Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Μετάλλαξη Ομικρον: «Τοπίο στην ομίχλη» οι επενδύσεις στις αγορές το 2022

H νέα μετάλλαξη Ομικρον της πανδημίας έρχεται να προστεθεί πάνω σε ένα ήδη κουρασμένο επενδυτικό ακροατήριο. Οι χρηματιστηριακές αγορές ολοκληρώνουν τον Νοέμβριο 2021, με διψήφια άνοδο στα ευρωπαϊικά και αμερικανικά χρηματιστήρια σε επίπεδο δεικτών και με τριψήφια άνοδο σε επίπεδο κάποιων μετοχών. Η άνοδος αυτή προήλθε από την προεξόφληση εκτόνωσης της πανδημίας μέσα στο α' εξάμηνο 2022 και από την ανάκαμψη των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων και την ταυτόχρονη ανάκαμψη των οικονομιών.

Αλλάζουν όλα τα σενάρια για την πορεία των χρηματιστηρίων και των επενδύσεων

Κλείνοντας το 2021 - λιγότερο από 30 συνεδριάσεις απομένουν - τα θετικά σενάρια για το 2022 φαίνεται ότι αδυνατίζουν. Η νέα μετάλλαξη αλλάζει τις προσδοκίες για την εκτόνωση του ιού και βέβαια για τον χρονικό ορίζοντά της. Ξαναγυρίζουμε σε αρχικά υγειονομικά δεδομένα.

Συνεπώς η πρώτη εκτίμηση ότι με τον εμβολιασμό ο ιός θα εκτονωθεί μέσα στο α' εξάμηνο 2022 αλλάζει πλήρως.

Η δεύτερη εκτίμηση για την ανάκαμψη των εταιρικών αποτελεσμάτων έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχών τους. Οπότε, οι τιμές των μετοχών δεν μπορούν να ενσωματώσουν κάτι περισσότερο απ' ό,τι έχουμε δει προς το παρόν.

Η τρίτη εκτίμηση για τα μακροοικονομικά δεδομένα διαψεύτηκε και αυτή, αφού πέρα από την ανάκαμψη των οικονομιών, έχουμε υψηλότατο πληθωρισμό και στην Ευρωζώνη και στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, τεράστιο χρέος ( η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το 2021 με χρέος /ΑΕΠ πάνω από 200% πιθανότατα) , μεγάλα ελλείμματα και έντονο προβληματισμό εάν οι Κεντρικές Τράπεζες σε Ευρώπη και Αμερική έχουν άλλα “βέλη στη φαρέτρα τους” προκειμένου να ενισχύσουν τις στρατηγικές τους.

Ηδη η ΕΚΤ έχει βάλει ως στόχο να παρατείνει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων μέχρι το 2023, οπότε εύλογα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Ελλάδα είναι καλυμμένη για τον επόμενο χρόνο.

Ο "άγνωστος Χ" του κορoνοϊού και οι επενδύσεις το 2022

Οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι θα ανακοινώσουν μέσα στον επόμενο μήνα τις προβλέψεις τους (outlook) για το 2022. Σίγουρα οι τελευταίες εξελίξεις θα τους οδηγήσουν να αναθεωρήσουν κάποιους στόχους και κυρίως να γίνουν μετριοπαθέστερες οι εκτιμήσεις για ρυθμούς ανάπτυξης.

Επειδή οι εξελίξεις με την μετάλλαξη είναι πολύ πρόσφατες, σίγουρα από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του χρόνου οι επενδυτικοί οίκοι θα δουλεύουν καθημερινά με τα υγειονομικά δεδομένα της πανδημίας.

Ηδη η Αυστρία, η Τσεχία, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν κάποιας μορφής lockdown ενώ πολύ κοντά είναι η Γαλλία. Ενδεχομένως εάν γενικευτεί ο υγειονομικός κίνδυνος μέχρι το τέλος του χρόνου, οι επενδυτικοί οίκοι να αλλάξουν ριζικά τις επενδυτικές τους στρατηγικές.

Με τις εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται μέχρι στιγμής, οι ξένοι οίκοι  βλέπουν συνέχιση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη κατά 4,5-5% το 2022 ενώ 4,5% βλέπουν για τις ΗΠΑ.

Στην Ασία, το βλέμμα στέκεται ιδιαίτερα στην Κίνα η οποία είναι εξαιρετικά φειδωλή στην πληρόφορηση για τις υγειονομικές και οικονομικές εξελίξεις, την Ιαπωνία την Κορέα και την ζώνη της Ωκεανίας (Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία).

Τα διάφορα σενάρια

Θετικό σενάριο

Στο θετικό σενάριο, δηλαδή ο μεταλλαγμένος ιός να απομονωθεί και να περιοριστεί, οι επενδυτικές επιλογές των 4 μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων (Blackrock, Goldman Sachs, Morgan Stanley και JP Morgan) παραμένουν στραμμένες προς μετοχικές επιλογές κυρίως Ευρώπης, μετά ΗΠΑ και κατόπιν Ασίας, μείωσης τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα λόγω επικείμενης αύξησης επιτοκίων και διατήρησης ρευστότητας που θα τοποθετείται στις πτώσεις των χρηματιστηριακών αγορών (buying the dip). Δηλαδή εάν θελαμε να ποσοστικοποιήσουμε τις τοποθετήσεις, το 60% περίπου σε μετοχές (εκ των οποίων το 40% σε ευρωπαικές και 20% αμερικανικές) , το 20% σε κρατικά ομόλογα και το 20% σε διαθέσιμα. Εάν βάλουμε στο asset allocation και τα εταιρικά ομόλογα, η διάρθρωση μπορεί να είναι 60% μετοχές, 10% κρατικά, 10% εταιρικά και 20% σε διαθέσιμα.

Αρνητικό σενάριο

Στο αρνητικό σενάριο που είναι η εξάπλωση του μεταλλαγμένου ιού, η Credit Suisse εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα αναθεωρήσει πτωτικά τις αναπτυξιακές της προοπτικές (δηλαδή μέση ανάπτυξη της τάξης του 2,5-3%) ενώ η Αμερική θα εξαρτηθεί από την πορεία των μακροοικονομικών της δεδομένων και ειδικά του πληθωρισμού. Στις περιπτώσεις αυτές, οι εκθέσεις στον μετοχικό κίνδυνο μειώνονται και αυξάνονται οι εναλλακτικές τοποθετήσεις. Για παράδειγμα μπορεί σε ένα χαρτοφυλάκιο μέσου κινδύνου, οι μετοχές (ευρωπαικές- αμερικανικές) να διαμορφωθούν στα επίπεδα του 30-40% , τα κρατικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης στο 20% και 20% σε ομόλογα inflation linked δηλαδή που οι αποδόσεις τους είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πορεία του πληθωρισμού ενώ είναι απαραίτητη η διακράτηση μετρητών άνω του 20% του χαρτοφυλακίου.

Μία νέα τάση που εκτιμάται ότι ενδεχομένως να δούμε να αναπτύσσεται είναι οι επενδύσεις σε υποδομές τεχνολογίας και σε υποδομές μεταφορών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί ενέργειας κά). Τα περισσότερα Ασφαλιστικά Ταμεία και συνταξιοδοτικά funds σε Ευρώπη και Αμερική έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται από την προηγούμενη δεκαετία για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Καθοριστική η συνεδρίαση της Δευτέρας για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το Χ.Α

Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν επηρεασμένη από το σοκ της εμφανισης του μεταλλαγμένου ιού. Συνεπώς η πτώση των χρηματιστηριακών αγορών είναι περισσότερο μία κίνηση πανικού και ταυτόχρονης προστασίας. Ένα deja vu του Μαρτίου 2020. Όμως μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο και πλέον η Δευτέρα και η Τρίτη θα είναι δύο καθοριστικές ημέρες οι οποίες θα δείξουν εάν οδεύουμε σε μία βίαια χρηματιστηριακή διόρθωση ή θα υπάρξουν αλλαγές στα πλάνα και έναρξη επαναγοράς μετοχών.

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, οι 850-860 μονάδες αποτελούν την πρώτη στήριξη του Γενικού Δείκτη. Εάν χαθεί αυτή , βραχυπρόθεσμα είναι οι 800-820 μονάδες. Κλειδί των χρηματιστηριακών εξελίξεων θα είναι η πορεία των τραπεζικών μετοχών. Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips, ο ΟΤΕ έδειξε αμυντική συμπεριφορά την Παρασκευή όπως και η Jumbo. Από εκεί και πέρα, τα ελληνικά blue chips θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις των ξένων μετόχων τους και τις τάσεις των ξένων αγορών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ