Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

ΔΝΤ: O χάρτης της αγοράς crypto - Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι

ΔΝΤ
Πηγή: APImages

Την αγορά των κρυπτονομισμάτων, που εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, χαρτογραφεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Global Financial Stability Report).

Οι ευκαιρίες των crypto

Το ΔΝΤ αναφέρεται στους κινδύνους από «το οικοσύστημα των crypto», αλλά τονίζει παράλληλα ότι αυτά προσφέρουν «έναν νέο κόσμο ευκαιριών», όπως γρήγορες και φθηνές πληρωμές, καινοτόμες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και πρόσβαση σε όσους είναι αποκλεισμένοι από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Οι τραπεζικές καταθέσεις μπορούν να μετατραπούν σε stablecoins που επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών προϊόντων από ψηφιακές πλατφόρμες και δίνουν τη δυνατότητα άμεσης μετατροπής των νομισμάτων», σημειώνει το ΔΝΤ, προσθέτοντας: «Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (Decentralized finance, DeFi) θα μπορούσε να γίνει μία πλατφόρμα για πιο καινοτόμες, περιεκτικές και διαφανείς χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες».

Bitcoin: Νέο ράλι των κρυπτονομισμάτων «βλέπουν» αναλυτές

Bitcoin: Πώς γίνεται η εξόρυξη στην Ελλάδα - Ο εξοπλισμός, οι αμοιβές και η φορολόγηση

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Παράλληλα, όμως, με τις ευκαιρίες υπάρχουν τα προβλήματα και οι κίνδυνοι από αυτή «την αχαρτογράφητη περιοχή». Η αγορά των crypto 10πλασιάστηκε από τις αρχές του 2020 για να ξεπεράσει τα 2 τρισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο και «ένα ολόκληρο οικοσύστημα ανθεί, από τα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων έως τους miners και τους εκδότες των stablecoins».

Πολλοί από τους φορείς αυτούς δεν έχουν ισχυρές πρακτικές λειτουργίας, διακυβέρνησης και διαχείρισης του κινδύνου. Τα χρηματιστήρια crypto, για παράδειγμα, έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές διαταραχές σε περιόδους αναταραχής στις αγορές. Υπάρχουν, επίσης, αρκετές μεγάλες υποθέσεις κλοπών των χρημάτων πελατών από χάκερς. Αυτά δεν έχουν έως τώρα σημαντική επίπτωση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά «καθώς τα crypto assets γίνονται περισσότερο συστημικά, η σημασία τους αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία αναμένεται να αυξηθεί», αναφέρει η έκθεση.  

Οι κίνδυνοι για τους καταναλωτές παραμένουν σημαντικοί καθώς είναι περιορισμένα τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι φορείς των crypto, όπως και η εποπτεία τους. Για παράδειγμα, πάνω από 16.000 κρυπτονομίσματα έχουν εισαχθεί σε διάφορα χρηματιστήρια, αλλά σήμερα υπάρχουν περίπου 9.000, ενώ τα υπόλοιπα εξαφανίστηκαν. «Κάποια δημιουργήθηκαν πιθανόν για κερδοσκοπία ή για απάτες».

Η ανωνυμία πίσω από τα crypto assets δημιουργεί επίσης έλλειμμα στοιχεία για τις ρυθμιστικές Αρχές και μπορεί να ανοίξει την πόρτα για ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Επιπλέον, το εποπτικό πλαίσιο των crypto διαφέρει από χώρα σε χώρα, κάνοντας πιο δύσκολο τον συντονισμό. «Για παράδειγμα, οι περισσότερες συναλλαγές στα χρηματιστήρια crypto γίνονται από φορείς που λειτουργούν κυρίως σε offshore χρηματοπιστωτικά κέντρα. Αυτό δεν καθιστά όχι απλά δύσκολη, αλλά σχεδόν αδύνατη, την εποπτεία και την επιβολή των κανόνων χωρίς τη διεθνή συνεργασία».

Αστραπιαία η άνοδος των stablecoins

Η αγορά των stablecoins – τα ψηφιακά νομίσματα που συνδέουν συνήθως την αξία τους με αυτή του αμερικανικού δολαρίου – αυξάνεται επίσης με αστραπιαία ταχύτητα, φθάνοντας τα 120 δισ. δολάρια φέτος. «Ο όρος stablecoin, ωστόσο, αναφέρεται σε μία πολύ διαφοροποιημένη ομάδα crypto assets και μπορεί να είναι παραπλανητική. Με βάση τη σύνθεση των αποθεματικών τους, ορισμένα stablecoins μπορεί να υποστούν ‘επιδρομές’ με επίπτωση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι επιδρομές μπορεί να καθοδηγηθούν από ανησυχίες των επενδυτών για την ποιότητα των αποθεματικών τους ή την ταχύτητα με την οποία μπορούν αυτά να ρευστοποιηθούν για να καλύψουν πιθανές αποπληρωμές».

Ο όγκος συναλλαγών σε stablecoin είναι μεγαλύτερος σε σχέση με όλα τα άλλα crypto assets, κυρίως επειδή χρησιμοποιούνται πολύ για την εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών.  

Η σταθερότητα των τιμών τους συνεχίζει να βελτιώνεται, όπως φαίνεται από τη μείωση των αποκλίσεων των τιμών τους από την ισοτιμία 1:1 με το δολάρια και άλλα νομίσματα το 2021. «Η σχετική σταθερότητα

Η σχετική σταθερότητα των τιμών τους προστάτευσε τους χρήστες από τις διακυμάνσεις των άλλων crypto assets .

Μεγαλύτερο stablecoin είναι το tether, αλλά το μερίδιο αγοράς του μειώθηκε απότομα όταν τα μεγάλα χρηματιστήρια crypto καθιέρωσαν τα δικά τους stablecoins ( για παράδειγμα, το Coinbase λάνσαρε το USD Coin και το Binance το Binance USD).

Κυρίαρχο το bitcoin αλλά περισσότερες οι συναλλαγές σε ether

To bitcoin παραμένει το κυρίαρχο crypto asset, αλλά το μερίδιο αγοράς του μειώθηκε πολύ φέτος, από 70% σε λιγότερο από 45%. Το ενδιαφέρον της αγοράς έχει αυξηθεί για τα νεότερα blockchain, όπως το Ethereum, που στοχεύουν να λύσουν τα προβλήματα προηγούμενων blockchain εισάγοντας στοιχεία που διασφαλίζουν τη δυνατότητα διενέργειας μεγάλου όγκου συναλλαγών. Ο όγκος συναλλαγών στο ether, που χρησιμοποιεί το Ethereum, ξεπέρασε φέτος τους αντίστοιχους του bitcoin.

Στα 110 δισ. δολάρια η αγορά DeFi

Η αγορά DeFi αυξήθηκε από 15 δισ. δολάρια στο τέλος του 2020 σε περίπου 110 δισ. δολάρια φέτος τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της ταχείας αύξησης

  • Των αποκεντρωμένων χρηματιστηρίων που επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν συναλλαγές σε crypto assets χωρίς διαμεσολαβητές και
  • Των πιστωτικών πλατφορμών που καλύπτουν τους δανειζόμενους και δανειστές χωρίς την ανάγκη πιστωτικής αξιολόγησης των πελατών.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ