To τρίτο κύμα του κορονοιού και οι παρενέργειές του οδηγούν σε προληπτικές ρευστοποιήσεις στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Οι πολιτικές αντιδράσεις Τραμπ στις ΗΠΑ έφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ (από τον εμφύλιο του 1865) την πολιτική διαίρεσης και πόλωσης. Οι αγορές οσμίστηκαν χθες αυτή την εκρηκτική στάση Τραμπ και προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις. Ούτως ή άλλως οι αμερικανικές μετοχές και οι δείκτες παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά στις ΗΠΑ και έτσι οι ρευστοποιήσεις δίνουν την ευκαιρία αποκόμισης υπεραξιών. Πάντως , στο άνοιγμα των αμερικανικών αγορών σήμερα (Τρίτη απόγευμα) ήταν οριακά θετικό, δείγμα ότι το σοκ από τις αμφισβητήσεις Τραμπ (για την πολιτεία της Γεωργίας) ξεπερνιέται σιγά σιγά.
Διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο
Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να ισορροπήσει πάνω από τις 820 μονάδες και οι επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σε blue chips, τον έφεραν προς τα επίπεδα των 812 μονάδων. Πάντως ενδοσυνεδριακά το trading σε συγκεκριμένους δεικτοβαρείς τίτλους ήταν αυξημένο. Aυτό δείχνει και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Το τέλος της συνεδρίασης, βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 813,62 μονάδες με υποχώρηση -1,05%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,65 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που διακινήθηκαν οι 41 έκλεισαν ανοδικά και οι 69 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι της Υγείας (3,83%), Τηλεπικοινωνιών (0,76%), Πετρελαίου (0,5%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (3,44%), οι Τράπεζες (-2,82%), τα Τρόφιμα-Ποτά (-2,08%).
Η πανδημία έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των τάσεων
Oι πρώτες συνεδριάσεις του χρόνου, κινούνται 'ανιχνευτικά' ως προς τις τάσεις της πανδημίας. Το τρίτο κύμα στη Βρετανία και στις χώρες της Ευρώπης φαίνεται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει οικονομίες και χρηματιστήρια. Πάντως χθες , ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε ανοδικά, ενισχυόμενος από την παράλληλη συμπόρευση με τις αμερικανικές αγορές.
Για την Ελλάδα, εκτός από την πανδημία η οποία διαδραματίζει τον κύριο ρόλο (άμεσα ή έμμεσα) στην οικονομική δραστηριότητα και το 2021, υπάρχουν πολλές επιχειρηματικές κινήσεις και διαφαινόμενες συμφωνίες που μπορούν να δώσουν ώθηση στις μετοχές. Επίσης τα ελληνικά ομόλογα αν και βρίσκονται σε φάση σταθερότητας, μπορούν (ελέω ΕΚΤ) να προσφέρουν και άλλες συγκινήσεις στους θεσμικούς επενδυτές.
...
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!