Νέες πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και ιδιαίτερα στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης οδηγούν στην αρχή της συνεδρίασης τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες.
Η χθεσινή ημέρα ήταν η αποθέωση της χρηματιστηριακής μεταβλητότητας ακόμη και για τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές. Οι ευρωπαικές αγορές (ιδιαίτερα οι μεγάλες) άλλαξαν τουλάχιστον 2 φορές πρόσημο κατά τις συνεδριάσεις τους. Πρώτα οι δηλώσεις Μέρκελ για την πανδημία μετά οι φόβοι για την οικονομία έφεραν τις ευρωπαικές αγορές σε αυξημένη μεταβλητότητα και σε -σχετικά- ήπια υποχώρηση. Το ίδιο σκηνικό εξελίχθηκε και το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στις αμερικανικές αγορές που ενώ ο Dow Jones και ο S&P 500 ξεκίνησαν θετικά προς το τέλος των συνεδριάσεων πέρασαν σε μικρή υποχώρηση.
Ο διοικητής της FED, Jerome Powell ανανέωσε την θητεία του και πλέον οι Αμερικανοί επενδυτές περιμένουν τον τρόπο αντιμετώπισης του πληθωρισμού, κάτι για το οποίο τον είχαν κατηγορήσει στην πρώτη θητεία.
Οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η πορεία ήταν πτωτική με πιέσεις στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πιέσεις που προέρχονται από προληπτικές ρευστοποιήσεις και από έλλειψη ζήτησης. Η μη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Moody's πλήγωσε και το χρηματιστήριο και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές.
Από εκεί και πέρα, γενικεύτηκαν οι πιέσεις και στα μη χρηματοοικονομικά blue chips (στην πλειονότητά τους) και με μικρές εξαιρέσεις όπως πχ η Viohalco και η Motor Oil. Στήριξη είχαμε και από μετοχές υποδομών (ΕΥΔΑΠ). Γενικότερα το τέλος του Νοεμβρίου δημιουργεί αυξημένη νευρικότητα για τους φόβους που δημιουργεί η πανδημία, την άνοδο του πληθωρισμού (ειδικά το 6% της Γερμανίας ανησύχει πολύ τις αγορές), την ενεργειακή κρίση και την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα που θα γίνει εμφανέστατη όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα.
Το ενδιαφέρον της σημερινής συνεδρίασης θα εστιαστεί στην δυνατότητα ανάκαμψης των τραπεζικών μετοχών αλλά και των δεικτοβαρών μη χρηματοοικονομικών μετοχών όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η Τερνα Ενεργειακή, οι μετοχές ενέργειας και οι μετοχές υποδομών.
Σε διεθνές επίπεδο, εάν οι αγορές εγκρίνουν τις τάσεις της FED για τον πληθωρισμό τότε ίσως υπάρξει και στα ξένα χρηματιστήρια κάποια ανοδική αντίδραση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!