Τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα όχι μόνο σε δείκτες και μετοχές αλλά και σε εξηγήσεις και «αναλύσεις» είχαμε χθες.
Κατά την έναρξη οι αμερικανικοί δείκτες βασίστηκαν στα εταιρικά αποτελέσματα, στη μέση της συνεδρίασης κατέγραφαν έντονη υποχώρηση γιατί βλέπουν πορεία προς ύφεση και προς το τέλος της συνεδρίασης οι δείκτες γύρισαν ανοδικοί γιατί οι επαγγελματίες θεώρησαν ότι αφού η αμερικανική οικονομία πάει προς ύφεση, η FED θα είναι πιο ελαστική στις αυξήσεις επιτοκίων. Αλλαγή απόψεων τρεις φορές μέσα σε μία συνεδρίαση.
Για τα πρακτικά, ο Dow Jones έφτασε στις 32.500 μονάδες, ο S&P 500 στις 4.200 μονάδες και έχουν κατεύθυνση ανοδική.
Ευρωπαϊκές αγορές: Πρωταγωνιστεί το Μιλάνο, αρκετά καλά η Φρανκφούρτη
Εδώ η πορεία ήταν πιο ευθυγραμμισμένη. Από την αρχή της συνεδρίασης οι χρηματιστηριακοί δείκτες των μεγάλων αγορών κινήθηκαν οριακά ανοδικά, κατευθυνόμενοι από τις εταιρικές ανακοινώσεις, αλλά, δυστυχώς, δεν έχουν έντονη ανοδική κίνηση και μεταβλητότητα.
Τα προβλήματα των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι μεγαλύτερα και πιο σύνθετα από αυτά της αμερικανικής οικονομίας. Το παράδοξο είναι ότι και πάλι το Μιλάνο (MIB) είχε για 3η συνεχόμενη συνεδρίαση σημαντική άνοδο και τη μεγαλύτερη ανάμεσα στα 5 ισχυρότερα χρηματιστήρια.
Τελικά όσο περισσότερα προβλήματα έχεις, τόσο καλύτερα πάει το χρηματιστήριό σου.
ΧΑ: Εφτασε στις 840 μονάδες και στοχεύει τις 850
Έπιασε ενδοσυνεδριακά τις 840 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, αλλά οι γνωστές αντίρροπες τάσεις ανάμεσα σε blue chips τον οδήγησαν λίγο χαμηλότερα (προς τις 836 μονάδες), για να κλείσει τελικά στις 839 μονάδες. Ο απώτερος στόχος είναι οι 850 μονάδες.
Και πάλι πρωταγωνίστησαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ πολύ καλή εικόνα είχαμε από τη ΔΕΗ (κινείται πλέον προς τα 5,7 ευρώ), την Τέρνα Ενεργειακή και συνεχίζει μετά τα κερδοφόρα του αποτελέσματα ανοδικά η μετοχή της Μυτιληναίος με στόχο τώρα τα 15 ευρώ άμεσα και εάν δεν χαλάσει το κλίμα στο εξωτερικό.
Αποτελέσματα α' εξαμήνου εισηγμένων
Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου σε βιομηχανίες και χρηματοοικονομικές είναι εμφανώς επηρεασμένα από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. Όμως τεχνολογικές (εταιρείες) και real estate καθώς και οι μεταλλουργικές που αξιοποίησαν τις τιμές των μετάλλων ως τελικά προϊόντα είναι κερδισμένες. Νομίζουμε ότι και οι τουριστικές-μεταφορές θα είναι προς την πλευρά αυτών που θα έχουν θετικά αποτελέσματα.
Μυτιληναίος: Από τους πρωταγωνιστές του α' εξαμήνου
Με 116% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, που ανήλθαν σε 166 εκατ. έναντι 77 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2021, ο όμιλος αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο και την ενέργεια και τα μέταλλα.
Ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση 117% και ανήλθε σε 2.154 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με €994 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2021.
Αύξηση 88% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε 293 εκατ., έναντι 156 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 945 εκατ., με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να υποχωρεί χαμηλότερα από 2,0x στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2022, σε μία περίοδο κατά την οποία οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 280 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο
Πάντως, χρηματιστηριακά, η μετοχή κινούνταν ανοδικά από την προηγούμενη εβδομάδα αφού αρκετοί γνώριζαν ότι ο όμιλος είχε πάει καλά στο α' εξάμηνο. Ο στόχος πλέον είναι τα 15 ευρώ, είτε άμεσα ή μετά διορθώσεων. Να θυμίσουμε ότι οι τιμές-στόχοι των επενδυτικών ομίλων για τον Μυτιληναίο ξεπερνούν τα 20 ευρώ.
Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής της ελληνικής εταιρείας σε διεθνές χρηματιστήριο και δεν το απέκλεισε. Ο Καγκελάριος σας είχε ενημερώσει παλαιότερα ότι το ενδεχόμενο είναι αυξημένο.
Τιτάν International: «Mε όνομα βαρύ σαν ιστορία», αλλά η μετοχή δεν κινείται
Dual listed είναι και ο Τιτάνας, αλλά η τιμή της μετοχής απέχει πολύ από την αξία του. Θα πείτε βέβαια ότι δεν βγάζει κέρδη. Όμως παραμένει ίσως η ιστορικότερη ελληνική εισηγμένη (μαζί με την ΕΤΕ στις τράπεζες), έχει τις περισσότερες επενδύσεις απ' οποιαδήποτε άλλη ελληνική επιχείρηση σε εσωτερικό και εξωτερικό και χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης των ξένων οίκων.
Όμως οι επενδυτές ουδόλως νοιάζονται για το παρελθόν αλλά μόνο για το παρόν και το μέλλον. Και αυτά δεν τους ενθουσιάζουν προς το παρόν, ειδικά όταν υπάρχει πληθωρισμός και κίνδυνος ύφεσης.
ΔΕΗ
Η μετοχή της ΔΕΗ συνεχίζει ανοδικά, θυμίζοντας την περίοδο 2020-2021 αλλά και το 2019-2020. Τώρα βέβαια από διαφορετική βάση και δύσκολες συνθήκες. Διαβάσαμε κάποιους πίνακες που τη βγάζουν ως τη φθηνότερη εταιρεία στην παρούσα φάση και με τις νέες ρυθμίσεις.
Ειλικρινά δεν μπορούμε να κρίνουμε και να συγκρίνουμε. Ας περιμένουμε να περάσει ο Αύγουστος ώστε να φανούν ποιοι όμιλοι είναι ανταγωνιστικοί και συμφέροντες για τους καταναλωτές.
MLS: «Παγώνει» τους πιστωτές της και τις ενέργειές τους
Η εταιρεία MLS Πληροφορική με τα μεγάλα προβλήματα γνωστοποίησε στο επενδυτικό κοινό ότι κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης την με ημερομηνία 25/7/2022 αίτηση για λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 106 α παρ. 6 του Ν. 3588/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα καθώς και αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής με αντίστοιχο περιεχόμενο.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε στις 27/7/2022 προσωρινή διαταγή, απαγορεύοντας τη λήψη μέτρων, εκκρεμών ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της εταιρείας και τη λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατ’ αυτής, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης των προληπτικών μέτρων.
Ελλάκτωρ
«Διακοπή εχθροπραξιών» και στην Ελλάκτωρ, καθώς η διοίκηση της εταιρείας ανάμεσα στα θέματα της γενικής συνέλευσης είχε και την ανάκληση όλων των αγωγών και νομικών διεκδικήσεων έναντι των πρώην μετόχων της Ελλάκτωρ, Greenhill και Kiloman, αλλά και κατά του κ. Αλέξανδρου Εξάρχου.
Coca Cola HBC
Για όσους δεν την παρακολουθούν, η μετοχή έχει ανέβει από τα 20 ευρώ στα 23,4 ευρώ μέσα σε ενάμιση περίπου μήνα. Η άνοδος κατά 15% περίπου θεωρείται μία φυσιολογική εξέλιξη μετά την πτώση του 30% που έγραψε η μετοχή όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Από εξωτερικές μας πηγές μαθαίνουμε ότι το κεφάλαιο «Ρωσία-Ουκρανία» δεν έχει κλείσει για τον όμιλο και ότι οι πωλήσεις του καλοκαιριού (Ιουνίου-Ιουλίου) πήγαν ανέλπιστα θετικά.
Alpha Bank: Εμφαση στο ESG για τον όμιλο
Ο Όμιλος Alpha Bank έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής του την πλήρη και δυναμική ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του, γεγονός που αποτυπώνεται στον 15ο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης, για το 2021, της Alpha Services and Holdings, μητρικής εταιρείας του Ομίλου.
Εκτός από τις εύφημες μνείες, οι δράσεις ESG επιβραβεύονται και από τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων μεγάλων επενδυτικών ομίλων.
- Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.