Οι αποφάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ σχετικά με την διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων αλλά και μίας υπόσχεσης περί συνέχισης της ενίσχυσης των οικονομιών με επαναγορά παλαιών ομολόγων και διοχέτευση νέου χρήματος φαίνεται ότι είχε προεξοφληθεί και δεν ικανοποίησε τις ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές. Αποτέλεσμα αυτού είναι να περάσουν οι περισσότεροι ευρωπαικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε υποχώρηση ενώ σταθερά καθοδικό κανάλι από τις 13.00 και μετά ήταν το ελληνικό χρηματιστήριο. Καθοριστικοί παράγοντες της πτώσης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ήταν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες ουσιαστικά μπαίνουν σε ένα νέο πλαίσιο συζήτησης μετά και την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρει 3 σημαντικά προβλήματα του κλάδου και ζητά επιπλέον ενέργειες από τις τράπεζες και την Πολιτεία.
Η πτώση συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα blue chips δείχνοντας μία κατάσταση αδυναμίας του ελληνικού χρηματιστηρίου (Γενικού Δείκτη) να παραμείνει πάνω από τις 800 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 796,77 μονάδες με υποχώρηση -0,5%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 44 έκλεισαν ανοδικά και οι 63 πτωτικά. Αξιοσημείωτη μία μικρή αντίδραση από μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Από τους κλάδους που κινήθηκαν ανοδικά ξεχώρισαν οι κλάδοι της Τεχνολογίας (1,49%), Εμπόριο (0,37%), Προσωπικά και Οικιακά Προιόντα (0,14%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι Υγείας (-2,61%), Πρώτων Υλών (-2,04%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,05%) και οι Τράπεζες (-0,89%) πλην ΕΤΕ που διέρρευσε τα interest swaps.
Η παρατεταμένη αδυναμία υπέρβασης και παραμονής άνω των 805 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη σε συνδυασμό με τις χαμηλές συναλλαγές (μεσοσταθμικά περίπου 45 εκατ. Ευρώ ημερησίως από την αρχή του χρόνου) καταδεικνύουν ότι απαιτείται υπομονή και αναμονή στα παρόντα επίπεδα (μετά το ράλι του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου) αφ' ενός για να επέλθει συσσώρευση τιμών και αφ' ετέρου για να διαμορφωθούν νέες συνθήκες ανόδου με εισροές ξένων κεφαλαίων.
Ξένες αγορές
Σε ότι αφορά τις ξένες αγορές, όπως γράψαμε, οι αποφάσεις της ΕΚΤ είχαν ήδη προεξοφληθεί γι' αυτό και οι περισσότερες ευρωπαικές αγορές υποχώρησαν μετά τις 15.00. Aντιθέτως οι αμερικανικοί δείκτες κινούνταν ανοδικά από την έναρξη της συνεδρίασης στον απόηχο της χορήγησης του νέου πακέτου 1,9 τρισ. Δολαρίων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!