Κατά σχεδόν 2 δολάρια αυξήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με στήριξη από την προοπτική ενίσχυσης της ζήτησης, τα χαμηλότερα αμερικανικά αποθέματα αργού και δημοσίευμα του Reuters ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί να αυξήσει την παραγωγή τους επόμενους μήνες.
Η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 1,86 δολαρίων ή 2,5% στα 76,48 δολάρια το βαρέλι νωρίς το απόγευμα, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού (WΤΙ) αυξανόταν 2,37 δολάρια ή 3,2% στα 75,84 δολάρια.
Η τιμή του WTI αυξήθηκε πάνω από 10% τον Ιούνιο και του μπρεντ πάνω από 8%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.
Προς αύξηση της παραγωγής κινείται ο ΟΠΕΚ
Στη σημερινή σύνοδό του, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, περιλαμβανομένης της Ρωσίας (ΟΠΕΚ+) κινούνται στην κατεύθυνση αύξησης της προσφοράς κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πηγή του καρτέλ που μίλησε στο Reuters.
H ίδια πηγή είπε ότι οι μηνιαίες αυξήσεις της παραγωγής από τον OPEK+ θα ανέλθουν σε μισό εκατ. βαρέλια την ημέρα.
«Η κυρίαρχη άποψη αναμένει 500.000 βαρέλια την ημέρα ή λίγο περισσότερο. Επομένως, μία αύξηση κατά 400.000 βαρέλια για τον Αύγουστο θα ήταν κάτω από τις προσδοκίες και θα κρατούσε την αγορά σφιχτή το καλοκαίρι, με τη ζήτηση να συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε αναλυτής της UBS.
Αναλύτρια της Rystad Energy δήλωσε ότι η αγορά μπορεί πολύ εύκολα να απορροφήσει τη συγκρατημένη αύξηση της παραγωγής. «Αν ο ΟΠΕΚ+ κρατήσει πραγματικά μία επιφυλακτική στάση και αυξήσει την παραγωγή του προσεκτικά – και μία αύξηση έως τα 500.000 βαρέλια την ημέρα είναι σίγουρα επιφυλακτική – οι τιμές θα στηριχτούν», σημείωσε.
Κίνδυνος για την αύξηση της ζήτησης η μετάλλαξη Δέλτα
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί στο δεύτερο εξάμηνο καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων κατά της COVID-19 και μειώνονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
Ωστόσο, η έξαρση της μετάλλαξης του ιού Δέλτα έχει αυξήσει τις ανησυχίες ότι η ανάκαμψη της ζήτησης μπορεί να σκοντάψει. Τα νέα lockdown και η αύξηση του κόστους παραγωγής εξασθένισαν τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ασία τον Ιούνιο.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!