Η αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης στις συνομιλίες για το ουκρανικό θέμα με αποδοχή των ουκρανικών προτάσεων φαίνεται ότι ωθεί τις ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές.
Η πλειονότητα των δεικτών καταγράφουν άνοδο πάνω από 1% ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν πληθύνει οι αγοραστές στα blue chips με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αυξάνεται κατά 2,5% και να κινείται πέριξ των 864 μονάδων ευρισκόμενος σε πορεία προς τις 870 μονάδες.
Το θετικό δηλαδή σενάριο που αναφερθήκαμε στο πρωινό σχόλιο , αλλά με αυξημένη ένταση. Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμενων είναι 4 (ανοδικές) / 1 (πτωτική) και οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που ηγούνται της ανόδου με άνοδο 4% του κλαδικού δείκτη. Πολύ δυνατή άνοδος (άνω του 3%) και για τη μετοχή του ΟΤΕ , οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (3,6%), η Τερνα Ενεργειακή, η Ελλάκτωρ, ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος, η Motor Oil , τα ΕΛΠΕ, η ΕΛΧΑ και η Cenergy
Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Ουκρανικό, νέες ελπίδες για την παγκόσμια οικονομία. Οι αγορές έχουν σταθμίσει την τιμή του πετρελαίου ως μέσο αναφοράς για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Σε περίπτωση που έχουμε θετικές (ειρηνευτικές) εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, η τιμή του πετρελαίου (Brent και WTI) θα αποκαθηλωθεί κάτω από τα 100 δολάρια /βαρέλι και αυτό θα φέρει και σταδιακή μείωση του πληθωρισμού και ανόδου των χρηματιστηρίων. Εάν δεν βρεθεί πάλι λύση θα έχουμε τον ίδιο πάλι «φαύλο κύκλο» ανόδου πετρελαίου και ανατροφοδότησης πληθωρισμού και πίεσης χρηματιστηρίων.
Πετρέλαιο, συμβόλαια Εμπορευμάτων και γερμανικά ομόλογα δείχνουν βραχυπρόθεσμη τάση
Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση ανοδικά ποντάροντας στην ελπίδα. Η προηγούμενη εβδομάδα έδειξε μεγάλη μεταβλητότητα ενώ η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με καλύτερους οιωνούς αλλά ουδείς μπορεί να πει εάν συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο. Εκτός από το πετρέλαιο και την πορεία της τιμής του (όλων των τύπων), χρηματιστηριακά τα βλέμματα εστιάζουν στην πορεία των αποδόσεων των 10ετών αμερικανικών ομολόγων και στην ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου ΗΠΑ καθώς στην πορεία των προθεσμιακών συμβολαίων Εμπορευμάτων βασικών μετάλλων αλλά και – για πρώτη φορά τόσο έντονα- για τα συμβόλαια φυτικών και ζωικών προιόντων κάτω από τον φόβο του επισιτισμού ή του εφοδιασμού των αγορών.
Για τις ευρωπαικές αγορές, ο δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου (DAX) είναι αυτός που καθορίζει την τάση γιατί υπάρχει άμεση επαφή με τις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις. Ο DAX κατάφερε να παραμείνει κοντά στις 14.500 μονάδες (μόλις 12% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του) και στα πρώτα λεπτά συνεδρίασης ξεκίνησε με μεγάλη άνοδο 1,5% ενώ ο γαλλικός CAC βρίσκεται σε ακτίνα πέριξ των 6.700 μονάδων με άνοδο 1,05%. Ο Eurostoxx 50 (τα 50 μεγαλύτερα ευρωπαικά blue chips) έχει άνοδο πάνω από 1,12% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Καλή πορεία έχει και ο λονδρέζικος FTSE 100 , o οποίος καταγράφει ελάχιστες απώλειες κατά την διάρκεια του πολέμου (από 24 Φεβρουαρίου) και διαμορφώνεται πέριξ των 7.500 μονάδων.