Τη διόρθωση των χρηματιστηριακών αξιών κατά 5% έως 10% έως το τέλος του έτους αναμένει η πλειονότητα των παραγόντων των αγορών διεθνώς, σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή πάνω από 500 επαγγελματιών των αγορών, το 58% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι αναμένουν ένα sell-off έως το τέλος του έτους.
Με τη βοήθεια της μεγάλης στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες, οι μετοχές εκτινάχθηκαν από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου 2020, όταν η πανδημία τρόμαξε τις αγορές και οδήγησε σε βουτιά των τιμών τους. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI έχει σχεδόν διπλασιαστεί έκτοτε.
Η οικονομική ανάπτυξη και τα επιχειρηματικά κέρδη ανέκαμψαν ταχύτερα από το αναμενόμενο, αλλά τώρα τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα δείχνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να χάνει τη δυναμική της.
Πανδημία και πληθωρισμός οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι
Η COVID-19 εξακολουθεί να θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη σταθερότητα της αγοράς, με το 53% όσων συμμετείχαν στην έρευνα της Deutsche Bank να εκφράζουν ανησυχία για την εξουδετέρωση των εμβολίων από νέες μεταλλάξεις. Ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος για τους παράγοντες της αγοράς είναι ο υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός.
Περίπου το ένα τρίτο των παραγόντων (32%) ανέφεραν τη μη υλοποίηση μίας ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης ή τη μικρή διάρκειά της και ένα λάθος στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών ως κινδύνους για τη σταθερότητα της αγοράς.
Η πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός, όπως τονίζουν οι κεντρικές τράπεζες, υποχωρεί, σύμφωνα με την έρευνα, αν και παραμένει η επικρατούσα άποψη.
Τράπεζες καλούν σε μείωση της έκθεσης σε μετοχές
Αρκετές μεγάλες τράπεζες – μεταξύ των οποίων η BofA, η Morgan Stanley, η Citi και η Credit Suisse – κάλεσαν τoυς πελάτες τους την περασμένη εβδομάδα να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές.
Η BNP Paribas ανέφερε σε σημείωμά της ότι αναμένει ο S&P 500 να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα στο τέλος του έτους. «Δεδομένου του κινδύνου υψηλότερων φόρων και επιτοκίων, είμαστε σε γενικές γραμμές ουδέτεροι αναφορικά με τις αμερικανικές μετοχές και βλέπουμε μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές», σημείωσε η BNP Paribas.
Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι ο ένας στους πέντε παράγοντες της αγοράς δεν είχαν επιστρέψει στα γραφεία τους μετά τον Μάρτιο του 2020. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, ο ένας στους τρεις συνέχιζε να εργάζεται μακριά από το γραφεί του.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!