Με αναζήτηση τάσης ξεκίνησαν σήμερα οι ευρωπαικές αγορές, επιβεβαιώνοντας ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου τουλάχιστον θα υπάρχει αυξημένη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια. Ως αναζήτηση τάσης θα μπορούσε να χαρακτηριστούν και οι προηγούμενες συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μεταξύ των 865-880 μονάδων και μάλιστα με χαμηλές συναλλαγές και υποχώρηση προς το τέλος των συνεδριάσεων. Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 875 μονάδες στα πρώτα λεπτά.
Η συσσώρευση της χρηματιστηριακής αγοράς
Το κλίμα της συσσώρευσης που έχει δημιουργηθεί συντηρείται από δύο βασικά θέματα:
– H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει όλες τις θετικές εξελίξεις (Ταμείο Ανάκαμψης , ρυθμοί ανάπτυξης οικονομίας, κερδοφορίες , εξυγίανση τραπεζών, αναβαθμίσεις) και χρειάζεται νέες ειδήσεις που να ιντριγκάρουν τους επενδυτές.
– Ο πρώτος κύκλος ανόδου (β' εξάμηνο 2020- α' εξάμηνο 2021) φαίνεται να ολοκληρώνεται και απαιτείται ένα χρονικό διάστημα για να 'χωνευτούν' οι αποτιμήσεις που είχαν δημιουργηθεί. Επίσης παραδοσιακά, ο Μάιος είναι ένας πτωτικός μήνας. Από τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ενόψει β' εξαμήνου 2021.
Σε ότι αφορά τις 'λοκομοτίβες χρηματιστηριακής ανόδου' , δηλαδή τις τράπεζες, οι κινήσεις εξυγίανσης τους δημιούργησαν ανησυχία στον χρηματιστηριακό κλάδο και κάποιες αμφιβολίες. Από εκεί που όλα φαίνονταν ότι βρίσκονται υπό έλεγχο στον τραπεζικό κλάδο, ήρθε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank (μετά από ένα μεγάλο ράλι της μετοχής) για να δείξει ότι το 'τραπεζικό σήριαλ' θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια. Θα προχωρήσει η ΕΤΕ; Τι θα κάνει η Eurobank; Όλα αυτά επιβάρυναν το χρηματιστηριακό κλίμα με αποτέλεσμα να βλέπουμε διακυμάνσεις σε μικρό εύρος.
Ακόμη και τα μη χρηματοοικονομικά blue chips όπως ο ΟΤΕ , ο ΟΠΑΠ η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η Jumbo , η Motor Oil, η Τέρνα Ενεργειακή , η Titan International δείχνουν να έχουν προεξοφλήσει τα θετικά και να περιμένουν την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία. Από πλευράς ειδησιογραφίας φαίνεται ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει τις εξελίξεις μέχρι το τέλος α' εξαμήνου. Αναμένει μονάχα τις διανομές μερισμάτων σε μία λυμφατική χρονιά που η μέση μερισματική απόδοση στο σύνολο της αγοράς δεν θα ξεπεράσει το 2-2,5% λόγω χαμηλής κερδοφορίας στη χρονιά της πανδημίας (2020)
Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται ότι δεν έχει αρκετά 'καύσιμα' για να κινηθεί και να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 910 μονάδες μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου. Αν καταφέρει να ξεπεράσει τις περιστασιακές διορθώσεις και σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 865-890 μονάδων θα είναι μία θετική εξέλιξη ενόψει κάποιας μελλοντικής ανοδικής κίνησης στο β' εξάμηνο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!