Όλες οι ευρωπαικές χώρες εξετάζουν την έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων με την πορεία του πληθωρισμού ως ύστατο εργαλείο προστασίας αποδόσεων του κρατικού δανεισμού. Οι δηλώσεις της Κ. Λαγκάρντ την Πέμπτη καθησύχασαν κάποιους φόβους και έφεραν την χρηματιστηριακή άνοδο της Παρασκευής στις περισσότερες ευρωπαικές αγορές. Ομως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι σε φάση αναζωπύρωσης. Ηδη στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 1% και προς το παρόν δεν αποτελεί πρόβλημα για τα ομόλογα που έχουν αγοράσει οι ελληνικές τράπεζες. Όμως εάν ο πληθωρισμός φτάσει στο 2%, οι τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο (ασφαλιστικά Ταμεία) θα γράψουν mark to market σημαντικές απώλειες που μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές.
Συζητήσεις ΟΔΔΗΧ, Τράπεζα της Ελλάδος και Τραπεζών
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις του στα κρατικά ομόλογα, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται για έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό (inflation linked bonds) κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών και βέβαια ως μία επένδυση που υπάρχει στις ΗΠΑ από την δεκαετία του 70. Τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό, αποδίδουν μερικά bids πάνω από την απόδοση του πληθωρισμού με στόχο να μην χάνουν οι πελάτες από τις αποδόσεις τους. Έτσι για παράδειγμα εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί από το 1% στο 1,2%, η απόδοση του ομολόγου θα αυξηθεί αντίστοιχα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ιταλική κυβέρνηση (Ντράγκι) κατάφερε να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από την έκδοση δύο ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό. Το επιτόκιο στο πενταετές ομόλογο BTP αυξήθηκε στο 2,91% από 1,83% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία πριν από έναν μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος και ο ΟΔΔΗΧ έχουν συχνή επικοινωνία το τελευταίο διάστημα για την έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό, ώστε να προλάβουν εξελίξεις. Μία δεύτερη σκέψη στις συζητήσεις των πλευρών είναι να υπάρξουν και ομόλογα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη. Δηλαδή οι αποδόσεις τους να διαμορφώνονται από τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Οι ανησυχίες των ελληνικών τραπεζών
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε απευθείας επικοινωνία με την ΕΚΤ όχι μόνο για θεσμικά θέματα κεφαλαιακής ενίσχυσης αλλά πλέον και για τον πληθωρισμό. Οι χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπων της Κ. Λαγκάρντ για ανοχή πληθωρισμού μέχρι 2% στην Ε.Ε ουσιαστικά δημιούργησαν πρόσθετες ανησυχίες για τις ελληνικές τράπεζες. Πρώτον γιατί με επιτοκιακό περιθώριο της τάξης του 4% περίπου, εάν ο πληθωρισμός ανέβει στο 2% το περιθώριο αυτό θα μειωθεί δραματικά, και η κερδοφορία για το 2021 θα μπει στις καλένδες. Εάν ο πληθωρισμός φτάσει το 2% οι κεφαλαιακές ζημιές στην τραπεζική αγορά θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. Ευρώ.
H αύξηση του πληθωρισμού θα τινάξει στον αέρα όλα τα business plans των ελληνικών τραπεζών που έχουν σταθμιστεί για σημαντικά έσοδα κεφαλαίου από τα ελληνικά ομόλογα. Σε περίπτωση που γυρίσει ανάποδα η καμπύλη επιτοκίων, τα έσοδα κεφαλαίου θα μετατραπούν σε υπαξίες, δηλαδή σε ζημιές που είτε θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα χρήσης, είτε -στην χειρότερη περίπτωση- θα χτυπήσουν τα Ίδια κεφάλαια. Υπολογίζεται ότι εάν αυξηθούν οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων στο επίπεδο του 1,5% οι ελληνικές τράπεζες θα γράψουν κεφαλαιακές ζημιές που υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ μόνο από τις διαφορές επιτοκίων. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο που βέβαια όλοι απεύχονται. Το καλύτερο σενάριο είναι να παραμείνει ο πληθωρισμός μέχρι το ύψος του 1% , επίπεδο που θεωρείται αντιμετωπίσιμο και οι τράπεζες θα έχουν ακόμη κεφαλαιακά κέρδη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!