη ελληνική επιχείρηση με τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά οφέλη από την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν ότι από την ανατίμηση αυτή ο όμιλος Τιτάνα μπορεί να έχει σημαντικά κεφαλαιακά οφέλη μέχρι και 20% ως προς τα έσοδα ή 10% επί των κερδών χρήσης του. Με απλά λόγια, ο Τιτάνας εισπράττει σε δολάριο τις απαιτήσεις του ενώ έχει την έδρα του σε Ελλάδα και Βρυξέλλες (dual listed). Σε πολύ υψηλή θέση ως προς τη σχέση δολαρίου / ευρώ είναι και η Coca Cola HBC. H εταιρεία είναι συνυφασμένη με την αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη αλλά η αποτίμηση της συναλλαγματικής διαφοράς ευρώ / δολαρίου θα φανεί στο τέλος της χρήσης γιατί είναι εξαιρετικά σύνθετη.

Oι άλλες εισηγμένες υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν άμεση αναφορά στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου είναι τα διυλιστήρια. Η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ ουσιαστικά αγοράζουν πρώτη ύλη σε δολάριο και πουλούν σε ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος μπορεί να επιφέρει ορισμένες κεφαλαιακές ζημιές, αφού αγοράζουν σε ακριβότερο νόμισμα και πουλούν σε φθηνότερο. Όμως, όπως είναι γνωστό, οι αγορές και οι πωλήσεις γίνονται με κάλυψη συναλλαγματικού κινδύνου, δηλαδή το γνωστό hedging το οποίο ουσιαστικά εξομαλύνει τις όποιες ανατιμήσεις.

Στις υπόλοιπες εισηγμένες που ουσιαστικά έχουν παρουσία στις ΗΠΑ είναι ο όμιλος Viohalco και οι θυγατρικές του, αλλά και η Τέρνα Ενεργειακή, που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα των υποδομών και της ενέργειας στις ΗΠΑ. O όμιλος Viohalco κάνει hedging στις συναλλαγές του με δολάριο και οι συναλλαγματικές του διαφορές (υπεραξίες ή υποαξίες) είναι μικρές. Η Τέρνα Ενεργειακή καλύπτει τις όποιες συναλλαγματικές διαφορές με αύξηση εργασιών. Στην ομάδα με αυξημένη παρουσία στις ΗΠΑ ανήκουν η Ιντρακόμ και η Ιντραλότ, οι οποίες μάλλον είναι κερδισμένες από την άνοδο της ισοτιμίας δολαρίου/ ευρώ μέσα στο 2022. Εάν τελικά είναι ευνοημένες πραγματικά, αυτό θα φανεί στα αποτελέσματα χρήσης 2022. Ο όμιλος Μυτιληναίου έχει πωλήσεις στις ΗΠΑ, έχει παρουσία ως πελάτης και ως προμηθευτής. Το δολάριο είναι μία σχετικά μικρή παρουσία μέσα στα διαθέσιμα του ομίλου και ανεξάρτητα από τις ισοτιμίες και το hedging που κάνει ο όμιλος, η πορεία του δολαρίου δεν δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες.

Η Lavipharm είναι μία ακόμη εισηγμένη που έχει σημαντική έκθεση στο αμερικανικό νόμισμα, λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων. Και εδώ σημασία έχει πού παράγονται τα σκευάσματα και το νόμισμα της πρώτης ύλης και που πωλούνται τα σκευάσματα. Επίσης τα Πλαστικά Θράκης έχουν και κάποιες πρώτες ύλες (πολυουραιθάνης) αποτιμημένες σε δολάριο.

Ο αμερικανικός τουρισμός στην Ελλάδα

Η πλέον σημαντική επίπτωση από την ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ στο 7μηνο 2022 ήταν ότι επέτρεψε τη σημαντική αύξηση του αμερικανικού τουρισμού προς την Ελλάδα. Ο αμερικανικός τουρισμός στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί από το μεσοσταθμικό (10ετών) που ήταν περίπου 250.000 τουρίστες προς πάνω από 500.000 τουρίστες μέσα στο 2022. Μία εξαιρετικά ευνοϊκή εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην ανατίμηση της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ και του πολύ καλού brand name της χώρας μας στις ΗΠΑ. Από τις εισηγμένες που αναμένεται να ευνοηθούν είναι φυσικά η Aegean, η Autohellas και η Παπουτσάνης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ