Νέα
  • ΓΔ: 1394.47 -0.23%
  • Τζίρος: 44,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

ΔΝΤ: Το bitcoin δεν μπορεί να γίνει εθνικό νόμισμα - Τι πρέπει να κάνουν οι χώρες

ΔΝΤ
Πηγή: APImages

Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν ως εθνικά νομίσματα, αλλά οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες ψηφιακές μορφές χρήματος για να προσφέρουν στους πολίτες τους την προοπτική φθηνότερων και ευρύτερων χρηματοδοτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).  

«Ως εθνικά νομίσματα, τα cryptoassets – περιλαμβανομένου του bitcoin -  έχουν σημαντικούς κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα, τη χρηματοπιστωτική ακεραιότητα, την προστασία των καταναλωτών και το περιβάλλον», αναφέρει έκθεση του Ταμείου, με τίτλο: «Cryptoassets ως εθνικό νόμισμα; Ένα υπερβολικό βήμα».

Η έκθεση προσθέτει: «Τα πλεονεκτήματα των υποκείμενων τεχνολογιών τους, όπως η προοπτική για φθηνότερες και ευρύτερες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, δεν πρέπει να παραβλεφθούν. Οι κυβερνήσεις, ωστόσο, πρέπει να προχωρήσουν για να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες και να μοχλεύσουν νέες ψηφιακές χρήματος, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα, την αποδοτικότητα, την ισότητα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η προσπάθεια να γίνουν τα cryptoassets εθνικό νόμισμα είναι ένα ‘κόψιμο δρόμου που δεν συνιστάται». 

Τα προβλήματα των crypto 

Το ΔΝΤ τονίζει ότι η υιοθέτηση του bitcoin ή κάποιου άλλου κρυπτονομίσματος ως εθνικού νομίσματος θα ήταν προβληματική για τους εξής λόγους:

  • Το πιο άμεσο κόστος αφορά στη μακροοικονομική σταθερότητα. Αν τα αγαθά και οι υπηρεσίες τιμολογούνται τόσο σε πραγματικό νόμισμα όσο και σε cryptoasset, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα αφιέρωναν πολύ χρόνο για να επιλέξουν ποιο χρήμα θα έπρεπε να κρατήσουν εις βάρος της παραγωγικής δραστηριότητας.

         Τα κρατικά έσοδα θα είχαν συναλλαγματικό κίνδυνο, αν οι φόροι πληρώνονταν σε cryptoasset, ενώ οι δαπάνες παρέμεναν κυρίως σε εγχώριο νόμισμα ή αντίστροφα.

         Οι τιμές θα παρουσίαζαν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις. Ακόμη και αν όλες είχαν ως νόμισμα αναφοράς το bitcoin, θα υπήρχαν μεγάλες μεταβολές στις τιμές των                     εισαγόμενων προϊόντων λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων της τιμής του bitcoin (όπως και των άλλων κρυπτονομισμάτων).

  • Η χρηματοπιστωτική ακεραιότητα και σταθερότητα θα δεχόταν πλήγμα, καθώς τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή, αν δεν υπάρχουν ισχυρά ελεγκτικά μέτρα. Η Παγκόσμια Αρχή για το Βρώμικο Χρήμα (Financial Action Task Force, FATF) έχει θέσει κανόνες για τη ρύθμιση των εικονικών assets και των παρόχων σχετικών υπηρεσιών, αλλά η εφαρμογή του δε είναι ακόμη συνεπής μεταξύ των χωρών.

         Οι τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα θα ήταν, επίσης, εκτεθειμένες στις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών των cryptoasset.

  • H ευρεία χρήση των κρυπτονομισμάτων θα υπονόμευε την προστασία των καταναλωτών. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχαναν περιουσίες λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές τους, απατών ή κυβερνοεπιθέσεων.
  • Τα κρυπτονομίσματα που εξορρύσσονται, όπως το bitcoin, απαιτούν τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία των δικτύων υπολογιστών που επαληθεύουν τις συναλλαγές, με ζοφερό οικολογικό αντίκτυπο.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ