Φτάσαμε στα μέσα Σεπτεμβρίου και πλέον είναι αντιληπτό ότι οι διεθνείς αγορές συσσωρεύουν σε χαμηλότερα επίπεδα γιατί δεν έχουν άλλα «καύσιμα» για την άνοδο και έχουν προεξοφλήσει όλες τις θετικές ειδήσεις.
Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας έχει επηρεάσει σήμερα το πρωί και τις ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές που υποχωρούν. Η μεταβλητότητα που έχουν οι ξένοι δείκτες έχει περάσει και στο ελληνικό χρηματιστήριο με μία όμως σημαντική διαφορά. Οι ξένοι δείκτες (ΗΠΑ και Ευρώπη) βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους ακόμη ενώ ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο παλεύει να στηριχθεί πέριξ των 900 μονάδων.
Στις 907 μονάδες ξεκινά η συνεδρίαση στην Ελλάδα αλλά η τάση είναι καθοδική
Η σημερινή συνεδρίαση θα είναι και αυτή οριοθετημένη για κίνηση του Γενικού Δείκτη στο διάστημα 900-910 μονάδων (θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αυτό το δρομολόγιο, εκτιμούν οι αναλυτές) με τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να εναλλάσονται σε ανοδικές κινήσεις χωρίς οι περισσότερες εξ' αυτών να έχουν συγκεκριμένη τάση. Ουσιαστικά πρόκειται για βραχυπρόθεσμο trading. Η μέση αξία συναλλαγών κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ.
Βραχυπρόθεσμο trading σε μετοχές
Η οπισθοχώρηση των ξένων δεικτών, άμεσα επηρεάζει και τις συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο αφού φαίνεται ότι οι εγχώριοι επενδυτές δεν επαρκούν να δώσουν τάση και δυναμική ανόδου. Για τη σημερινή συνεδρίαση, το ενδιαφέρον εντοπίζεται εκτός από τις τραπεζικές μετοχές (χθες μοιράστηκαν με Alpha , Εurobank να ανεβαίνουν και ΕΤΕ , Πειραιώς να υποχωρούν) και σε συγκεκριμένα blue chips. Για παράδειγμα η μετοχή του ΟΤΕ έχει δείξει αυξημένη μεταβλητότητα αλλά σωρευτικά έχει κάνει βήματα ανόδου μέσα στον Σεπτέμβριο. Ο ΟΠΑΠ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου και την διανομή προμερίσματος επέστρεψε σε ανοδική κίνηση. Η ΔΕΗ είχε μία έντονη άνοδο που διακόπηκε χθες από μικρές πωλήσεις. Θεωρούμε ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα βρίσκεται στο προσκήνιο των χρηματιστηριακών εξελίξεων για αρκετό διάστημα ακόμη. Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ δεν επηρέασε μόνο την μετοχή της ΔΕΗ αλλά και επανέφερε και το κλίμα των αποκρατικοποιήσεων.
Κάποιοι ποντάρουν για εξελίξεις και στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, όπως φαίνεται από την κίνηση της μετοχή του που 'ξύπνησε' μετά από καιρό. Η μετοχή της Jumbo υποχώρησε μετά από ένα καλό διάστημα που είχε μέσα στον Σεπτέμβρη ενώ αυξημένη μεταβλητότητα (επηρεάζεται και από τις τιμές του πετρελαίου) έχουν οι μετοχές των διυλιστηρίων Motor Oil και ΕΛΠΕ που πάντως παραμένουν σε ανοδικό κανάλι. Η Μυτιληναίος ακολουθεί μία γνώριμη πορεία εναλλαγής ανοδικών κινήσεων με πτωτικές και συσσωρεύει μεταξύ 15,6-16 ευρώ. H ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε μία μέτρια πορεία μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά έχει τις προοπτικές περαιτέρω ανόδου εάν και όταν έρθουν ξένα κεφάλαια. Η Ιντραλοτ ήταν η μετοχή που ξεχώρισε ανοδικά μέσα στον Σεπτέμβριο λόγω βελτίωσης της οικονομικής εικονας της αλλά κάθε μεγάλη άνοδος μπορεί να συνοδευτεί από αντίστοιχη υποχώρηση αν αλλάξει το κλίμα.
Με το βλέμμα στις γερμανικές εκλογές
Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία είναι το 'μεγάλο θέμα' στην Ευρώπη αυτή την περίοδο. Τα αποτελέσματα των εκλογών θα δείξουν όχι μόνο πια θα είναι η επόμενη οικονομική τάση στην Γερμανία αλλά και πως θα κινηθεί η Ε.Ε στο άμεσο μέλλον.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!