To πιο επώδυνο πρώτο εξάμηνο για τις παγκόσμιες αγορές εδώ και δεκαετίες κλείνει σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει το τέλος των απωλειών για τους επενδυτές.
Η επιτάχυνση του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπισή του τροφοδότησαν την αναταραχή στις αγορές.
Εκπληξη το μέγεθος της διόρθωσης
Οι επενδυτές ήξεραν ότι η φετινή χρονιά θα ήταν δύσκολη μετά τα προβλήματα που άφησε η προηγούμενη διετία με την πανδημία, αλλά δεν περίμεναν αυτή την πρωτοφανή αναταραχή, η οποία εντάθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος έπαιξε τον ρόλο του επιταχυντή προκαλώντας την «τέλεια καταιγίδα». «Η μεταβλητότητα έφθασε στο ταβάνι», δήλωσε διαχειριστής χαρτοφυλακίου.
Ο δείκτης S&P της Wall Street κατέγραφε απώλειες 20% έως την Τετάρτη, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το 1970. Επιπλέον, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI, που παρακολουθεί τις μετοχές 47 χωρών, κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση για το πρώτο εξάμηνο από το 1990, όταν και καταρτίστηκε.
Εξαερώθηκε κεφαλαιοποίηση 13 τρισ. δολαρίων
Την ίδια περίοδο, οι απώλειες των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ανήλθαν σε 13%, η χειρότερη επίδοση για πρώτο εξάμηνο, από το 1788, σύμφωνα με το Reuters.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ο καταλύτης για τη μείωση της αξίας των μετοχών παγκοσμίως κατά 13 τρισ. δολάρια, ενώ το sell-off των ιταλικών ομολόγων ήταν το χειρότερο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Από την άλλη πλευρά, οι αγορές των εμπορευμάτων εκτινάχθηκαν και καταγράφουν το μεγαλύτερο ράλι από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αν σε αυτά προστεθούν ότι έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για ύφεση, η πλήρης αποκοπή της Ρωσίας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η «σφαγή» στα crypto - όπου εξαερώθηκαν τα δύο τρίτα της κεφαλαιοποίησής τους - καθώς και στις τεχνολογικές μετοχές, η εικόνα της κατάρρευσης είναι πλήρης.
Το δράμα στις αγορές ομολόγων
Το δράμα ξεκίνησε όταν έγινε ξεκάθαρο ότι οι οικονομίες δεν πρόκειται να κλείσουν ξανά λόγω COVID και ότι η Fed θα προχωρούσε σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε στις αρχές του έτους στο 1,8% από 1,5%, με την αύξηση να επιταχύνεται στη συνέχεια και να φθάσει στο 3,1%.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο επίπεδο 40 ετών και αυξάνει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1994.
«Τα κρατικά ομόλογα δεν αναμένεται κατά κανόνα να έχουν απώλειες πάνω από 10% σε έξι μήνες. Πρόκειται για μία άγνωστη περιοχή για τους περισσότερους επενδυτές. Οι κεντρικές τράπεζες δεν αντέδρασαν όταν είδαν τις αγορές να πιέζονται. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε αναλυτής της.
Σφυροκόπημα των crypto
Οι αγορές κρυπτονομισμάτων σφυροκοπήθηκαν μετά την πρόσφατη κατάρρευση των stablecoins, TerraUSD και Luna, ενώ το bitcoin έκανε βουτιά 55% στο δεύτερο τρίμηνο φέτος.
Εκτίναξη των εμπορευμάτων
Από την άλλη πλευρά, στις αγορές των commodities οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν 50% και 60%, αντίστοιχα, τροφοδοτώντας τον παγκόσμιο πληθωρισμό.
Το ράλι του πετρελαίου είναι το μεγαλύτερο από το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ οι τιμές των σιτηρών και του καλαμποκιού αυξήθηκαν 20% και 30%. Η BofA εκτιμά ότι συνολικά τα commodities είναι σε τροχιά για να καταγράψουν τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών από το 1915.
Οι φόβοι για την ύφεση έχουν ενισχυθεί. Η τιμή του χαλκού έχει μειωθεί σχεδόν 20% από τον Μάρτιο, η μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση από τις αρχές του 2020.
Ο αναλυτής της BofA για τα εμπορεύματα, Michael Widmer, ανέφερε ότι είναι πιθανή περισσότερη μεταβλητότητα στο μέλλον, κυρίως λόγω της περιορισμένης προσφοράς. «Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι ιδιαίτερα προβληματικοί», προειδοποίησε. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, προσπαθούν να δουν θετικές πτυχές.
Με πληροφορίες από Reuters και WSJ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!