Oι αγορές σε Αμερική και Ευρώπη έχουν ισορροπήσει εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας προς τα υψηλά τους αλλά πλέον περιμένουν τις αποφάσεις των Κεντρικών τραπεζών που θα διαμορφώσουν το επενδυτικό σκηνικό για το 2022. Οι αντίρροπες δυνάμεις είναι από την μία πλευρά οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (έφτασε στο 7% στις ΗΠΑ και στη Γερμανία) και από την άλλη οι πολιτικές για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Η ΕΚΤ εμφανώς επιλέγει προς το παρόν να θυσιάσει τον πληθωρισμό για την ανάπτυξη και αυτό δημιουργεί δυσαρέσκεια σε ορισμένα κράτη μέλη του «σκληρού πυρήνα». Eνδεικτικά ο Γάλλος πρωθυπουργός Λε Μερ δήλωσε χθες ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2021 θα είναι υψηλότερη από το 6,25% που έχει ήδη προβλεφθεί.
Στις 901 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης
Η έναρξη της εβδομάδας, ξεκινά με τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές να ξεκινούν ανοδικά, ακολουθώντας το θετικό κλείσιμο των ασιατικών αγορών σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας). Για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο στόχος είναι να ξεκινήσει ανοδικά και ει δυνατόν να ξεπεράσει τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Επίπεδο που επιτρέπει να συνεχιστεί το ανοδικό σερί προς τα υψηλά έτους είτε άμεσα (μέχρι το τέλος του χρόνου) είτε στις αρχές του 2022.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ξεπέρασε τις 901 μονάδες και το ζητούμενο είναι να παραμείνει ή να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά από τις 901 μονάδες.
Η μεταβλητότητα θα υπάρξει και αυτή την εβδομάδα. Περιμένουμε μία σταθερή άνοδο στις τραπεζικές μετοχές που φαίνεται ότι έχουν συσσωρεύσει στα παρόντα επίπεδα και κινούνται εναλλακτικά (δύο πάνω , δύο κάτω) το τελευταίο διάστημα. Σε ότι αφορά τα μη χρηματοοικονομικά blue chips, το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε ΟΤΕ που παραμένει σε ανοδικό momentum (με ότι έχει παρουσιάσει την προηγούμενη εβδομάδα) , τον ΟΠΑΠ με αυξημένη μεταβλητότητα, τη ΔΕΗ που προσπαθεί να επιστρέψει προς τα 10 ευρώ, την Jumbo που παρά τα προβλήματα που έχει επισημάνει βρίσκεται σε μία καλή περίοδο, τον Μυτιληναίο που επέστρεψε πάνω από τα 15 ευρώ και έχει προοπτικές για προσέγγιση των 16 ευρώ, τις ενεργειακές μετοχές (EΛΠΕ, Motor Oil) και τις μετοχές υποδομών (ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ ) που αποτελούν σημαντικά 'καταφύγια' για τους θεσμικούς επενδυτές σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. Ερωτηματικά αποτελούν οι μετοχές μεταφορών και τουρισμού καθώς εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της πανδημίας.
Τέλος οι μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, κινούνται βάσει επιχειρηματικών εξελίξεων και προοπτικών αλλά με αρκετά μικρούς όγκους συναλλαγών όπως έδειξε η προηγούμενη εβδομάδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!