Νέα
  • ΓΔ: 1538.01 -0.10%
  • Τζίρος: 62,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Κορονοϊός: Αφρικανικός... πονοκέφαλος σε τραπεζίτες και κυβέρνηση - Στο τραπέζι νέα μέτρα

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

«Αναμενόμενη» χαρακτηρίζουν την πρώτη αντίδραση των αγορών στην είδηση για τη νέα επικίνδυνη παραλλαγή Β.1.1529 που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική - προερχόμενη από την Μποτσουάνα - παράγοντες του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και περιμένουν το άνοιγμα των αγορών από Δευτέρα για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση. 

Στο τραπέζι και τα lockdown

«Και χωρίς τη νέα παραλλαγή του ιού τα πράγματα είναι δύσκολα για πολλές χώρες και δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τις επόμενες μέρες οι χώρες αρχίσουν να ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα και ενδεχομένως lockdown», αναφέρει στέλεχος της ελληνικής αγοράς, την ώρα που στη Γερμανία πληθαίνουν οι φήμες για επικείμενο lockdown διαρκείας τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, ένα από τα σενάρια που κατά πληροφορίες βρίσκονται στο τραπέζι είναι η λήψη νέων, αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων διάρκειας δύο εβδομάδων (ίσως 6-19/12/2021), ώστε να μη δεχθεί περαιτέρω πίεση το ΕΣΥ και να αποφευχθεί ένα lockdown που θα είχε μεγάλο οικονομικό και πολιτικό κόστος.  

Ωστόσο, οι ψυχραιμότεροι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει υπερβολική αντίδραση των Αρχών (π.χ. απαγόρευση πτήσεων από νότια Αφρική) σε σχέση με τη νέα παραλλαγή του ιού, καθώς «αν καείς από τον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς και αναλυτές που μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020 παρακολουθούν περισσότερο τους δείκτες που αφορούν τον Covid-19 παρά τους χρηματιστηριακούς, σημειώνουν ότι πρέπει να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 10-15 ημερών, στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ώστε να υπάρχουν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητα της νέας παράλλαξης.

Η αντίσταση στα εμβόλια είναι το κλειδί

Εκτός από την μεταδοτικότητα, ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας είναι η πιθανή ανθεκτικότητα της νέας μετάλλαξης στα εμβόλια. Υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου λένε δημοσίως σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να επιβληθεί νέο lockdown. Όπως, όμως, εξηγούν πηγές του οικονομικού επιτελείου στην «Η», ο κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει πολλά στην εξέλιξη της πανδημίας και των νέων μέτρων που ενδεχομένως θα χρειαστούν, είναι η συμπεριφορά της νέας μετάλλαξης από την νότια Αφρική απέναντι στα εμβόλια που έχει αναπτύξει η ανθρωπότητα. Αν αποδειχθεί πως από τη νέα μετάλλαξη νοσούν σοβαρά και οι εμβολιασμένοι σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα. Στην ίδια εξίσωση θα πρέπει, βέβαια, να προσθέσει κανείς και το χάπι που αναπτύσσεται ως φάρμακο κατά του κορονοιού. 

«Προς το παρόν ψυχραιμία» έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στην «Η», καθώς αναμένονται οι ανακοινώσεις από τους διεθνείς επιστημονικούς φορείς για την νέα μετάλλαξη και τα εμβόλια.  

Πιθανότητα επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων

Η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τη νέα παραλλαγή, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε «Όμικρον», αυξάνουν την αβεβαιότητα και μαζί τις πιθανότητες επιβολής νέων, αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων που θα έχουν άμεση επίπτωση στην οικονομία της ΕΕ και θα βάλουν φρένο στις προοπτικές ανάκαμψης -που υποδαυλίζονται και από άλλους παράγοντες και κυρίως από το κόστος της ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο ΠΟΥ, μάλιστα, ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η νέα παραλλαγή παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο για επαναμόλυνση σε σχέση με άλλες παραλλαγές.

Τα  κρούσματα της «Όμικρον» φαίνεται να αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής και όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ η παραλλαγή είναι πιθανό να έχει ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά της να αναπτύσσεται.

Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κρίστιαν Λιντμάιερ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη, τόνιζε ότι θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσο θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και στα εμβόλια.

Το απευκταίο σενάριο

Τι θα συμβεί όμως αν βρισκόμαστε απέναντι σε μια πολύ επιθετική παραλλαγή του ιού;

Στελέχη της ελληνικής αγοράς συμφωνούν ότι «σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους. Και αν λάβουμε υπόψη μας τον χρόνο που δήλωσε ότι χρειάζεται η Pfizer για την ανάπτυξη νέου εμβολίου, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, σημαίνει ότι πάμε 3-6 μήνες πίσω, σε ό,τι αφορά την οικονομία», ενώ οι πιο απαισιόδοξοι εκφράζουν φόβους για ένα «χαμένο 2022» αν τελικά η παραλλαγή «Όμικρον» εξελιχθεί σε ένα νέο εφιάλτη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού φαρμακευτικού εργαστηρίου BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, το αργότερο σε δύο εβδομάδες τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών θα δείξουν αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.

«Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ