Οι «αχτίδες» ειρήνης στον πόλεμο της Ουκρανίας που διαφαίνονται από σποραδικές δηλώσεις εκατέρωθεν των αντιπροσωπειών (Ουκρανικής και Ρωσικής) σε συνδυασμό με τα μέτρα της FED που προδικάζουν συνέχιση της χρηματοδότησης της αμερικανικής οικονομίας και ταυτόχρονης αντιμετώπισης του πληθωρισμού, ήταν οι βασικές αιτίες για την εκτίναξη των χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και Αμερική.
Ειδικά για την Ευρώπη (Ε.Ε και Βρετανία), οι προσπάθειες για διπλωματική εκτόνωση της κρίσης ουσιαστικά επαναφέρουν τις ευρωπαικές οικονομίες από εκεί που άφησαν το αφήγημα δηλαδή στα τέλη Φεβρουαρίου. O γερμανικός DAX έχει εκτοξευτεί κατά 3,8%, ο γαλλικός CAC κατά 4%, ο Eurostoxx 50 κατά 4,2%. Μικρότερες ανοδικές κινήσεις καταγράφουν οι αμερικανικές αγορές με τον Dow Jones να αυξάνεται κατά 1,14% και τον S&P 500 κατά 1,67%.
Άλμα Γενικού Δείκτη πάνω από τις 870 μονάδες
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η εκτίναξη του ελληνικού χρηματιστηρίου τόσο σε επίπεδο δεικτών όσο και σε επίπεδο μετοχών. Οι τραπεζικές μετοχές πρωτοστάτησαν στην άνοδο και ακολούθησε το σύνολο των μη χρηματοοικονομικών blue chips.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά από τις 830 μονάδες και έφτασε στα επίπεδα των 872 μονάδων ξεπερνώντας τις προσδοκίες και των πλέον αισιόδοξων επενδυτών. Η ανοδική κίνηση κορυφώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν ο Γεν. Δείκτης έφτασε στα υψηλά ημέρας των 872 μονάδων κυρίως λόγω της ανόδου των τραπεζικών μετοχών.
Το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 871,99 μονάδες με άνοδο 5,68%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 112 εκατ. Ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 10,02%, οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) κατά 5,64%, τα Ταξίδια-Αναψυχή κατά
Υψηλές ανόδους κατέγραψαν και οι υπόλοιποι κλάδοι, ιδιαίτερα μετά το δημοσίευμα των Financial Times. H άνοδος προήλθε κυρίως από τις υπερπιεσμένες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης , με τον δείκτη Large Cap να αυξάνεται κατά 6,43% ενώ μικρότερη άνοδο είχαν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (2,82%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Alpha Bank, ΟΤΕ, Εurobank, ΕΤΕ, Τερνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Τραπεζα Πειραιώς.
Εάν εκτονωθεί η πολεμική τραγωδία της Ουκρανίας, η Ε.Ε θα κληθεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του πληθωρισμού και του χρέους. Η αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου (WTI και Brent) είναι μία καλή ένδειξη ότι το 'τέρας του πληθωρισμού' μπορεί να αντιμετωπιστεί με σύνθετα μέτρα. Επίσης και η ανάπτυξη (σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ) μπορεί να παραμείνει κοντά στους αρχικούς υπολογισμούς και να αποφευχθεί ο στασιμοπληθωρισμός.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!