Η ανησυχία για επιβράδυνση της οικονομίας και μείωση των εταιρικών κερδών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στα διεθνή χρηματιστήρια.
Μετά τη μεγάλη βουτιά των δεικτών της Wall Street χθες το βράδυ, τη σκυτάλη πήραν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία άνοιξαν με σημαντικές απώλειες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 1,6%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη πτώση, περίπου 1,9%, καταγράφουν ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40. Προηγουμένως, με απώλειες έκλεισαν και τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια.
Πτώση των futures στην Wall Street μετά τη χθεσινή βουτιά
Στις ΗΠΑ, ο Nasdaq έκλεισε χθες με πτώση 4,7% - τη μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2020 - με τον S&P 500 και τον Dow Jones να σημειώνουν απώλειες 4% και 3,6%, αντίστοιχα.
Οι προθεσμιακές τιμές των μετοχών δείχνουν ότι και σήμερα η αμερικανική αγορά θα ανοίξει πτωτικά, με τα futures του S&P και του Nasdaq να υποχωρούν 0,4% και 0,5%, αντίστοιχα.
Αντίκτυπος στα περιθώρια κέρδους από τον πληθωρισμό
Τα στοιχήματα για ισχυρή κερδοφορία των επιχειρήσεων, η οποία θα προκαλούσε αντιστάσεις στη φετινή πτωτική πορεία των μετοχών, τέθηκε εν αμφιβόλω μετά τα μηνύματα αμερικανικών επιχειρηματικών εμπορικών κολοσσών ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει αντίκτυπο στα περιθώρια κέρδους τους και στις καταναλωτικές δαπάνες.
Παράλληλα, στελέχη της Fed επιβεβαίωσαν ότι η νομισματική πολιτική θα γίνεται όλο και πιο σφιχτή και οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.
Οι μετοχές των retailers ήταν μεταξύ αυτών που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ασία και την Ευρώπη μετά τη αμφισβήτηση των υψηλών αποτιμήσεων τους από τους Αμερικανούς επενδυτές καθώς αυξάνονται τα επιτόκια.
Οι απώλειες στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 προσπάθησε να ανακάμψει την περασμένη εβδομάδα μετά από την πτώση των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων καθώς οι επενδυτές δελεάστηκαν από τις ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά η ανάκαμψη αποδείχτηκε βραχύβια καθώς οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών λιανικών πωλήσεων προκάλεσαν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που έχει ο υψηλός πληθωρισμός στα κέρδη τους.
Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών και των εταιρειών με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες στο τελευταίο sell-off εν μέσω κινδύνων για τα μελλοντικά κέρδη τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
Οι αναλυτές αναμένουν ευρύτερα ότι θα συνεχισθεί η πτωτική πορεία των μετοχών παγκοσμίως παρά τις απώλειες 11 τρις. δολαρίων των μετοχών του παγκόσμιου δείκτη MSCI από τα τέλη Μαρτίου, αν και θεωρούν ότι είναι υπερβολικοί οι φόβοι για μία ύφεση.
Ο David Kostin της Goldman Sachs ήταν ο τελευταίος από τους αναλυτές που ανέφερε ότι οι επενδυτές πιθανολογούν ότι θα υπάρξει ύφεση.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!