Η Δευτέρα είναι η πιο κρίσιμη μέρα για τα χρηματιστήρια, καθώς θα δείξει εάν θα υπάρξει εκτόνωση των πιέσεων που έφερε ο πανικός της νέας μετάλλαξης (Όμικρον) ή εάν θα συνεχιστεί η πτώση για μερικές ακόμη συνεδριάσεις. Μιλώντας με χρηματιστές και στελέχη χρηματιστηριακών την Παρασκευή το βράδυ, η άποψη είναι ότι για μερικές συνεδριάσεις ακόμη θα υπάρξουν ρευστοποιήσεις που ίσως δεν θα είναι της ίδιας έντασης με την Παρασκευή. Περιμένουν κάποιες δηλώσεις υγειονομικού περιεχομένου από τον ΠΟΥ και οικονομικού περιεχομένου από τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να αντιστραφεί το καθοδικό κλίμα ίσως προς το τέλος της εβδομάδας.
Το «κλειδί» στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλειδί θα είναι η πορεία των τραπεζικών τίτλων που πιέστηκαν αρκετά την Παρασκευή (-6,41%). Η μεγάλη πίεση ίσως φέρει και αγοραστικό ενδιαφέρον λίγο χαμηλότερα από τα παρόντα επίπεδα. Για παράδειγμα, στελέχη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν τις αποτιμήσεις της Alpha Bank και της ΕΤΕ αρκετά χαμηλές ώστε να επιτρέπουν αγορές. Η Alpha Bank ανακοινώνει την Τρίτη το δικό της 9μηνο και ίσως βοηθήσει στην εμφάνιση αγοραστών. Η Eurobank ουσιαστικά κλείνει το κενό που υπήρχε από τα 0,8 έως τα 0,9 ευρώ, ενώ η Πειραιώς μάλλον περνά σε υποτιμημένα επίπεδα.
Στους υπόλοιπους κλάδους, όλα θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις ξένων επενδυτών και εγχώριων μεγάλων μετόχων. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το βασικό σ' αυτή την συγκυρία είναι να γίνουν γνωστές οι υγειονομικές επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης προκειμένου οι αγορές και οι οικονομίες ανά τον πλανήτη να σταθμίσουν τον κίνδυνο και να πάρουν ανάλογα μέτρα. Εκτός από τα υγειονομικά μέτρα, θα πρέπει να κατανοηθεί εάν θα υπάρξει επιδείνωση στη εφοδιαστική αλυσίδα που ήδη είναι διαταραγμένη. Εάν υπάρξει, τότε μεγάλες επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από πρώτες ύλες ή τελικά προϊόντα θα βρεθούν προ αρνητικών εκπλήξεων. Οι κλάδοι που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις την Παρασκευή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν κυρίως ο τουρισμός και οι μεταφορές.
Η παράμετρος των αποτελεσμάτων
Τέλος, υπάρχει μία παράμετρος στην οποία δεν έχει δοθεί το ανάλογο ενδιαφέρον που θα έπρεπε. Είναι η σημαντική ανάκαμψη των αποτελεσμάτων 9μήνου σε σχέση όχι μόνο με τα αντίστοιχα του 2020 (που ουσιαστικά δεν δείχνει την πραγματική μεταβολή) αλλά σε σχέση με αυτά του 2019.
Mε βάση και τα αποτελέσματα εισηγμένων που θα ανακοινωθούν μέχρι την Τρίτη 30/11, σε αθροιστική βάση οι εισηγμένες εταιρείες θα εμφανίσουν κέρδη προ φόρων στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ. Έτσι οι εισηγμένες με υψηλές κερδοφορίες αυτόματα θα έχουν αποκτήσει ένα «στρώμα ασφαλείας» που θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν τα όποια επιχειρηματικά προβλήματα ενσκήψουν από τη νέα μετάλλαξη και τη διατάραξη της επιχειρηματικής κανονικότητας. Μπορούν να αυξήσουν τα αποθεματικά κεφάλαιά τους, μπορούν να διασφαλίσουν την τροφοδοσία τους, μπορούν να «οχυρώσουν» τα ίδια κεφάλαιά τους. Σε κάθε περίπτωση, οι εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν ήδη την εμπειρία που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός από τον Μάρτιο 2020 και δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!