O αμερικανικός πληθωρισμός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο οι ξένες αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο διολίσθησαν σε χαμηλότερα επίπεδα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Μία διολίσθηση που βέβαια δεν παραπέμπει σε βίαια διόρθωση και οι ευρωπαϊκοί δείκτες παραμένουν σε ιστορικά υψηλά ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο κράτησε τα επίπεδα των 920 μονάδων Γενικού Δείκτη.
Η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησε ήπια ανοδικά επιβεβαιώνοντας την ηρεμία επενδυτών και αναλυτών μετά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ενδεχομένως πολλές τέτοιες μικρές πτώσεις ίσως αποτρέψουν μία μεγάλη. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εξέλιξη στο Eurogroup δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για τις ευρωπαικές οικονομίες σε ότι αφορά τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ουδεμία απόφαση ελήφθηκε.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο, η χθεσινή οριακή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 920 μονάδων δείχνει ότι δεν έχει τελειώσει το σενάριο της ανόδου του Νοεμβρίου προς τα υψηλά έτους. Επίσης υπάρχουν συγκεκριμένες μετοχές που κινούνται με το δικό τους momentum και στηρίζουν την αγορά. Η πρώτη εξ' αυτών είναι η ΔΕΗ, μετά ακολουθεί η ΕΛΧΑ που ξεκινά σήμερα την έκδοση του ομολογιακού, ενώ τιτλοποιήσεις των τραπεζών και τα θέματα ενέργειας είναι στο επίκεντρο των επιχειρηματικών εξελίξεων. Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Γεν. Δείκτη να διαμορφώνεται πέριξ των 920 μονάδων και με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως προς τις τραπεζικές μετοχές και από τα μη χρηματοοικονομικά ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίο, Lamda Development έχουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις τους μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών και καλη τεχνική εικόνα.
Σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης, ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει τις στηρίξεις πέριξ των 910-915 μονάδων. Αλλά γενικότερα, τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης δείχνουν ότι θα έχουμε μία ήπια πλαγιοκαθοδική κίνηση σε Γενικό Δείκτη και ίσως αυξημένη μεταβλητότητα στις επιμέρους μετοχές
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!