Mε το σίριαλ της επιλογής νέου CEO στην ΕΧΑΕ να ολοκληρώνεται με την επιλογή του κ. Γιάννου Κοντόπουλου, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά οδεύει προς ένα κρίσιμο ορόσημο.
Το μίνι ράλι της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου για τον Γενικό Δείκτη έφερε τις ελληνικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ιδιαίτερα τις τραπεζικές, σε υψηλότερα επίπεδα, σε μία όμως εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Ισως η μεγάλη ατυχία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι ότι ανέβηκε στην περίοδο που εκκολάπτεται μία σημαντική διόρθωση στις ξένες αγορές.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στα επίπεδα των 942 μονάδων με εβδομαδιαία υποχώρηση (-0,73%). Ουσιαστικά, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατάφερε να διατηρήσει δείκτες και μετοχές σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά οι εξελίξεις για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου προδιαγράφονται εξαιρετικά δυσμενείς.
Ποιος είναι ο νέος CEO του ελληνικού χρηματιστηρίου
Η Εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ) επέλεξε ομόφωνα, στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΧΑΕ, τον κ. Γιάννο Κοντόπουλο.
Ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος είναι Partner, Chief Macro Strategist στο CQS Fund στο Λονδίνο, με προϋπηρεσία σε UBS και Merrill Lynch, ενώ έχει διατελέσει CEO στη Eurobank Asset Management. Είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Columbia και Harvard των Ην. Πολιτειών
Ο κ. Κοντόπουλος έχει μακρά και επιτυχημένη διεθνή εμπειρία στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές. ‘Εχει εργαστεί σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις της χρηματαγοράς στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Γουολ Στριτ στην Salomon Brothers. ‘Εχει διατελέσει Managing Director σε δύο από τις μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες επενδύσεων, όπως η UBS και η Merrill Lynch, όπου δημιούργησε και διηύθυνε μεγάλες ομάδες κορυφαίων αναλυτών, χτίζοντας ένα εκτεταμένο διεθνές δίκτυο επαφών με μεγάλους και σημαντικούς επενδυτικούς οίκους ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα, έχει εργαστεί ως Chief Investment Officer της Eurobank καθώς και ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Asset Management, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων στη χώρα. ‘Εχει εργαστεί επίσης και σε καίριες θέσεις σε hedge funds του εξωτερικού με επενδύσεις δισ στην παγκόσμια αγορά.
Ο κ. Κοντόπουλος είναι κάτοχος τίτλων Ph.D., M.Phil., και M.A στα οικονομικά από το Columbia University και A.B., επίσης στα οικονομικά από το Harvard University. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Γεωπολιτικά προβλήματα, αύξηση επιτοκίων και χαμηλή ανάπτυξη οι 'νάρκες' των χρηματιστηρίων
Κατ' αρχήν έχουμε μπροστά μας τον κίνδυνο για μία μεγάλη σύγκρουση ΝΑΤΟ (ΗΠΑ) - Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι 'φωτιές' έχουν ανάψει και οι επενδυτές κρατούν την ανάσα τους γιατί μία σύγκρουση (εκτός από τα θύματα) θα έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το Σαββατοκύριακο θα είναι κρίσιμο για την πιθανή εκτόνωση του πολεμικού κλίματος. Εάν συμβεί αυτό μέχρι και την Δευτέρα, ίσως οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης επιστρέψουν σε υψηλότερα επίπεδα.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ε.Ε και το Λονδίνο βρίσκονται πάλι κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αλλά μπορεί να υποχωρήσουν χαμηλότερα μέχρι και 20% εάν η γεωπολιτική αστάθεια συνεχιστεί.
Κρίσιμα επίπεδα για τον γερμανικό DAX είναι οι 14.500-15.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC πέριξ των 7.000 μονάδων , ο ιταλικός MIB στις 26.500 μονάδες και ο ολλανδικός AEX στις 750 μονάδες.
Οι έριδες στην ΕΚΤ και η αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να βάλουμε στο πρόβλημα και την στάση της ΕΚΤ, η οποία έχει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα με την διάσταση απόψεων για το Σύμφωνο Σταθερότητας και την διαχείριση του πληθωρισμού ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα , των Νοτίων και των Βορείων.
Σε ότι αφορά τις αμερικανικές αγορές, η αύξηση των επιτοκίων έχει ήδη αρχίζει να προεξοφλείται. Το ζητούμενο όμως είναι η ένταση της αύξησης των επιτοκίων. Όμως, ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χαμηλότερη -της αναμενόμενης- ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας όπως δείχνουν οι πρόδρομοι δείκτες. Εάν αυξηθούν τα επιτόκια δολαρίου και μειωθεί η ανάπτυξη ίσως δούμε μία περίεργη κατάσταση που θα παραπέμπει στη δεκαετία του '70.
Επιπλέον οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε εξαιρετικά υπερτιμημένα επίπεδα έχοντας προεξοφλήσει (ειδικά οι μετοχές τεχνολογίας) τα κέρδη της επόμενης 10ετίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων την πήρε αυτή την εβδομάδα η Netflix μετά τις πιέσεις που είχαν δεχθεί και άλλοι γνωστοί 'γίγαντες' τεχνολογίας και πληροφορικής.
Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου παραδοσιακά έχει και ρευστοποιήσεις. Εάν καταφέρει ο Dow Jones να ισορροπήσει πάνω από τις 34.000 μονάδες και ο S&P 500 πάνω από τις 4.000 μονάδες θα είναι μία μάλλον θετική εξέλιξη.
Οι τράπεζες, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Jumbo σήκωσαν την ελληνική αγορά
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές και η μετοχή του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της Jumbo ήταν αυτές που σήκωσαν το μεγαλύτερο φορτίο της ανόδου. Μαζί τους είχε πολύ ισχυρή ανάκαμψη και η μετοχή της Μυτιληναίος. Ο όμιλος Μυτιληναίος μάλιστα θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2021 την Πέμπτη το πρωί.
Για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν γραφτεί ενθουσιώδεις εκθέσεις και πλέον δικαιούνται ακόμη λίγη μεγαλύτερη άνοδο. Αν όμως παρεκκλίνουν των guidelines που έχουν δώσει θα έχουν σημαντικά προβλήματα.
January Effect και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 5,5% από την αρχή του χρόνου και εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά θα είναι ένας ακόμη θετικός Ιανουάριος , αυτό που ονομάζουμε January Effect.
Η άνοδος προήλθε κυρίως από την υψηλή κεφαλαιοποίηση με τον FTSE Large Cap να αυξάνεται κατά 5,99% και ο FTSE Mid Cap να ακολουθεί με 4,27%
O τραπεζικός δείκτης έχει αυξηθεί κατά 13,79% από την αρχή του χρόνου, μία εξαιρετική απόδοση ενώ πολύ καλή απόδοση έχουν τα Οικιακά αγαθά (13,49%) λόγω Jumbo, τα Πετρελαιοειδή (8,68%), οι Πρώτες ύλες (5,69%).
Σε ότι αφορά τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που διακρίνονται από την αρχή του χρόνου ξεχωρίζει η αθόρυβη άνοδος της Παπουτσάνης (20,5%), η Cenergy (17,4%) και η 'παραπονιάρα' Jumbo (15,5%).
Tεχνικά, εάν έχουμε πιέσεις στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μείνει αλώβητο. Ο Γενικός Δείκτης έχει πρώτη στήριξη στις 925 μονάδες και δεύτερη μεταξύ 890-900 μονάδων. Εάν εκτονωθούν οι διεθνείς πιέσεις και έχουμε άνοδο, η επόμενη αντίσταση θα είναι πέριξ των 980 μονάδων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!