Πτώση 40 μονάδων, που μεταφράζονται σε απώλεια κεφαλαιοποίησης τριών δισ. ευρώ, μετρά στο κλείσιμο της συνεδρίασης το χρηματιστήριο Αθηνών, με την πτωτική κούρσα να οδηγεί ο πανικός από τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού και το φάντασμα του lockdown που πλανάται ξανά πάνω από την Ευρώπη.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,45% στις 858,92 μονάδες, ενώ χθες είχε κλείσει στις 898,97 μονάδες. Σήμερα κινήθηκε μεταξύ 857,92 μονάδων (-4,57%) και 892,51 μονάδων (-0,72%). Ο τζίρος ανήλθε στα 123,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 62,3 εκατ. τεμάχια. Eνδεικτικό της μεγάλης πίεσης είναι ότι από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν μόλις 9 έκλεισαν με άνοδο και 115 πτωτικά.
Οι πιέσεις ήταν αυξημένες και στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) που υποχώρησε κατά (-4,61%) και στις μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που υποχωρούσαν έντονα με ανύπαρκτη ζήτηση. Η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με πτώση και μάλιστα άνω του (-2%).
«Πανικός» που θυμίζει Μάρτιο του 2020
Η νέα μετάλλαξη του Covid 19 είναι στην Ευρώπη (Βέλγιο) και τρομοκρατεί τις χρηματιστηριακές αγορές. Και όχι μόνο τις ευρωπαϊκές που από το πρωί άνοιξαν με τις μεγαλύτερες πτώσεις από τις 19 Ιουλίου 2021, αλλά και τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές που ξεκίνησαν έντονα ανοδικά αν και με μικρότερους ρυθμούς υποχώρησης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές.
Η κατάσταση θυμίζει Μάρτιο 2020 και οι αγορές έχουν καλή μνήμη. Το θέμα είναι εάν σε υγειονομικό επίπεδο, τα εμβόλια καλύπτουν και σε ποιο βαθμό την νέα μετάλλαξη (αφρικανική) και πόσο θα επηρεαστούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες απ' αυτήν.
Η «τέλεια καταιγίδα» στις αγορές - Μεγάλη πτώση και στο ΧΑ
Αυτό που ζει η παγκόσμια χρηματιστηριακή κοινότητα είναι η «τέλεια καταιγίδα». Μία νέα έκρηξη πανδημίας με απρόβλεπτες υγειονομικές συνέπειες, τις Κεντρικές Τράπεζες με πολύ λιγότερα όπλα στα χέρια τους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ανάπτυξης και χρέους και τους πολίτες φοβισμένους και κουρασμένους, όπως και οι κυβερνήσεις.
Με δεδομένο ότι προ εβδομάδος, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε ιστορικά υψηλά (πλην ελληνικού βεβαίως, βεβαίως) δίνει την ευκαιρία στους διεθνείς επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους. Ετσι εξηγείται η μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών αγορών. Και η Ελλάδα; Εδώ που ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του 11μηνου μεταξύ 850-930 μονάδων απέχοντας περίπου 2 χρόνια από τις 1.000 μονάδες και 22 χρόνια από τα ιστορικά υψηλά του, οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης δέχθηκαν ομαδικά πυρά από πωλητές, ενώ χωρίς αγοραστικό ενδιαφέρον διαπραγματεύθηκαν πολλές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Eνδεικτικό της μεγάλης πίεσης στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι χάθηκε σήμερα κεφαλαιοποίηση ύψους 3 δισ. ευρώ και ότι από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν μόλις 9 έκλεισαν με άνοδο και 115 πτωτικά
Οι πιέσεις ήταν αυξημένες και στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) που υποχώρησε κατά (-4,61%) και στις μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που υποχωρούσαν έντονα με ανύπαρκτη ζήτηση. Η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με πτώση και μάλιστα άνω του (-2%). Με εξαίρεση τις μετοχές του ΟΤΕ και της Jumbo που έδειξαν σημάδια αντίδραση και έκλεισαν με τις μικρότερες απώλειες, τα περισσότερα blue chips «βυθίστηκαν» χωρίς αντίσταση.
Στους επιμέρους κλάδους, μόνο ο κλάδος Υγείας ισορρόπησε ενώ όλοι οι υπόλοιποι βυθίστηκαν. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-6,41%), των Πρώτων Υλών (-5,52%), Βιομηχανικών Προιόντων και Υπηρεσιών (-5,05%), Εμπορίου (-4,91%), των Ταξιδιών-Αναψυχής (-4,47%), Πετρελαίου-Αερίου (-4,33%).
Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα είχαν οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΕΤΕ, ΜΙΓ, ΔΕΗ και Frigoglass.
H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά περιμένει τις εξελίξεις τη Δευτέρα για να δούμε εάν θα έχουμε επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα ή θα βιώσουμε μία νέα πτώση ενδεχομένως και προς τις 800 μονάδες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!