Το διάγγελμα Μπάιντεν λειτούργησε κατευναστικά στον πανικό που είχε δημιουργηθεί και στα αμερικανικά χρηματιστήρια.
Σταδιακά οι χρηματιστηριακοί δείκτες ομαλοποιήθηκαν και προς το τέλος των συνεδριάσεών τους ο S&P 500 και ο Nasdaq είχαν θετική μεταβολή.
Ολική μεταστροφή σε μία ημέρα που κυριαρχούσε ο χρηματιστηριακός φόβος για τις πολεμικές εξελίξεις. Eνδεχομένως οι σημερινές συνεδριάσεις στην Ευρώπη να επηρεαστούν από τις χθεσινές πορείες των αμερικανικών δεικτών και να καλυφθεί ένα μέρος της πτώσης.
Ευρωπαϊκές αγορές
Από το πρωί οι ευρωπαϊκές αγορές όχι μόνο άνοιξαν πτωτικά αλλά με στοιχεία πανικού. Τα βλέμματα πήγαν στην ελεύθερη πτώση των δύο ρωσικών δεικτών που ξεπέρασε το 35%, ενώ καθοριστικός ήταν ο γερμανικός DAX (-3,96%) που δείχνει και τη μεγάλη επίπτωση του πολέμου στη γερμανική οικονομία.
Επίσης, μεγάλη πτώση είχαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες κρατών γειτονικών στην Ουκρανία όπως ο πολωνικός (-10,86%).
Ένας δείκτης που επλήγη έντονα ήταν και ο τουρκικός (BIST, -8,17%) που απεικονίστηκε και στην υποχώρηση της τουρκικής λίρας ως προς το ευρώ και το δολάριο. Αυτός ο πόλεμος θα έχει παράπλευρες απώλειες.
Ισοτιμία ρουβλιού / δολαρίου ΗΠΑ
Νέα μεγάλη υποχώρηση στην ισοτιμία ρουβλιού / δολαρίου ΗΠΑ στο 90. Δηλαδή περίπου 90 ρούβλια / 1 δολάριο, που δημιουργεί σημαντικούς προβληματισμούς (και όχι προβλήματα προς το παρόν) στη ρωσική οικονομία. Ίσως τα προβλήματα ξεκινήσουν σε λίγο διάστημα και με τα ρωσικά ομόλογα -οι αποδόσεις των 10ετών ρωσικών ομολόγων ξεπέρασαν το 12%.
S&P VIX
O δείκτης «φόβου», όπως αποκαλείται ο S&P VIX, είναι ουσιαστικά ο δείκτης της μεταβλητότητας μιας αγοράς και προκύπτει τεχνικά από την τυπική απόκλιση (standard deviation) των αριθμητικών μεταβολών του δείκτη S&P 500.
Με απλά λόγια ο δείκτης είναι σταθμισμένος στην κανονικότητα στο 20. Όσο απομακρύνεται ανοδικά από το 20 δείχνει ότι η αγορά βρίσκεται σε μεγάλη πτώση. Χθες ο VIX διαμορφώθηκε στο 30, τιμή που είχαμε να δούμε από τα μέσα Μαρτίου 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία του Covid-19.
Τράπεζα της Ελλάδος - Γ. Στουρνάρας
«Οι τιμές θα αυξηθούν, λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στο πρακτορείο Reuters. «Όπως γνωρίζετε, η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά ένα ποσοστό γύρω στο 40%.
Μεσομακροπρόθεσμα όμως, θεωρώ ότι οι συνέπειες θα είναι προς την κατεύθυνση της μείωσης του πληθωρισμού, μέσω των δυσμενών επιπτώσεων στο διεθνές εμπόριο και βεβαίως μέσω της ανόδου των τιμών της ενέργειας. Γι’ αυτό και θα συνιστούσα μια προσεκτική στάση.
Δεν νομίζω ότι πρέπει να προκαλέσουμε πρόσθετη αβεβαιότητα πέρα από αυτή που ήδη υπάρχει λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία».
Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ερωτήσεις σε εισηγμένες και σε χρηματιστηριακές
Πολύ σωστή και υπεύθυνη η στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να στείλει ερωτηματολόγια σε εισηγμένες και σε μέλη του χρηματιστηρίου (χρηματιστηριακές) σχετικά με τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν από τη ρωσοουκρανική σύγκρουση.
Eλληνικό χρηματιστήριο
Ο πόλεμος «έκαψε» κεφαλαιοποίηση 4,5 δισ. ευρώ μέσα σε μερικές ώρες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σαν να χάθηκε χρηματιστηριακά ένας ΟΤΕ ή μία ΔΕΗ σε μία ημέρα.
Η χθεσινή καταβαράθρωση έσπασε τρεις στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη: η πρώτη των 925 μονάδων με την έναρξη της συνεδρίασης, η δεύτερη των 905 μονάδων στα μέσα της συνεδρίασης και η τρίτη των 890 μονάδων στο τέλος της συνεδρίασης.
Οι εγχώριοι επενδυτές θεωρούν ότι ενδεχομένως σήμερα να δούμε κάποια αντίδραση και επιστροφή προς τις 900 μονάδες.
Η απαλλαγή από το market making
Η διοίκηση του χρηματιστηρίου μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης «απάλλαξε» τους market makers από την υποχρέωση να προσπαθούν να περιορίσουν την πτώση αγοράζοντας μετοχές για τους πελάτες τους όπως γίνεται συνήθως.
Έκρινε ότι σε συνθήκες πολέμου αποτελεί ματαιοπονία να «κάψει» κάποιος κεφάλαια για να σώσει μετοχές που ούτως η άλλως θα υποχωρούσαν.
Έτσι, μετά την απαλλαγή από τη διαδικασία, ο Γενικός Δείκτης, που ισορροπούσε πάνω από τις 910 μονάδες, οδηγήθηκε σε ελεύθερη πτώση.
Τράπεζες: Χάθηκε όλη η προηγούμενη άνοδος
Οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που είχαν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη από τις 913 μονάδες στις 973 μονάδες από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.
Όμως, οι ίδιες τραπεζικές μετοχές (ως κλαδικός δείκτης) χάνοντας περίπου 8,5% οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 890 μονάδες. Εννοείται ότι το momentum διακόπηκε απότομα.
Ίσως σήμερα να δούμε προσπάθειες αναστροφής πορείας και επιστροφής σε υψηλότερα επίπεδα. Αν δεν είναι σήμερα, ίσως από Δευτέρα.
ΕΛΠΕ
Τη δεύτερη υψηλότερη απόδοση του ομίλου κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ. Η Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου και Έτους 2021, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να ανέρχονται στα €138 εκατ. στο Δ’ Τρίμηνο, αυξημένα κατά 80% σε σχέση με πέρυσι.
Αντίστοιχα, τα ετήσια Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 401 εκατ. (+21%) και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα 144 εκατ. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων επιτεύχθηκε μέσα σε ένα αδύναμο περιβάλλον ζήτησης και περιθωρίων στο Α’ Εξάμηνο και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση στο Β’ Εξάμηνο, και είναι αποτέλεσμα κυρίως της αυξημένης παραγωγής και εξαγωγών διυλισμένων προϊόντων και γενικότερης καλής επίδοσης στις θυγατρικές του εξωτερικού.
Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη το 2021 ανήλθαν σε 341 εκατ. ευρώ, τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του Ομίλου, αναστρέφοντας τις περσινές ζημιές 397 εκατ. ευρώ, καθώς οι διεθνείς τιμές αργού ανέκαμψαν σημαντικά, από τα ιστορικά χαμηλά που κατέγραψαν το 2020.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ/μετοχή, εκ των οποίων 0,30 ευρώ/μετοχή θα διανεμηθούν τον Απρίλιο και 0,10 ευρώ/μετοχή μετά τη Γενική Συνέλευση
ΟΛΘ
Η ΟΛΘ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία «MYTILINEOS SA – ROVER MARITIME SL – HDK SA» αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου «6ος Προβλήτας, Επέκταση Λιμενικής Υποδομής» προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, κατά το παρόν στάδιο του διαγωνισμού.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το σημαντικότερο μέρος των Υποχρεωτικών Επενδύσεων που έχει αναλάβει η ΟΛΘ Α.Ε. βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο και πρόκειται να αναβαθμίσει τη θέση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στη λιμενική βιομηχανία παρέχοντας τη δυνατότητα απευθείας εξυπηρέτησης πλοίων εμπορευματοκιβωτίων κύριων γραμμών (Ultra Large Container Vessels), χωρητικότητας έως 24.000 TEU.
Σωληνουργεία Τζιρακιάν
Μία από τις παλαιότερες εισηγμένες εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης είναι η Τζιρακιάν. Σε απάντησή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι οι εμπλεκόμενες χώρες Ουκρανία και Ρωσία αποτελούν σημαντικές πηγές παραγωγής Α’ υλών χάλυβα τόσο για την παγκόσμια αγορά όσο και για τον εγχώριο χαλυβουργικό κλάδο.
Η εταιρεία προμηθεύεται σταθερά και επί πολλά έτη Α’ ύλες από τις ανωτέρω αγορές χάλυβα καλύπτοντας μέρος των αναγκών της. Κατά το έτος 2021 η εταιρεία κάλυψε από τις ανωτέρω αγορές μόνο το 17% των αναγκών της σε χάλυβα, ενώ η αναλογία των διατηρούμενων αποθεμάτων της ανέρχεται στο 3% του ενεργητικού της. Κατά το τρέχον έτος η εταιρεία, παρακολουθώντας την κλιμάκωση της έντασης, όλο το προηγούμενο διάστημα, έλαβε μέτρα προστασίας μέσω της ενίσχυσης της διασποράς των προμηθειών της σε Α’ ύλες από άλλες χώρες.
Περαιτέρω σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν πραγματοποιεί πωλήσεις στις αγορές των εμπλεκομένων χωρών και επομένως δεν αναμένει άμεση απώλεια πωλήσεων από την ένταση που έχει προκληθεί.
Alpha Trust Ανδρομέδα
Κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. ανέφερε στο επενδυτικό κοινό ότι δεν έχει καμία έκθεση σε ουκρανικά ή ρωσικά αξιόγραφα.
Η εταιρεία ενδέχεται να έχει έκθεση έμμεση και εξαιρετικά περιορισμένη μέσω ελληνικών εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών που έχουν μικρό τμήμα της δραστηριότητάς τους στις εμπλεκόμενες χώρες
Cenergy Holdings
Η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings, υπέβαλε τη δέσμευσή της στην πρωτοβουλία SBTi (Science Based Targets initiative).
Η πρωτοβουλία SBTi βοηθά τις εταιρείες να θεσπίσουν επιστημονικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες ώστε να εναρμονίζονται με την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Το πλαίσιο της πρωτοβουλίας SBTi αποτελεί την πρώτη και μοναδική παγκοσμίως ολοκληρωμένη επιστημονική αξιολόγηση που ευθυγραμμίζει τους εταιρικούς στόχους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα με τα κλιματικά δεδομένα.
- Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.