Νέα
  • ΓΔ: 1457.23 +0.32%
  • Τζίρος: 21,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Bitcoin: Οι τέσσερις παγίδες που πρέπει να αποφεύγουν οι νέοι επενδυτές

H επένδυση σε bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα έχει γίνει ευκολότερη από ποτέ – μέσω διαδικτυακών εταιρειών ή ανταλλακτηρίων crypto – αλλά παραμένει κάθε άλλο παρά ασφαλές εγχείρημα.

Πολλοί από τους κινδύνους και τις παγίδες που υπήρχαν για τους πρώτους επενδυτές, παραμένουν και για τους σημερινούς νεοεισερχόμενους στην αγορά.

Τo market watch έχει εντοπίσει τέσσερα λάθη που κάνουν πολύ συχνά οι νέοι επενδυτές σε crypto και τα οποία θα πρέπει να αποφύγετε.

Λάθος πρώτο: Δεν αγοράζετε το σωστό κρυπτονόμισμα

Αν αποφασίσετε να αγοράσετε το bitcoin, να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε αυτό και όχι ένα άλλο κρυπτονόμισμα που έχει στην ονομασία του το bitcoin - όπως το bitcoin cash, το bitcoin gold, το bitcoin SY, το bitcoin private και δεκάδες άλλα αντίστοιχα νομίσματα. Αυτό, όπως σημειώνει το market watch, δεν σημαίνει ότι οι «κλώνοι» του bitcoin δεν είναι καλοί ή είναι απάτη, απλά δεν είναι το γνήσιο bitcoin. Αν, όμως, αγοράσετε λάθος νόμισμα, δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου. Μπορείτε πάντα να το πουλήσετε και να αγοράσετε το σωστό, ελπίζοντας ότι αυτό θα γίνει με κέρδος.

Λάθος δεύτερο: Δεν είστε προετοιμασμένοι για μεγάλες διακυμάνσεις

Πρέπει να έχετε ατσάλινα νεύρα για να μπείτε στον χώρο των crypto καθώς η μεταβλητότητα είναι ακραία. «Σε σύγκριση με τις κλασικές χρηματοοικονομικές επενδύσεις, οι διακυμάνσεις των crypto είναι αχαρτογράφητες», δήλωσε στο Marketwatch η χρηματοπιστωτική σύμβουλος, Theresa Morrison.

H ίδια συνιστά στους νέους επενδυτές να ξεκινήσουν τις επενδύσεις τους με μικρά ποσά, ακόμη και με 50 δολάρια τον μήνα, σε ένα καθιερωμένο κρυπτονόμισμα που καταλαβαίνουν, και μετά να τις ξεχάσουν. Οι διακυμάνσεις είναι τόσο μεγάλες που ένας επενδυτής μπορεί να τρελαθεί, αν παρακολουθεί συνέχεια την αγορά.

Επιπλέον, ένας νέος στον χώρο θα ήταν καλύτερα να παραμείνει στην αρχή σε κρυπτονομίσματα που γνωρίζει και τα καταλαβαίνει. «Θέλω οι πελάτες μου να παρακολουθούν στην αρχή τα καθιερωμένα νομίσματα – ας πούμε τα ‘blue chips’ των crypto, όπως το bitcoin και το ether», δήλωσε άλλος χρηματοπιστωτικός σύμβουλος.

Τρίτο λάθος: Δεν διπλοτσεκάρετε τη διεύθυνση που αποθηκεύετε τα κρυπτονομίσματα

Πολλοί νέοι αλλά και βετεράνοι επενδυτές κρυπτονομισμάτων έχουν χάσει χρήματα, επειδή έστειλαν τα νομίσματά τους (για αποθήκευση) σε λάθος μέρος. Σε αντίθεση με μία ηλεκτρονική μεταφορά που μπορεί να σταματήσει ή μία επιταγή που μπορεί να ακυρωθεί, δεν θα υπάρχει επιστροφή αν κάνετε κάποιο χοντρό λάθος.

«Ενας φίλος μου επένδυε σε stablecoin και έστειλε τα USDT (tether) που είχε στη διεύθυνση USDC (που αφορά άλλο stablecoin), χάνοντας 4.000 δολάρια», δήλωσε χρηματοπιστωτικός σύμβουλος, προσθέτοντας: «Μου έγραψε ότι η συναλλαγή του ήταν δύο ημερών και δεν γνώριζε τις είχε συμβεί. Όταν μου έστειλε τη συναλλαγή, του είπα ότι τα έστειλε κατά λάθος σε λογαριασμό του USDC και με ρώτησε αν μπορούσε να τους τηλεφωνήσει για να διορθώσει το λάθος. Εγώ του είπα, ‘όχι’».

Λάθος τέταρτο: Ξεχνάτε το password

Αν και η δυνατότητα εξόρυξης bitcoin αφορά συνολικά 21 εκατομμύρια bitcoin, ο αριθμός τους που θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα είναι μικρότερος, απλά επειδή μερικά από αυτά θα έχουν χαθεί για πάντα καθώς οι κάτοχοί τους ξέχασαν τους κωδικούς στα ψηφιακά πορτοφόλιά τους. Περίπου το 20% των bitcoin που έχουν εξορυχτεί έως τώρα έχουν χαθεί, σύμφωνα με την Chainanalysis.

Επομένως, το πώς αποθηκεύεις το password είναι κρίσιμο και πρέπει οι επενδυτές να το έχουν σκεφθεί καλά. Το να το γράψει κανείς σε ένα χαρτί είναι μία λύση, αλλά και αυτή δεν τον διασφαλίζει πλήρως, καθώς το χαρτί με τον κωδικό μπορεί να το κλέψει και να το χρησιμοποιήσει κάποιος τρίτος. Πέραν αυτού, το χαρτί δεν είναι και τόσο ανθεκτικό υλικό.

Σύμφωνα με χρηματοπιστωτικό σύμβουλο, κάποιοι πελάτες του είχαν γράψει τα password και τα κρατούσαν σε ασφαλές μέρος στα σπίτια τους, αλλά πριν από μία διετία, όταν το Χιούστον επλήγη από φοβερές πλημμύρες, οι κωδικοί χάθηκαν στα νερά τους. Ο ίδιος σύμβουλος συνιστά να αποθηκευτεί το password σε τραπεζική θυρίδα ασφαλείας.


 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ