Με τους αμερικανικούς δείκτες χθες το βράδυ να κλείνουν σε ιστορικά υψηλά και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια να ξεκινούν πριν από μισή ώρα με άνοδο και στην δεύτερη συνεδρίαση του 2022, οι προοπτικές για να ξεπεράσει και να κλείσει την συνεδρίαση πάνω τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (Γ.Δ) στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ορατές.
Να υπενθυμίσουμε ότι και χθες, ο Γ. Δ. Ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 900 μονάδες, αλλά γρήγορα επέστρεψε χαμηλότερα απ' τα επίπεδα αυτά. Από την προηγούμενη εβδομάδα δεν άλλαξε κάτι στις θετικές και αρνητικές συνθήκες.
Όμως παραδοσιακά, οι χρηματιστηριακές αγορές κινούνται κάθε Ιανουάριο βασισμένες στην αισιοδοξία ότι η χρονιά θα είναι καλύτερη. Η ανοδική κίνηση κάθε Ιανουάριο (οι χρηματιστηριακές 'αλκυονίδες ημέρες') ονομάζεται January Effect και ουσιαστικά βασίζεται εκτός από την αισιοδοξία για τη νέα χρονιά και στην αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων.
Τι ελπίζει το ελληνικό χρηματιστήριο για ανάπτυξη και πληθωρισμό
Για το ελληνικό χρηματιστήριο που έχει υπο-αποδώσει σε σχέση με τις ευρωπαικές αγορές (κυρίως λόγω των μεγάλων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και των ομολογιακών δανείων) οι ελπίδες είναι ότι με την εκτόνωση της πανδημίας, θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε έναν 'ενάρετο κύκλο' με υψηλή ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό.
Ο στόχος για το 2022 είναι η ανάπτυξη να ξεπεράσει το 3,5% (ώστε να φτάσουμε το ΑΕΠ στα επίπεδα 2019) και ο πληθωρισμός να μην ξεπεράσει το 5% (σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το νούμενο θα ανακοινώσει για πληθωρισμό Δεκεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ). Αν ο στόχος της ανάπτυξης 3,5% κρίνεται εφικτός, θα χρειαστούν πολλές ευνοικές εξωγενείς εξελίξεις (πετρέλαιο) για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός στα παρόντα επίπεδα.
Σε εταιρικό επίπεδο (εισηγμένες), η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη απ' το 3,5% σε ετησιοποιημένη βάση κατά μέσο όρο και έτσι διαμορφώνονται οι προοπτικές για άνοδο των μετοχών. Βέβαια όλα αυτά είναι 'ασκήσεις επί χάρτου' εάν η πανδημία που αποτελεί τον 'άγνωστο Χ' παγκοσμίως δεν κοπάσει.
Υπέρβαση των 900 μονάδων Γ.Δ.
Στις χρηματιστηριακές εξελίξεις περιμένουμε αντίδραση και από τις τραπεζικές μετοχές (χθες η άνοδος της Eurobank αντισταθμίστηκε από την πτώση της ΕΤΕ) που μετά τις ανακοινώσεις της τελευταίας εβδομάδας του Δεκεμβρίου σχετικά με τις πωλήσεις τιτλοποιήσεων κινούνται με μεγαλύτερη ελευθερία.
Επίσης την συνέχιση του ράλι του ΟΤΕ προς τα 17 ευρώ, την ανοδική πορεία του ΟΠΑΠ προς τα 13 ευρώ, την αντίδραση της Μυτιληναίος και της ΔΕΗ, την πορεία της Jumbo που δείχνει να έχει αγορές και από ξένα χαρτοφυλάκια, τις ενεργειακές μετοχές (ΕΛΠΕ, Motor Oil) , τις εταιρείες υποδομών (ΕΥΔΑΠ με 300 εκατ. Ρευστά διαθέσιμα, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ), τις εταιρείες real estate που ανακοινώνουν σε καθημερινή σχεδόν βάση ενισχύσεις χαρτοφυλακίων και τις διεθνείς εταιρείες (Coca Cola HBC, Titan International) που έχουν αυξημένη παρουσία.
Θα πρέπει βέβαια να προσθέσουμε και τις μετοχές τεχνολογίας (Intralot, Quest, Epsilon Net, Εntersoft κά) που έχουν δώσει μία ξεχωριστή δυναμική στο Χρηματιστήριο Αξιών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!