Τώρα να σας πω ότι καταλαβαίνω γιατί έκαναν ράλι (καθολικό) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες -με τον πληθωρισμό στα ισχυρά κράτη της ΕΕ και τη Βρετανία σε υψηλά 40 ετών- θα σας γελάσω...
Ισως γιατί υποχωρεί το πετρέλαιο; Ισως γιατί τα ευρωπαϊκά κράτη θα μάθουν να ζουν χωρίς τη ρωσική ενέργεια; Ισως γιατί προεξοφλείται το τέλος του πολέμου στις αρχές Μαΐου, όπως έγραφαν κάποιοι αναλυτές μεγάλων επενδυτικών οίκων; Ισως γιατί μεγάλες επιχειρήσεις έχουν παρουσιάσει εξαιρετικά αποτελέσματα το 2021; Ολα αυτά μαζί μάλλον.
Αμερικανικές αγορές
Όταν άνοιξαν (απόγευμα ώρα Ελλάδος) είχαν άνοδο γιατί τα payrolls (αμοιβές) εμφανίστηκαν υψηλά, άρα σημαίνει διατήρηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Μετά υποχώρησαν οι αμερικανικοί δείκτες γιατί οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι υψηλές αμοιβές είναι σημάδια πληθωριστικών πιέσεων.
Τώρα δεν ξέρω τι θα πουν που έκλεισαν ανοδικά πάλι οι αμερικανικές αγορές. Πάντως ο δείκτης μεταβλητότητας («φόβου» τον ονομάζουμε) S&P VIX υποχώρησε χθες στο 0,19, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία.
Αμερικανικό πετρέλαιο (WTI)
Tα συμβόλαια πετρελαίου Τέξας (WTI) υποχώρησαν χθες κάτω από τα 100 δολάρια/βαρέλι. Μια εξαιρετικά αισιόδοξη εξέλιξη μετά από 2 μήνες μεγάλης ανόδου.
Βέβαια, επί της ουσίας θυμίζει το ανέκδοτο με τον Νασρεντίν Χότζα και την οδηγία που έδωσε σε έναν αγρότη όταν του παραπονέθηκε ότι δεν χωράει στο σπίτι του. Οσοι το ξέρετε θα καταλάβετε τι εννοώ.
Ελληνικό χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία ανάκαμψη μέσω τραπεζών και ΟΤΕ
Εβδομάδα ανάκαμψης η προηγούμενη για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε κατά 5,64%, μία από τις καλύτερες εβδομαδιαίες μεταβολές από την αρχή του χρόνου.
Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91,5 εκατ. ευρώ, με αύξηση 29,5% σε σχέση με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών μίας εβδομάδας πριν. Επιστρέφουν οι αγοραστές. Την υψηλότερη εβδομαδιαία μεταβολή είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (7,54%), Τεχνολογίας (7,45%), Τηλεπικοινωνιών (7,29%).
Μερίσματα: Μέση μερισματική απόδοση πάνω από 4% θα βγάλει η αγορά, αλλά με μεγάλη απόκλιση
Αν μετρήσουμε τα μερίσματα που θα μοιράσουν οι εισηγμένες το 2022, είναι περίπου 20% περισσότερα απ' αυτά που μοίρασαν το 2021 (για τη χρήση 2020). Λογικό είναι εάν δούμε τι πέρασαν οι επιχειρήσεις.
Η μερισματική απόδοση (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίων) θα ξεπεράσουν το 4%. Όμως αυτό το 4% προέρχεται κυρίως από τη μεγάλη μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ (12%) που ουσιαστικά καλύπτει και άλλες μικρές μερισματικές αποδόσεις (κάτω από 2,5%).
Τουλάχιστον 5 μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν μερισματική απόδοση πάνω από τον πληθωρισμό Μαρτίου, δηλαδή πάνω από 8%.
Τεχνολογία: Ερχεται και η Entersoft
Η EpsilonNet συνεχίζει το ράλι της και έχει 10πλασιάσει την κεφαλαιοποίησή της τους τελευταίους 18 μήνες. Οι λόγοι γνωστοί τοις πάσι. Μεγάλες δουλειές με το Epsilon Smart (My Data), μεγάλα προγράμματα διαχείρισης και τρεις πολύ καλές εξαγορές.
Ομως εκτός από την Epsilon Net, στο χρηματιστήριο έχει αρχίσει να «τρέχει» τώρα και η Entersoft, μία επίσης πολύ καλή εταιρεία λογισμικού. Οπως είχε αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλός της σε παρουσία της εταιρείας στους αναλυτές, η Entersoft σχεδιάζει ανάπτυξη είτε οργανικά είτε με εξαγορές. Η οικονομική χρήση του 2021 έκλεισε με άνοδο 45% στα έσοδα και 53% στη λειτουργική κερδοφορία.
Mυτιληναίος - Εκθεση Τράπεζας Πειραιώς
Η έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς κάνει λόγο για αύξηση EBITDA το 2022 στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το 2025 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 700 εκατ., δημιουργώντας ελεύθερες ταμειακές ροές για τους μετόχους της τάξης άνω των 450 εκατ. ετησίως.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως, με βάση το report, η εταιρεία θα επιτύχει αυτή την αξιοσημείωτη αύξηση στην κερδοφορίας της έχοντας καταφέρει να διατηρήσει τη μόχλευσή της σε πολύ χαμηλά επίπεδα (σταθερά κάτω από το 2x για τα επόμενα χρόνια), μία άσκηση ισορροπίας που λίγες εταιρείες στο μέγεθος της Mytilineos έχουν καταφέρει να πετύχουν.
Τα παραπάνω δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να συνεχίσει τη μερισματική της πολιτική, που για το 2025 υπολογίζεται, από τον αναλυτή της Piraeus, ότι θα έχει απόδοση άνω του 7%.
ΕΤΕ
Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την αποεπένδυση ποσοστού 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΓΑ «Η ΕΘΝΙΚΗ» στο CVC Capital Partners’ Fund VII κατόπιν της λήψης των κατά νόμο απαιτούμενων εγκρίσεων των εθνικών και ενωσιακών εποπτικών Αρχών.
H συναλλαγή περιλαμβάνει την πώληση και μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής που ανήκουν στην Τράπεζα στη νεοσύστατη θυγατρική της CVC, Ethniki Holdings S.à.r.l και την αγορά από την τράπεζα ποσοστού 9,99% στο μετοχικό κεφάλαιο του Αγοραστή.
Η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση κατά περίπου 90 μονάδες βάσης στον Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων της 31.12.2021. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα της λείψουν τα (κατά μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών) ετησιοποιημένα κέρδη των 70 εκατ. ευρώ που ενσωμάτωνε στους ισολογισμούς της.
Mπουτάρης: Προχωρά σε εξυγίανση
Η διοίκηση της εταιρείας Μπουτάρη ολοκλήρωσε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις με τους κ. Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη (των εταιρειών Premia και Sterner Stenhus) για τη συμμετοχή τους στην αναδιοργάνωση της εταιρείας Μπουτάρη.
Με τη συμφωνία αυτή υπεγράφη και κατετέθη στο Πρωτοδικείο Βέροιας, την Πέμπτη 31/03/2022, συμφωνία εξυγίανσης του αρ. 31επ. του Ν. 4738/2020, ως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για το μέλλον της ιστορικής οινοποιίας και τίθενται οι βάσεις για την πλήρη αναδιοργάνωσή της. Ρυθμίζονται όλες οι υποχρεώσεις των εταιρειών Μπουτάρη Holding και Μπουτάρη Οινοποιητική προς τους Τραπεζικούς Οργανισμούς, το Δημόσιο, του Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, τους Προμηθευτές και τους Πιστωτές της εταιρείας.
Trastor: Μεγάλη αύξηση κερδοφορίας το 2021 σε σχέση με το 2020
Τα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου ανήλθαν σε κέρδη ύψους 29,297 εκατ., έναντι κερδών 8,586 εκατ. της προηγούμενης χρήσης. Τα αποτελέσματα του Ομίλου μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη ύψους 23,017 εκατ., έναντι κερδών 3,088 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να εισηγηθεί προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας τη διανομή κερδών της χρήσης του 2021 με τη μορφή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικού ποσού 3,014 εκατ. ευρώ.
Oμολογιακά αμοιβαία κεφάλαια - Ευρώπη, Ελλάδα
Η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων από το δ’ τρίμηνο 2021 στην Ευρωζώνη δημιούργησαν εκροές από τα ομολογιακά α/κ τον Ιανουάριο 2002, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο 2020. Το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 2,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2021 και διαμορφώθηκε στα 21,365 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Οι εκροές κεφαλαίων τον Ιανουάριο ήταν 18 δισ. ευρώ. Τα μετοχικά α/κ είχαν εισροές ύψους 25 δισ. ευρώ αλλά με μικρότερους ρυθμούς έναντι του Δεκεμβρίου 2021. Αντίθετα, τα ομολογιακά α/κ είχαν εκροές ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2022, έναντι εισροών ύψους 17 δισ. ευρώ το 2021.
Xρηματιστηριακές - Μερίδια αγοράς
Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ελληνικών και ξένων, διατηρεί η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ τον Μάρτιο, με μερίδιο αγοράς 23,73%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η αθροιστική αξία των συναλλαγών της εταιρείας τον Mάρτιο ανήλθε σε 942,6 εκατ. ευρώ.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Eurobank Equities με μερίδιο 20,10% και στην τρίτη η Euroxx Χρηματιστηριακή, με μερίδιο αγοράς 11,10%.
Στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, το μερίδιο αγοράς της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ διαμορφώθηκε στο 25,36% και τη διατήρησε στην πρώτη θέση, ενώ η αθροιστική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 2,83 δισ. ευρώ.
- Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.