Νέα
  • ΓΔ: 1535.69 -0.25%
  • Τζίρος: 74,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Bitcoin: Γιατί ήρθε ξανά στο προσκήνιο η ενεργειακή διάστασή του

Bitcoin / Πηγή: AP
Bitcoin / Πηγή: AP

H απόφαση του Ελον Μασκ να μη δέχεται πια η Tesla το bitcoin ως μέσο πληρωμής ανακίνησε το θέμα του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αντίκτυπου του κρυπτονομίσματος.

Ο Μασκ έγραψε την Τετάρτη στο Twitter ότι η Tesla σταμάτησε τις αγορές οχημάτων της με bitcoin λόγω ανησυχιών για τη γρήγορη αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη (mining) του ψηφιακού νομίσματος, παραπέμποντας σε στοιχεία ερευνητών του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, τα οποία δείχνουν εκτίναξη της κατανάλωσης ρεύματος λόγω του ψηφιακού νομίσματος φέτος.

Η Tesla δεν θα πουλήσει τα bitcoin που έχει αγοράσει – η σημερινή αξία των οποίων ανέρχεται σε 2,5 δισ. δολάρια – και ο Μασκ δήλωσε ότι σκοπεύει να ξαναρχίσει τις συναλλαγές όταν το mining «μεταβεί σε πιο βιώσιμη ενέργεια». «Εξετάζουμε, επίσης, άλλα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν λιγότερο από το 1% της ενέργειας που απαιτεί το bitcoin για κάθε συναλλαγή», πρόσθεσε.

Γιατί χρειάζεται τόση ενέργεια το bitcoin;

Οι επικριτές του bitcoin ήταν από καιρό επιφυλακτικοί για τον αντίκτυπο του bitcoin στο περιβάλλον καθώς καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από χώρες, όπως η Σουηδία και η Μαλαισία, σύμφωνα με τον δείκτη του Κέμπριτζ για την κατανάλωση ενέργειας του bitcoin.

Το bitcoin είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί, του λεγόμενου blockchain, ως μίας αποκεντρωμένης διαδικασίας που δεν ελέγχεται από καμία Αρχή. Η έκδοση και οι συναλλαγές σε bitcoin καταγράφονται στο blockchain από ένα δίκτυο υπολογιστών σε όλο τον κόσμο.

Τα bitcoin δημιουργούνται από τους λεγόμενους miners, οι οποίοι διαχειρίζονται ειδικούς υπολογιστές για να λύσουν σύνθετα μαθηματικά παζλ. Οι miners δεν κάνουν τζάμπα τη δουλειά αυτή, καθώς δεσμεύουν τεράστια ποσά χρημάτων για τον αναγκαίο ειδικό εξοπλισμό. Το βασικό τους κίνητρο είναι ότι θα πληρωθούν τη δουλειά τους με ορισμένα bitcoin.

Ενεργοβόρο και το dogecoin

Το dogecoin, η τιμή του οποίου είχε εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της στήριξης του Μασκ, χρησιμοποιεί επίσης έναν αντίστοιχο μηχανισμό.

Η Carol Alexander, καθηγήτρια στο οικονομικό πανεπιστήμιο του Σάσεξ, εξηγεί γιατί η «δυσκολία» εξόρυξης του bitcoin – ένας δείκτης της προσπάθειας των υπολογιστών για τη δημιουργία του κρυπτονομίσματος - αυξανόταν συνεχώς την τελευταία τριετία.

«Καταναλώνεται όλο και περισσότερο ρεύμα», δήλωσε η Αλεξάντερ στο CNBC. «Αυτό σημαίνει ότι η δυσκολία του δικτύου θα αυξάνεται επίσης και περισσότεροι miners θα μπαίνουν στη διαδικασία καθώς αυξάνεται το hash rate, δηλαδή η ισχύς επεξεργασίας του δικτύου».  

Με την αύξηση της τιμής του bitcoin, αυξάνονται και τα έσοδα των miners, δίνοντας κίνητρο σε περισσότερους να δημιουργούν το κρυπτονόμισμα.

Είναι το bitcoin καταστροφικό για το περιβάλλον;

Ο Μασκ δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του bitcoin. Τον Φεβρουάριο, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε ότι το ψηφιακό νόμισμα είναι «εξαιρετικά μη αποδοτικό» για τη διενέργεια συναλλαγών και χρησιμοποιεί μία «εκπληκτική» ποσότητα ενέργειας.

Το θέμα των επιπτώσεων του bitcoin στο περιβάλλον είναι πιο σύνθετο. Μεγάλο μέρος της εξόρυξης του bitcoin γίνεται στην Κίνα, η οικονομία της οποίας είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από τον άνθρακα. Τον περασμένο μήνα, ένα κινεζικό ανθρακωρυχείο πλημμύρισε και έκλεισε, με αποτέλεσμα το ένα τέταρτο της ισχύος επεξεργασίας του bitcoin να ακυρωθεί, σύμφωνα με το CoinDesk.

Τον Μάρτιο, μία κινεζική περιφέρεια ανακοίνωσε το κλείσιμο των δραστηριοτήτων για την εξόρυξη του κρυπτονομίσματος λόγω ανησυχιών για την κατανάλωσης ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές σε bitcoin επιχείρησαν να αντικρούσουν την κατηγορία ότι το κρυπτονόμισμα είναι επιβλαβές για το περιβάλλον.

Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ενεργειακό μείγμα πίσω από το bitcoin, ορισμένοι παράγοντες του κλάδου των crypto υποστηρίζουν ότι οι miners  έχουν κίνητρο να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς είναι πιο φθηνή η παραγωγή της. Στην Κίνα, η περιφέρεια Σιτσουάν είναι γνωστό ότι προσελκύει miners λόγω του φθηνού ρεύματος που προσφέρει και των πλούσιων υδροηλεκτρικών πόρων της.

Η Alexander δήλωσε ότι η συζήτηση για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του bitcoin είναι παραπλανητική καθώς οι περισσότερες συναλλαγές με το ψηφιακό νόμισμα δεν γίνονται στο blockchain. «Σχεδόν όλες οι συναλλαγές δεν γίνονται στο blockchain, αλλά σε δευτερογενείς αγορές, σε αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια. Δεν καταγράφονται καν στο blockchain», τόνισε.

Η περιβαλλοντική ευθύνη των εταιρειών

Ανεξάρτητα από το αν το bitcoin αποτελεί πράγματι πηγή μόλυνσης ή όχι, οι αρνητικές συσχετίσεις σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας που χρειάζεται έχουν ανησυχήσει επενδυτές που έχουν συνείδηση της ηθικής και περιβαλλοντικής ευθύνης των εταιρειών.

Οι αρχές ηθικής και περιβαλλοντικής εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) έχουν γίνει τάση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου να υιοθετούν όλο και περισσότερο βιώσιμες επενδύσεις στις στρατηγικές τους.

Κάποιοι μέτοχοι της Tesla μπορεί να ανησυχούν ότι η εταιρεία ποντάρει πολύ στο bitcoin, την ίδια ώρα που υποστηρίζει ότι είναι μία πράσινη εταιρεία.

«Τα περιβαλλοντικά θέματα είναι πολύ ευαίσθητα τώρα και η κίνηση της Tesla μπορεί να χρησιμεύσει ως αφύπνιση για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν το bitcoin», δήλωσε αναλυτής της εταιρείας AJ Bell.

«Η απόφαση της Tesla σίγουρα ασκεί πίεση σε άλλες μεγάλες εταιρείες, που δέχονται το bitcoin, να επανεξετάσουν τις πρακτικές τους, επειδή τα διοικητικά συμβούλιά τους θα φοβούνται τώρα διαμαρτυρίες από επενδυτές», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ