Οσο οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν προοπτικές ανάκαμψης τόσο θα συνεχιστεί η συρρίκνωση των αποδόσεων στα ομόλογα. Ήδη το ελληνικό δημόσιο δανείζεται με αρνητικά επιτόκια σε έντοκα γραμμάτια και είναι πολύ πιθανό να δανειστεί με αρνητικά επιτόκια και στις «μεγάλες εκδόσεις» 10ετών και 7ετών ομολόγων που προγραμματίζονται για το 2021, εάν συνεχιστεί η καθοδική πορεία επιτοκίων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Αισιόδοξη είναι η στάση που τηρεί πλέον η Pimco (κολοσσός στην αγορά ομολόγων) για την ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικά για την Ευρωζώνη, στο τρέχον πολύ δύσκολο περιβάλλον για την παγκόσμια οικονομία το οποίο θα οδηγήσει στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια σε πολύ χαμηλές αποδόσεις για τους επενδυτές σε μετοχές και ομόλογα. Όπως, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου, η ταχεία και ισχυρή απάντηση των ευρωπαϊκών αρχών στην κρίση, της ΕΚΤ αλλά και της Κομισιόν, αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα για τις προοπτικές των οικονομιών της περιοχής.
Οι εγχώριοι επενδυτές ομολόγων (είτε ιδιώτες είτε τράπεζες) έχουν καταφέρει να έχουν καθαρή απόδοση της τάξης του 1% περίπου από τα νέα 10ετή ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Σε επίπεδο mark to market (δηλαδή καθημερινής αυξομείωσης τιμών ομολόγων) τα κέρδη σε όσους είχαν αγοράσει ομόλογα τον Μάρτιο 2020 μέχρι σήμερα (δηλαδή σε ένα εξάμηνο περίπου) ανέρχονται σε 40%.
Πολύ περισσότερο κερδισμένο είναι το ελληνικό κράτος το οποίο αφ’ ενός δανείζεται τζάμπα ρευστότητα και κλείνει «τρύπες» σε Ταμεία και αφετέρου καταγράφει κέρδη στα ομολογιακά χαρτοφυλάκια των οργανισμών του.
Το κυβερνητικό επιτελείο, θέλει να επωφεληθεί άμεσα από την εξαιρετική αυτή συγκυρία και να «γλυκάνει» τις ζημιές της κρίσης. Όπως έλεγε στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας σε διαδικτυακό event, εάν η τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων παρέμενε σε επίπεδα άνω του 2% (είχε φτάσει στο 4,5% με την έναρξη της κρίσης της Covid-19 τον Μάρτιο) θα ήταν καταστροφικό για τα δημόσια οικονομικά και τις ελληνικές τράπεζες.
Όμως στο σημείο αυτό κρύβεται ο κίνδυνος της αντιστροφής της πτωτικής τάσης των επιτοκίων στην περίπτωση που η ΕΚΤ σταματήσει το πρόγραμμα PEPP ή επιδεινωθεί η κατάσταση στο θέμα της Covid-19, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων και να εμφανιστούν ζημιές. Όμως αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που μοιάζει δύσκολο για το 2020 αλλά υπαρκτό για το 2021.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!