Σε πρωτοφανή ύψη οδηγεί τις συναλλαγές στην Wall Street ο φρενήρης ανταγωνισμός μεταξύ των ερασιτεχνών επενδυτών και των hedge funds, μέσα σε ένα κλίμα υπερβολικής ευφορίας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο όγκος των συναλλαγών έσπασε το υψηλό ρεκόρ που διατηρούνταν από το αποκορύφωμα της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ, πριν από 13 χρόνια. Χθες, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, άλλαξαν χέρια πάνω από 23 δισεκατομμύρια μετοχές, αριθμός μεγαλύτερος κατά σχεδόν 20% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2008.
Η αύξηση των συναλλαγών αποτελεί την τελευταία ένδειξη για το πώς οι μικροεπενδυτές, εφοδιασμένοι με ειδικές εφαρμογές που τους απαλλάσσουν από την καταβολή προμήθειας, επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και εξαναγκάζουν σε υποχώρηση τους εξειδικευμένους χρηματιστές μαζί με τα hedge funds.
Ο αριθμός των μικροεπενδυτών που είναι μέλη της ομάδας του Reddit για τo αμερικανικό χρηματιστήριο (Reddit’s r/WallStreetBets group), όπου καταγράφουν τις απόψεις τους και ανταλλάσσουν γνώμες, εκτινάχθηκε σε μία ημέρα (από την Τετάρτη έως την Πέμπτη) κατά 1,5 εκατομμύριο, φθάνοντας τα 4,3 από 2,8 εκατομμύρια. Από αυτούς, περίπου 316.000 ανέφεραν στην πλατφόρμα ότι αγόραζαν choices έναντι πάνω από 60.000 την Τετάρτη.
Φρενήρες το ξεκίνημα του 2021 στις διεθνείς αγορές
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον οίκο εκκαθάρισης συναλλαγών OCC, οι περισσότερες συναλλαγές σε choices την Τετάρτη έγιναν στη Nokia, τη GameStop, την Palantir και τη BlackBerry, τέσσερις μετοχές που αναφέρθηκαν στο Reddit. Πάνω από το 90% των choices στη Nokia ήταν name choices, τα οποία δίνουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα να αγοράσουν μία μετοχή σε μία συγκεκριμένη τιμή αν αυτή αυξηθεί, και ο όγκος τους αυξανόταν 1.800% σε καθημερινή βάση.
Οι FT εξετάζουν σε μία σειρά άρθρων το φρενήρες ξεκίνημα του 2021 σε όλες τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο πυρετός των συναλλαγών εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο. Την Πέμπτη, η μετοχή της μικρής εξορυκτικής εταιρείας της Δυτικής Αυστραλίας, GME Resources, εκτινάχθηκε 50% πριν περιορίσει στη συνέχεια τα κέρδη της στο 13%. Μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές χρηματιστηριακές εταιρείες της Ιαπωνίας ανέφερε ότι οι Ιάπωνες μικροεπενδυτές ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις στις πρόσφατες υπερβολικές αγορές μετοχών της GameStop.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!