«Επενδυτική φρενίτιδα» και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο όπου ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 950 μονάδες όπως περίμεναν αρκετά στελέχη της αγοράς να συμβεί μέχρι την Παρασκευή. Οι συναλλαγές ήταν πολύ αυξημένες κοντά στα 130 εκατ. ευρώ και οι περισσότερες σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Τράπεζες και μη χρηματοοικονομικά blue chips
Το ράλι της ανόδου συνέχισαν οι τραπεζικές μετοχές που αγοράζονταν μαζικά από εγχώριους και ξένους επενδυτές εν αναμονή μίας θετικής αξιολόγησης από την FITCH. Μαζί με τις τραπεζικές μετοχές αγοράζονταν σήμερα και πολλά μη χρηματοοικονομικά blue chips, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ώθηση στον Γενικό Δείκτη και ανατροφοδοτώντας την άνοδο.
Η προσδοκία για θετική αξιολόγηση από την FITCH και το ανοδικό διεθνές περιβάλλον
Εκτός από τις προσδοκίες για θετική αξιολόγηση του χρέους και των πιστωτικών ιδρυμάτων από την FITCH, η διεθνής επενδυτική συγκυρία συνηγορεί σ' αυτήν την ραγδαία άνοδο που βλέπουμε εδώ και 3 συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο Γενικός Δείκτης που είχε υπο-αποδώσει σε σχέση με τους ευρωπαικούς δείκτες το 2021 παίρνει την ρεβάνς τον Ιανουάριο 2022 καθώς καταγράφει την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή άνοδο σε μόλις 7 συνεδριάσεις ανάμεσα στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρωζώνης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 950,38 μονάδες με άνοδο 1,69%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 127 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 100 έκλεισαν ανοδικά και οι 23 πτωτικά διαμορφώνοντας ένα εξαιρετικά ανοδικό ισοζύγιο.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά 1,66% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 2,6%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Εμπορίου (5,5%) λόγω Φουρλή, Προσωπικών και Οικιακών Προιόντων (4,62%) λόγω Jumbo, Kατασκευών- Υλικών (2,89%) λόγω Ελλάκτωρα και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Οι τηλεπικοινωνίες είχαν άνοδο 1,1% (ΟΤΕ) και οι τράπεζες άνοδο 1,10% λόγω μικρότερης ανόδου της Πειραιώς και της Eurobank. Την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι Υγείας (-1,61%) και Τροφίμων-Ποτών (-0,65%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, Eurobank, Mυτιληναίος, Jumbo.
Αξιοσημείωτο της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι η άνοδος διαχύθηκε και στις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Οι λόγοι της ανόδου
Με δεδομένη την στήριξη που θα έχουν τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ και τις προσπάθειες που γίνονται πανευρωπαικά για το χρέος, το ελληνικό χρηματιστήριο θεωρείται αρκετά ελκυστικό καθότι είχε υποαποδώσει κατά το προηγούμενο διάστημα.
Ειδικά οι τραπεζικές μετοχές για τις οποίες είχαν γραφτεί 'υμνοι' από τις επενδυτικές τράπεζες (από την Citi, την UBS, την Bank of American, την JP Morgan μέχρι την τελευταία που ήταν η χθεσινή έκθεση της HSBC) εκτοξεύθηκαν με μεγάλους όγκους αγορών και πλέον κινούνται σε επίπεδα κοντά στην 'δίκαιη αποτίμηση' (fair value).
Eπίσης στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών συνετέλεσε και η επικείμενη κατάργηση του βέτο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις αποφάσεις των τραπεζών που αναμένεται να διευκολύνει την στρατηγική τους σε θέματα όπως δανειοδοτήσεις, επενδύσεις κλπ.
Ανοδικά οι διεθνείς αγορές
Σε ότι αφορά το διεθνές περιβάλλον συνεχίστηκε και σήμερα η άνοδος των ευρωπαικών χρηματιστηριακών δεικτών αλλά και των αμερικανικών. Οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης (Ε.Ε και Βρετανία) βρίσκονται και πάλι κοντά στα ιστορικά υψηλά τους ενώ και οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται ανοδικά καθώς φαίνεται ότι οι εξηγήσεις Πάουελ (FED) στη Γερουσία έκαμψαν τις αντιδράσεις των επενδυτών στην Wall Street.
Οι προσδοκίες εκατέρωθεν του Ατλαντικού είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να ισορροπούν ανάμεσα στην χρηματοδότηση των οικονομιών και την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!