Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Ανάπτυξη ή χαμηλός πληθωρισμός το δ' τρίμηνο - Τα Limit Up και τα Limit down

Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo
Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo

Η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης κρίθηκε απαραίτητη από τους διεθνείς επενδυτές καθώς η αύξηση των 25 μ.β. θεωρείτο ανεπαρκής για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Με την αύξηση της μισής ποσοστιαίας μονάδας, η ΕΚΤ ουσιαστικά προσπάθησε να συμβιβάσει δύο ομάδες χωρών της Ευρωζώνης: Αυτή του Νότου (σχηματικά) -  με Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, οι οποίες προτιμούσαν χαμηλά επιτόκια για να στηριχθεί η ανάπτυξη - και αυτές του Βορρά  -Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία και χώρες της Βαλτικής - που ήθελαν περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων πάση θυσία, ακόμη και με μείωση της ανάπτυξης. 

Κάπου ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν η Ισπανία και η Ιρλανδία.  Η Κριστίν Λαγκάρντ στις τελευταίες της δηλώσεις της άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2%.

Ομαλοποιήθηκαν οι ροές κεφαλαίων

Χρηματιστηριακά, η αύξηση των 50 μ.β. όχι μόνο δεν ξάφνιασε, όπως φάνηκε από την πορεία των αγορών, αλλά είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί από τον προηγούμενο μήνα.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων έβλεπαν ότι ο πληθωρισμός στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης ξέφευγε επικίνδυνα, ενώ υπήρχε και η δυσαρμονία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής με τα αμερικανικά επιτόκια από την FED να αυξάνονται έντονα και να αντιστρέφουν την ισοτιμία Ευρώ /Δολαρίου ακόμη και χαμηλότερα του 1/1. 

Πέρα από τα δημοσιονομικά προβλήματα και την ανατροπή στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ των ισχυρών κρατών της Ευρώπης και της Αμερικής, η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος ενίσχυε σαφώς τις επενδύσεις σε δολαριακά assets, καθώς κέρδιζαν από την ανατίμηση του δολαρίου οι επενδυτές σε ομόλογα, μετοχές  και προθεσμιακές καταθέσεις.

Η κατάσταση αυτή δεν άρεσε ούτε στους Γερμανούς ούτε στους Γάλλους ούτε στους Ιταλούς και στους Ισπανούς, ούτε και στους ολλανδούς.

Η αύξηση του επιτοκίου Ευρώ κατά 50 μ.β. έναντι 75 μ.β. του δολαρίου κάπως εξισορροπεί τα πράγματα στις ροές κεφαλαίων.  Μέσα στην εβδομάδα, η ισοτιμία  Ευρώ / Δολαρίου διαμορφώθηκε στο 1,02 με ανοδικές τάσεις.

Ζητούμενο η ανάπτυξη και για τα χρηματιστήρια

Το ζητούμενο πλέον στην Ευρωζώνη είναι η ανάπτυξη στο δ' τρίμηνο και μετά καθώς τα περισσότερα κράτη μέλη θα έχουν ένα θετικό γ' τρίμηνο λόγω μείωσης του ενεργειακού κόστους κατά την θερινή περίοδο.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ύφεσης σε ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Το γ' τρίμηνο δίνει έσοδα μέσω τουρισμού (σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε) και μειωμένων ενεργειακών δαπανών. Έτσι η Ε.Ε κερδίζει χρόνο έναντι του ενεργειακού προβλήματος και κινείται ώστε να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες τον Οκτώβριο-Νοέμβριο που παραδοσιακά είναι οι κρισιμότεροι μήνες για τα βιομηχανικά κράτη.

Περιορισαν τις απώλειες τα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές αγορές κατάφεραν να μείνουν την προηγούμενη εβδομάδα σε απόσταση περίπου 15-20% από τα ιστορικά υψηλά τους.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι έχουν δυνατότητες μέσω της ανόδου των τραπεζικών μετοχών που ευνοούνται από τα υψηλότερα επιτόκια και τα επιτοκιακά περιθώρια , οι χρηματιστηριακοί δείκτες να συνεχίσουν να αυξάνονται χωρίς όμως έντονες ανοδικές τάσεις. 

Με στόχο τις 850  μονάδες  ο Γενικός Δείκτης για το επόμενο δίμηνο

Το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να φτάσει στις 836 μονάδες , για να κλείσει στις 829 μονάδες τελικά  έχοντας μπροστά τον στόχο των 850 μονάδων, που θεωρείται κομβικός για την περαιτέρω πορεία. 

Οι τραπεζικές μετοχές (ETE, Εurobank, Alpha Bank και Πειραιώς)  αφυπνίστηκαν και σε μεταβολές τιμών και σε όγκους συναλλαγών.

Καλή εικόνα είχε ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ (εν μέσω μεταβλητότητας), ο Μυτιληναίος που είχε αρκετά ανοδική κίνηση,  η Jumbo και η Aegean λόγω εποχικότητας, η ΔΕΗ λόγω προηγούμενης υπερβολικής πίεσης και οι Motor Oil και ΕΛΠΕ λόγω περιθωρίων διύλισης είναι οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν.

Μαζί τους σε θετικό momentum βρίσκονται οι εταιρείες real estate με πρώτη την Lamda Development  αλλά και οι εταιρείες υποδομών (ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ) που αποτελούν κατά κάποιο τρόπο μετοχές για θεσμικούς επενδυτές με μικρότερη έκθεση στον πληθωριστικό κίνδυνο.

Ο κλάδος που παραμένει (διεθνώς) στην κορυφή των χρηματιστηριακών εξελίξεων είναι οι μετοχές τεχνολογίας που ως φαίνεται και ζήτηση προιόντων τους έχουν και ζήτηση ως μετοχές. Ταυτόχρονα επηρεάζονται λιγότερο από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι οι μετοχές τεχνολογίας στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν μικρή βαρύτητα (weighting) εν αντιθέσει με τις τεχνολογικές μετοχές στα προηγούμενα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης και στην Αμερική βεβαίως.

Το δ' τρίμηνο θα δούμε αν η οικονομία έχει αντοχές

Το γ' τρίμηνο θα δώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (και δημοσιονομικών εσόδων) λόγω τουρισμού και εξαγωγών. Όμως το ζητούμενο είναι να δούμε πως θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία από την αύξηση των επιτοκίων στο δύσκολο δ' τρίμηνο.

Το κόστος χρήματος θα αυξηθεί και ίσως οι τράπεζες δουν νέα αύξηση των κόκκινων δανείων μετά το κύμα αυξήσεων επιτοκίων.

Επίσης, βιομηχανίες και κατασκευές θα αντιμετωπίσουν νέες αυξήσεις στις πρώτες ύλες με αποτέλεσμα μείωση παραγωγής για τις βιομηχανίες και παραγγελιών και συμβάσεων για τις κατασκευαστικές.

Οι εταιρείες εμπορίου θα κληθούν να ανταποκριθούν στην μείωση της καταναλωτικής δαπάνης από τον Σεπτέμβριο (λόγω της ακρίβειας) με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της αποθεματοποίησης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ