Βουτιά έκαναν και οι αμερικανικές μετοχές σήμερα μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στις παγκόσμιες αγορές από τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού και τις ανησυχίες ότι μπορεί να επιβληθούν νέα lockdown.
Οσα συμβαίνουν σήμερα στις αγορές παραπέμπουν στην βιαιότατη διόρθωση του Μαρτίου 2020, όταν ξεκίνησε η περιπέτεια του covid-19 ανά τον κόσμο.
Στις 6.30 το απόγευμα, ο Dow Jones υποχωρούσε πάνω από 1.000 μονάδες ή 2,9%, ενώ μειώσεις 2% και 2,3% σημείωναν ο S&P 500 και ο Nasdaq.
Στην Ευρώπη που «υποδέχθηκε» την αφρικανική μετάλλαξη στο έδαφός της (Βέλγιο) ο Eurostoxx υποχώρησε κατά (-4,89%) στις 4087 μονάδες, ο γερμανικός DAX μειώθηκε κατά (-4,10%) στις 15.267 μονάδες, ο βρετανικός FTSE διαμορφώθηκε στις 7046 μονάδες με υποχώρηση (-3,6%) και ο γαλλικός CAC 40 (-4,89%) στις 6.729 μονάδες.
Είναι φανερό ότι ελεύθερη πτώση μετοχών και δεικτών είχαν και οι ξένες αγορές και, μάλιστα, σε υψηλότερα επίπεδα από την πτώση του Γεν. Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Η διαφορά όμως είναι ότι αυτές διορθώνουν από τα ιστορικά υψηλά τους ενώ εμείς ούτε καν από τα υψηλά έτους.
Νωρίς να πούμε πόσο μεγάλη απειλή είναι η νέα μετάλλαξη
Αν και δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού μπορεί να είναι ανθεκτική στα εμβόλια.
«Είναι αυτονόητο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε πόσο μεγάλη ακριβώς είναι η απειλή της νέας μετάλλαξης για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics σε σημείωμά του.
Ωστόσο, πρόσθεσε, «το δίδαγμα της τελευταίας διετίας είναι ότι οι περιορισμοί που επιβάλλονται ως αντίδραση στον ιό –παρά ο ίδιος ο ιός– προκαλούν τις μεγαλύτερες ζημιές. Επομένως, το βασικό ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις στην περίπτωση που εξαπλωθεί ο ιός».
Ετοιμάζονται Pfizer και BioNTech
Η BioNTech ανακοίνωσε σήμερα ότι περιμένει περισσότερα στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού τις επόμενες δύο εβδομάδες για να βελτιώσει τα εμβόλιά της, εφόσον αυτό χρειαστεί, και ότι η ίδια και η Pfizer μπορούν να επανασχεδιάσουν το εμβόλιό τους μέσα σε έξι εβδομάδες με στόχο να το διανείμουν μέσα σε 100 ημέρες.
Η μετοχή της Pfizer εκτινάχθηκε έως 8%, σηματοδοτώντας ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να δημιουργήσει ζήτηση για το εμβόλιο. Η Pfizer επιβεβαίωσε ότι μπορεί να κατασκευάσει ένα εμβόλιο για τη μετάλλαξη σε 100 ημέρες με δυνατότητα παραγωγής 4 δισεκ. δόσεων τους πρώτους 12 μήνες, σύμφωνα με αναλυτή της Citi.
Tις μεγαλύτερες απώλειες, που έφθαναν το 10%, κατέγραφαν οι ταξιδιωτικές εταιρείες και οι εταιρείες ψυχαγωγίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!