Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ταλέμπ για Bitcoin: Η αξία του είναι μηδενική

Ο Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ, διακεκριμένος καθηγητής διαχείρισης κινδύνων και  συγγραφέας του «μαύρου κύκνου», άλλαξε γνώμη και από υποστηρικτής του bitcoin έγινε σφοδρός κατήγορός του.

Σε πρόσφατη ανάλυσή του, ο Ταλέμπ  θεωρεί ότι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο απέτυχε να ικανοποιήσει τους σκοπούς του ως ένα νόμισμα που δεν εκδίδεται από κάποια κυβέρνηση, ως μέσο προστασίας από τον πληθωρισμό και ως ασφαλές επενδυτικό μέσο. «Λίγα assets στη χρηματοπιστωτική ιστορία ήταν πιο εύθραυστα από το bitcoin», τόνισε.

Παλαιότερα, ωστόσο, εκφραζόταν θετικά για το bitcoin, ιδιαίτερα για την προοπτική του να βοηθήσει τον κόσμο να παρακάμπτει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων στις αγορές που αυτοί ισχύουν, αποκαλώντας το «οργανικό νόμισμα» στον πρόλογο της μελέτης του “The Bitcoin Standard» το 2018 και «μία πολιτική εξασφάλισης» έναντι του κυβερνητικού ελέγχου στο χρήμα.

Στην τελευταία ανάλυσή του, με τίτλο: «Bitcoin, νομίσματα και ευπάθεια», που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, ο ερευνητής πιθανοτήτων και πρώην trader με βάση την ποσοτική ανάλυση, αναφέρει ότι η αξία του bitcoin είναι «ακριβώς μηδέν», εν μέρει επειδή χρειάζεται να υπάρχει ένα συνεχές ενδιαφέρον από επενδυτές για να τη διατηρήσει.

Αντίθετα, σημειώνει, «ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα δεν το χρειάζονται αυτό για να διατηρήσουν την αξία τους, δεν υποβαθμίζονται σε ιστορικό ορίζοντα και δεν απαιτούν συντήρηση για να ανανεώσουν τις φυσικές ιδιότητές τους διαχρονικά».  

Βασικό χαρακτηριστικό η μεταβλητότητα

Το bitcoin δημιουργήθηκε το 2008 και είχε πάντα μεγάλες διακυμάνσεις, αν και στη διάρκεια της COVID-19 η μεταβλητότητά του προσέλαβε ακραίες διαστάσεις.

Ο Ταλέμπ σημείωσε ότι τον Μάρτιο του 2020 το bitcoin υποχώρησε περισσότερο από τα χρηματιστήρια μετοχών και ανέκαμψε μαζί με αυτά «με τις μαζικές ενέσεις ρευστότητας». Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί επαρκή ένδειξη ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο προστασίας έναντι συστημικών κινδύνων».

Κατά την άποψή του, το κρυπτονόμισμα έχει την τάση να αντιδρά στη ρευστότητα και είναι ασαφές το τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που το internet δεν λειτουργούσε, ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο, ιδιαίτερα αν αυτό γινόταν κατά τη διάρκεια μίας χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης.

Ο Ταλέμπ τόνισε ότι το bitcoin «διατήρησε μία υπερβολικά υψηλή μεταβλητότητα» μεταξύ του 60% και του 11% «καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

«Είναι πραγματικά επιθυμητό να υπάρχει τουλάχιστον ένα πραγματικό νόμισμα που δεν εκδίδεται από κάποια κυβέρνηση», έγραψε, αλλά πρόσθεσε ότι «το νέο νόμισμα χρειάζεται μόνο να είναι πιο ελκυστικό ως μέσο αποθεματοποίησης αξίας σε σχέση με ένα καλάθι νομισμάτων και υπηρεσιών με ένα ελάχιστο περιθώριο σφάλματος».

Ο κόσμος επίσης συγχέει την επιτυχία του bitcoin ως ψηφιακού μέσου με την επιτυχία του ως κερδοσκοπικής επένδυση. Για να είναι νόμισμα θα έπρεπε να έχει κάποια σταθερότητα και χρησιμότητα, είπε ο Ταλέμπ που είναι διακεκριμένος καθηγητής διαχείρισης κινδύνου στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.  

Η τιμή του bitcoin κυμαινόταν περί τα 32.000 δολάρια χθες και μεταξύ 32.000 και 36.000 δολαρίων για περίπου έναν μήνα, έχοντας φθάσει για λίγο τα 40.000 δολάρια στα μέσα Ιουνίου.

 

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ