H τιμή του bitcoin και άλλων μεγάλων κρυπτονομισμάτων ανέκαμψαν σήμερα, Δευτέρα 24 Μαΐου από τη νέα βουτιά που έκαναν την Κυριακή, αλλά παραμένουν σε αμυντική θέση από την πίεση που ασκούν μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Η πίεση της Κίνας στις εταιρείες εξόρυξης
Καταλύτης της χθεσινής πτώσης του bitcoin κατά 8,8% στα 32.000 δολάρια – η οποία σε μεγάλο βαθμό καλύφθηκε σήμερα με την αύξηση της τιμής του πάνω από τα 37.700 δολάρια - ήταν η αύξηση των ελέγχων του Πεκίνου στις εξορυκτικές εταιρείες κρυπτονομισμάτων (miners).
Ο έλεγχος αυτός είχε αποτέλεσμα, καθώς η μεγάλη πλατφόρμα συναλλαγών Huobi ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και ότι θα εστιάσει στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, ενώ και άλλες πλατφόρμες εταιρείες σταμάτησαν τη λειτουργία τους στην Κίνα.
Η εστίαση στις εξορυκτικές εταιρείες – που προσφέρουν το 70% της παγκόσμιας προσφοράς - αποτελεί το τελευταίο μέτωπο των κινεζικών Αρχών στον αγώνα τους κατά των κρυπτονομισμάτων. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι αυτό είναι πιθανόν να πιέσει τις τιμές βραχυπρόθεσμα καθώς οι miners πουλάνε τα bitcoin που έχουν στους ισολογισμούς τους.
Στο στόχαστρο της αμερικανικής εφορίας οι συναλλαγές σε bitcoin
Εκτός από την Κίνα, πίεση στην αγορά κρυπτονομισμάτων ασκούν και οι ΗΠΑ. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα απαιτήσει να δηλώνονται στην εφορία όλες οι συναλλαγές άνω των 10.000 δολαρίων που κάνουν οι πολίτες της χώρας σε bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα.
Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να προλάβουν μία συνεχή αύξηση της χρήσης των κρυπτονομισμάτων ως μέσων πληρωμών, καθώς αυτό θα δημιουργούσε δυνητικά μεγάλο πρόβλημα στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής τους. Γι’ αυτό, τόσο Κινέζοι όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι το bitcoin δεν μπορεί να γίνει μέσο πληρωμών.
O φόβος για τα stablecoins
Οι νομισματικές Αρχές των μεγάλων χωρών δεν φοβούνται μόνο τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, αλλά - ακόμη περισσότερο - τα λεγόμενα stablecoins, τα οποία είναι και αυτά κρυπτονομίσματα, με την αξία τους όμως να συνδέεται με μία άλλη σταθερή αξία, όπως για παράδειγμα το δολάριο.
Στόχος των νομισμάτων αυτών, όπως το Tether που η αξία του είναι ίση με ένα δολάριο, είναι να αποφύγουν τη μεταβλητότητα των τιμών τους και έτσι να γίνονται αποδεκτά ως μέσα πληρωμών, χωρίς να ελέγχονται από καμία κεντρική τράπεζα.
Οι δηλώσεις της Brainard
Μιλώντας σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε το CoinDesk, το στέλεχος της Fed, Lael Brainard, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του «ιδιωτικού χρήματος» και των ψηφιακών πληρωμών εντείνει την ετοιμότητα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να διερευνήσει την έκδοση ψηφιακού δολαρίου. Όπως είπε, η ευρεία χρήση ιδιωτικού χρήματος συνεπάγεται κινδύνους για τους καταναλωτές και τη σταθερότητα.
Ως εκδότης του μεγαλύτερου αποθεματικού νομίσματος του κόσμου, οι ΗΠΑ πρέπει να εμπλακούν σε μεγάλο βαθμό καθώς οι ψηφιακές πληρωμές αυξάνονται και άλλες χώρες αναπτύσσουν ψηφιακά νομίσματα. Όπως είναι γνωστό, τον τελευταίο χρόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να εκδώσει ψηφιακό ευρώ, ενώ αντίστοιχες προθέσεις έχουν εκδηλώσει και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως της Βρετανίας. Πρώτη η κεντρική τράπεζα της Κίνας ξεκίνησε την τάση αυτή.
«Η Fed αυξάνει την έρευνα και τη δημόσια εμπλοκή της στην ψηφιακή εκδοχή του δολαρίου», δήλωσε η Βrainard.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!